Jussi TwoSeven

1983–

HYVINKÄÄ EXPRESSJussi TwoSevenin teos Hyvinkää Express
2018

Spraymaali metallilevylle

68 x 1,64 m

Läntinen yhdystie

  

Hyvinkää Express -teos sijaitsee Läntisen yhdystien melumuurissa Hämeenlinnan moottoritieltä keskustaan päin ajettaessa. Hyvinkään kaupungin graffititaiteilija Jussi TwoSeveniltä tilaama teos kunnioittaa Hyvinkään pitkää historiaa rautatiekaupunkina. Hyvinkää Expressiksi nimetyssä, ”liikkuvassa” teoksessa veturi lähtee kasvamaan veturin osista kokonaiseksi veturiksi, kun teoksen ohi ajetaan Koneen kiertoliittymältä keskustaan päin.

Teoksen mallina toimi von Trapp-niminen veturi, joka kulki Hanko-Hyvinkää väliä 28 vuotta. Se hankittiin Yhdysvalloista Baldwinin veturitehtaalta halvan hinnan ja nopean toimituksen takia. Tämä ”Villin lännen” veturi poikkesi hyvin paljon muista suomalaisista vetureista esimerkiksi sen koristeellisen maalauksen ja suuren etulyhdyn takia. Sen erikoinen pillin ääni kuului kuulemma Hyvinkäältä Riihimäelle saakka. 

JUSSI TWOSEVEN

(1983-)

Jussi TwoSeven on nimimerkkiä käyttävä katutaidetaustainen kuvataiteilija. Nuorena TwoSeven oli kiinnostunut sarjakuvien tekemisestä, mutta kuultuaan isompien poikien tarinoita yöllisiltä katutaiteiluretkiltä TwoSeven päätyi graffiti- ja katutaidekulttuurin pariin. Graffititaiteen tavalliset ilmaisutavat alkoivat kuitenkin tuntua nuoresta taiteilijanalusta pian liian toisteisilta, ja hän luopuikin niistä joksikin aikaa.

Myöhemmin, löydettyään oman spray-maaleihin ja sapluunoihin perustuvan tekniikkansa TwoSeven innostui maalaamisesta uudelleen. Hänen maalaustapansa on aikaa vievä ja perustuu tarkkoihin luonnoksiin. Lopputulos on yhdistelmä valokuvamaisen tarkkaa ja rennon maalauksellista. Teokset esittävät usein suomalaisia eläimiä. Nykyään TwoSevenin töitä voi nähdä niin galleria- kuin kaupunkitilassakin.

Päivitetty 12.11.2021