MAIJA HELASVUO

(1968)

Kuvanveistäjä Maija Helasvuo on käynyt ensin Hyvinkään taidekoulun ja sen jälkeen opiskellut Lahden Taideinstituutissa ja valmistunut sieltä vuonna 1994. Hän asuu ja työskentelee Hyvinkäällä. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja ollut kutsuttuna mukana ryhmänäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla 1990-luvulta lähtien.

Puu on ollut Helasvuon koko veistäjänuran ajan keskeinen työskentelymateriaali. Hänen veistoksensa syntyvät lepästä, haavasta, koivusta, kuusesta ja männystä, vain harvoin materiaalina on jokin jalopuu. Hän on hyvin tietoinen nykytaiteen ilmiöistä, tulkiten niitä kuitenkin aina oman näkemyksensä kautta. Perinteeseen ja arkipäivän elämään kuten ruokaan ja ruokailuun liittyvät aiheet kiinnostavat taiteilijaa. Jättimäiseen kokoon kasvatetut Nälkä-sarjan puurokauha ja hierrin pohjautuvat pohjoiskarjalaisiin käyttöesineisiin. Ateria (2004, puu) on ruokailuun liittyvistä esineistä koostuva moniosainen teos viitaten Helasvuon taiteelle tyypillisesti naisten maailmaan. Maija Helasvuo on puuveistosten ohella tehnyt kasvien ja hedelmien muodoista inspiraation saaneita pronssi- ja lasiveistoksia sekä hyvin omaperäisesti käyttänyt myös keramiikkaa teoksissaan.

Maija Helasvuo on ollut Suomen Kuvanveistäjäliiton puheenjohtaja 2009–2011 ja varapuheenjohtaja 2012–2013. Hän myös opettaa kuvanveistoa Hyrian taidekoulussa Hyvinkäällä. 

Anneli Sipiläinen ja Maija Helasvuo

1940                                    1968

 

ARJEN KULKU
1999

terrakottareliefit

korkeus 4,80 m

Wanha villatehdas, Torikatu 4/Kankurinkatu 4-6

  

 

Punasavesta tehdyt kolme naishahmoa villatehtaan ulkoseinällä kuvaavat työntekijöitä. Hahmot symboloivat aamulla töihin kiiruhtavia naisia. Alun perin naishahmoja oli viisi, jotka taiteilijat olivat suunnitelleet villatehtaalla esillä olleeseen TAJU 99 -näyttelyyn. Näyttelyn jälkeen kolme naishahmoa sijoitettiin pysyvästi villatehtaalle ja kaksi muuta siirtyivät taidemaalari Anne Tompurin tiilitalon seinälle Lappeenrantaan. Reliefien materiaali on peräisin Lappilan tiilitehtaalta. Kuvat: Ella Tommila.

 

.

Maija Helasvuo

1968

 

PEILI
2007

mänty

halkaisija 1,90 m

Kaupungintalo, aulan parvi, Kankurinkatu 4-6

(nähtävillä virastoaikana)

  

 

Peili on veistoksena osa taidehistorian pitkää puunveiston perinnettä, mutta se viittaa myös arkisten käyttöesineiden valmistamiseen Helasvuo rakentaa teoksensa puuliitoksista eli tehden toisin päin kuin veistäjät yleensä. Vasta puuliitosten jälkeen hän alkaa työstää pintaa ja hakea oikeaa muotoa teokseen taltalla, jonka iskujen jäljet saavat näkyä. Männystä veistetyn puun pinnassa näkyy käsityön jäljet.

.

Maija Helasvuo

1968

 

ÄITI

2007

leppä, haapa, koivu, mänty

korkeus 1,68 m

Hyvinkään Yhteiskoulu, Uudenmaankatu 17

  

 

Äiti- veistos kuluu taiteilijan sarjaan, jotka kuvaavat äitiyttä tai äidin ja lapsen välistä suhdetta. Näistä usean veistoksen lähtökohtana on mallina ollut henkilö, jonka ylle on heitetty lakana. Se peittää ja kätkee sisälleen yksilöllisyyden. Veistos ei esitäkään enää tiettyä äitiä, vaan kaikkia maailman äitejä. Kömpelyydessään ja ruumiillisuudessaan koskettava keskiaikainen puukuvanveisto on antanut vaikutteita Maija Helasvuon Äiti-veistokseen. Aivan kuin keskiajalla Neitsyt Maria levittää viittansa ja kutsuu meitä suojaan sen alle tarjoten arkkityyppisen kuvan ihmissuhteiden ja niihin liittyvien tunteiden käsittelyyn. Helasvuon Äiti-veistoksen kömpelön karhea olemus kutsuu samalla tavoin luokseen.

.

Päivitetty 25.1.2018 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

 

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKA
PL 86 (Kankurinkatu 4-6), 
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*,
telefax 019 459 2047


Kartta Villatehtaan alueesta


Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi


PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0

 

PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:
  

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ