MAUNO MATTILA

(1917-1998)

Mauno Mattila syntyi vuonna 1917 Kytäjällä, Nurmijärvellä. Hän oli naimisissa hyvinkääläisen taidemaalari Tapio Hailin sisaren Sirkka Hailin kanssa. 

Mattila aloitti uransa tekemällä puukaiveruksella reliefejä, joista hän siirtyi saviveistosten kautta metalliveistoksiin. Mattila oli taitava ja tarkka muotokuvantekijä. Kuvanveistäjä Mauno Mattila piti ensimmäisen näyttelynsä 1950 ja on pitänyt tämän jälkeen runsaasti näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Mauno Mattila oli perustamassa Hyvinkään Taiteilijaseuraa, lisäksi hän toimi opettajana kansalaisopistossa sekä Hyvinkäällä että Tervakoskella.

Mauno Mattila

1917–1998

MÄNTYMauno Mattilan suunnitelema Mänty
1995

hitsattu ja sinkitty metalli

korkeus 1,20 m

Kauniston palvelukeskus ulkoseinä, Nummisillankatu 2

  

Kuvanveistäjä Mauno Mattila (1917–1998) tuli tunnetuksi pakottamalla ja hitsaamalla alumiiinista, pellistä tai kuparista tehdyistä veistoksista. Usein näiden veistosten aiheena olivat linnut kuten kurjet tai sitten yleensä luonnosta saadut ideat. Kauniston palvelukeskuksen Mänty edustaa taidokasta luontokuvausta ja symbolisoi Hyvinkäälle luonteenomaisia männikköjä. Taiteilijan poika Tapani Mattila avusti isäänsä Mänty-teoksen valmistamisessa.

Päivitetty 24.3.2023