JANI LEINONEN

(1978-)

Hyvinkäällä syntynyt Jani Leinonen tunnetaan yhteiskunnallisesta ja kantaaottavasta taiteestaan. Leinonen muokkaa valmiita kuvia ja tavaramerkkejä ja luo niihin uusia, usein kriittisiä merkityksiä. Hän leikittelee, hyödyntää ja kyseenalaistaa markkinoinnin strategioita ja brändiajattelua. Leinosen taidetta on ollut laajasti esillä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Leinonen on valmistunut Helsingin Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta. Hän on toiminut myös muun muassa vuoden 2017 Mäntän kuvataideviikkojen kuraattorina.

Jani Leinonen

1978-

 

NIMETÖNJani Leinosen muraali Nimetön
2017

graffitimaalaus, muraali

3 x 10 m

betonimuuri Sillankorvankadun varrella

  

Spraymaalilla toteutettu värikäs muraali muodostuu värssystä ”Tietä käyden tien on vanki. Vapaa on vain umpihanki.” Teksti on Aaro Hellaakosken Lyhyesti-runosta, joka ilmestyi Huojuvat keulat -runoteoksessa vuonna 1946. Jani Leinosen graffitimaalaus perustuu yritysten liikemerkeistä muokattuihin sanoihin. Teoksessa esiintyvät sanat ovat muunnelmia muun muassa Fazerin, Telian, Koffin, Valion, Alepan, Koneen, ABC:n ja R-kioskin logoista.

Teos valmistui osana valtakunnallista UPEA17-katutaidehanketta ja se oli osa Hyvinkään kaupungin 100-vuotisjuhlallisuuksia, joita vietettiin vuonna 2017. Teos on väliaikainen. Kuva: Tomi Salakari.

.

Päivitetty 24.3.2023