IRMA MELAJA

(1955-1991)

Irma Melaja on Hyvinkäällä syntynyt kuvanveistäjä. Hän opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa 1975–1980.  Hänen töitään oli ensimmäisen kerran esillä Turussa 1974. Irma Melaja oli erittäin lahjakas kuvanveistäjä ja loistava piirtäjä. Veistäjänä hänen materiaalinsa oli pääasiassa pronssi. Erityistä hänen työskentelyssään oli täydellinen keskittyminen hevosaiheisiin. Hevoset kuvastavat taiteilijan herkkää suhdetta eläimeen ja laajemmin taiteilija tämän eläimen kautta ilmaisee näkemystään taiteesta ja tunteistaan. Veistosten rinnalla Melaja piirsi hevosaiheisia hyvin herkkävireisiä piirustuksia kuin suuri vahvoin värein ja voimakkain viivoin piirrettyjä eräänlaisia hevosmuotokuvia.

Irma Melaja oli myös taitava mitalien suunnittelija. Hän sai I palkinnon Suomen Mitalitaiteen Killan vuosikilpailussa 1974 vasta 19-vuotiaana.

Irma Melaja

1955-1991

 

KAVIO-KAISA (Kaviotaan puhdistava hevonen)Kuvassa Kavio-Kaisa, eli kavioitaan puhdistava hevonen
1982

valkobetoni

korkeus 1,65 m

Puolimatkan koulun piha, Uudenmaankatu 73

  

Kuvanveistäjä Irma Melajalta tilattiin hevosaiheinen veistos Puolimatkan koulun pihalle 1979. Materiaaliksi valittiin valkobetoni. Veistoksessa hevonen koskettaa turvallaan takajalkaansa, jolloin ne yhdessä muodostavat ”astinlaudan” hevosen selkään kiipeämistä varten. Taiteilija on suunnitellut hevosen asennon tietoisesti lapsille toiminnalliseksi. Kavio-Kaisa nimen veistos sai Puolimatkankoulun oppilaiden keskuudessa pidetyn nimikilpailun perusteella. Kuva: Ella Tommila.

Päivitetty 24.3.2023