Kurkkaa kaupungin työntekijän arkeen

Museotyö. Kuulostaako pölyiseltä ja tylsältä!? Usko tai älä, sitä se ei todellakaan ole, aloittaa museosihteeri Tuija Kuisma bloginsa.

Vaihtuvat näyttelyt, tapahtumat ja asiakkaat tuovat työhön kosolti vaihtelua, ja harvassa ovat itseään toistavat työpäivät. Itse olen päätynyt töihin museolle sattuman kautta jo 21 vuotta sitten, joten voinee sanoa, että työ on vienyt mukanaan.

Museosihteeri-nimike kertoo jo itsessään paljon työnkuvastani. Siihen kuuluu toimistotöitä, mm. laskujen tarkastusta ja talouden seurantaa, henkilöstöhallinnon puolella palkkioiden maksatusta sekä työvuorojen suunnittelua, tilastointia sekä arkistointia. Museotyössä osallistun myös kokoelmanhallintaan, tiedottamiseen, tapahtumien järjestelyihin, asiakaspalveluun ja museokaupan toimintaan, museon käsikirjaston hoitoon sekä muihin näyttelyiden rakentamiseen liittyviin töihin.

Tehtävänkuvani on sen verran monimuotoinen, että perustyöpäivää ei oikeastaan ole. Työni elää oikeastaan enemmänkin vuosikellon mukaan, mukaillen näyttelyiden, vuosittaisten tapahtumien ja muiden vuodesta toiseen toistuvien töiden rytmiä. Näyttelyt ja niiden aikataulut on yleensä sovittu pariksi vuodeksi eteenpäin, ja isompien näyttelyiden kohdalla suunnittelu saatetaan aloittaa jo vuotta aikaisemmin. Samaan aikaan työni elää myös lähimenneisyydessä, sillä muiden valtionosuutta saavien museoiden tapaan raportoimme vuosittain edellisen vuoden toiminnasta sekä Museovirastolle että Opetushallitukselle.

Työni suola on ehdottomasti se, että saan työskennellä taiteen ja oman kotikaupunkini historian keskellä. Hyvinkää omaa rikkaan historian kummallakin saralla, ja sitä historiaa olen saanut opetella kosolti työn ohessa. Ja vaikka olenkin syntyperäinen hyvinkääläinen, en ole vielä ehtinyt pintaraapaisua pidemmälle. Eli historian opiskeluni tulee jatkumaan vielä pitkään.

Tämän blogikirjoituksen tullessa julki, olemme juuri avanneet uuden näyttelyn jossa valotaide tuo ripauksen taianomaisuutta talven pimeyden keskelle.

Tervetuloa museoon!

Tuija Kuisma

Tuija Kuisma
Museosihteeri


>> Aiemmat blogikirjoitukset löydä täältä 

Päivitetty 14.11.2023