Kurkkaa kaupungin työntekijän arkeen

Hyvinkään Opiston suunnittelijaopettaja Anu Nukki kertoo, että Opiston ryhmiä on kiva opettaa, sillä opiskelijat ovat usein todella aktiivisia.

Kurkistamme arkeeni syksyisenä torstaina. Torstaisin aloitan työni vasta puolelta päivin, sillä torstaisin olen ns. iltavuorossa. Toimin Hyvinkään Opistossa kielten, kirjallisuuden ja kirjoittamisen suunnittelijaopettajana sekä vararehtorina. Lisäksi vastaan aikuisten maahanmuuttajien lukutaitokoulutuksesta. Tämä rooli tarkoittaa sitä, että työni on hyvin monenkirjavaa ja aikataulut vaihtelevia. Tämän päivän iltavuoro johtuu opetuksista: iltapäivällä minulla on englannin ryhmä ja illalla suomen alkeiden jatkoryhmä. Suunnittelijaopettajan työhön kuuluu paljon hallinnollista vastuuta, mutta myös opettamista.

Aloitan tänään päiväni hallinnollisilla töillä. Suurin osa kielten, kirjallisuuden ja kirjoittamisen kursseista alkaa syyskauden alussa, mutta syksyn mittaan alkaa vielä muutamia kursseja. Tänään teen käynnistämispäätöksen yhdestä verkkokurssista – onneksi siihen on tupsahdellut mukavasti ilmoittautumisia vielä viime metreillä, joten pystyn antamaan käynnistämisluvan kurssin opettajalle. Vastaan vuosittain n. 70 kurssista. Suunnittelen syksyllä starttaavat kurssit tuntiopettajien kanssa jo keväällä, jolloin yritämme ennakoida, mille kursseille on riittävästi kysyntää. Joka vuosi kursseja peruuntuu jonkin verran, mutta onneksi tänä syksynä peruuntumisprosentti on ollut hyvinkin kohtuullinen.

Seuraavaksi tilaan toiselle suomen opettajallemme opetusmateriaalin. Vastuualueellani on tänä syksynä 24 opettajaa, joten iso osa etenkin lukukauden alun töistä liittyy tavalla tai toisella tuntiopettajiin. Tällä viikolla olen ollut useampaan opettajaan yhteydessä opetusmateriaaleista, luokista, aikatauluista, sähköpostitunnuksista, asiakaspalautteista sekä poissaoloista. Lisäksi perehdytän vastuualueideni uudet opettajat opiston ja Kipinän käytänteisiin sekä rekrytoin tarvittaessa uudet opettajat.

Toinen iso osa hallinnollista työtä on yhteydenpito asiakkaisiin. Vastaan kaikkiin vastuualueideni kyselyihin ja palautteisiin. Näin kauden alussa yritän usein auttaa asiakkaita valitsemaan itselleen sopivan kielikurssin. Tämä työ on usein melko haastavaa, sillä asiakkaalla saattaa olla vuosien takaa aikaisempia opintoja ja yhdessä yritämme pohtia, millä tasolla hänen kielitaitonsa on tänään ja mikä meidän kurssi vastaisi hänen taitotasoaan. On aina hienoa, kun löydämme sopivan kurssin asiakkaalle ja asiakas on tyytyväinen. Tänäänkin ihmettelimme erään asiakkaan kanssa, mikä suomen kurssi sopisi hänelle parhaiten. Asiakas jäi vielä miettimään vaihtoehtoja, joten viestittely varmaankin jatkuu.

Saatuani kiireellisimmät asiat sekä kaikki edellisen illan ja aamun aikana tulleet sähköpostit alta pois, on aika siirtyä talon alakertaan pitämään englannin tuntia. Englannin ryhmän jälkeen minulla on vielä tunti aikaa ennen illan suomen kurssia. Tuon tunnin aikana minun pitää ehtiä tehdä pari kurssimainosta ja ajastaa ne opiston Facebook-sivulle sekä Kipinän infonäyttöihin. Tätä varten pitää vielä tutustua kaikkien ainealueiden ilmoittautumistilanteeseen. Hyppytunnista taitaa tänään tulla aika kiireinen…

Opetustunnit menevät, kuten yleensäkin, yhdessä hujauksessa. Opiston ryhmiä on kiva opettaa, sillä opiskelijat ovat usein todella aktiivisia. He ovat kurssilla vapaaehtoisesti ja tämä näkyy selvästi opiskelumotivaatiossa. Lisäksi opettaminen ja opiston opetusryhmät tuovat ihanaa vastapainoa toimistotyölle! Kun tänään pääsen lähtemään kotiin puoli kahdeksan jälkeen illalla, takana on tavallinen päivä Hyvinkään Opiston suunnittelijaopettajana.

Anu Nukki

Anu Nukki
suunnittelijaopettaja / vararehtori


>> Aiemmat blogikirjoitukset löydä täältä 

Päivitetty 30.10.2023