ANTERO RUOTSALAINEN

(1937)

Antero Ruotsalainen on peruskoulutukseltaan kansakoulunopettaja (1959) ja sen jälkeen opiskellut Taideteollisessa oppilaitoksessa 1966–1967. Tyypillistä Ruotsalaisen veistoksille ovat geometrisia perusmuotoja tutkivat teräsveistokset. Hän oli erityisen kiinnostunut teräsbetonin, raudan ja teräksen soveltuvuudesta veistosmateriaaleiksi. Antero Ruotsalainen oli kehittämässä myös valon, äänen, musiikin ja liikkeen soveltamista veistoksiin erityisesti 1970-luvulla. Taiteilija on tehnyt paljon julkisia veistoksia kuten Kaskisavut, 1976, betoni, Kiuruvesi; Älä sotke ympyröitäni, 1976, teräs, Oulun yliopisto.

Ruotsalainen tekee myös muotokuvia, erityisesti piirtämällä. Hän on myös suunnitellut mitaleja. Vuonna 2003 taiteilija lahjoitti synnyinkaupungilleen Kiuruvedelle 50 teoksen kokoelman. Ne ovat pysyvästi esillä kaupungin kulttuuritalossa.

Kuvassa Liikettä tilassa patsaan kivet tipahtamassa rei´ästä veteenAntero Ruotsalainen

1937

 

LIIKETTÄ TILASSA
1974

betoni

vesielementti, musta asfaltti

2,5 x 3,5 x 10 mKuva Liikettä tilassa patsaasta, jossa kivet menossa betoniseinässä olevan rei´än toiselle puolelle

Mantelipuisto, Kirkkarinkadun varrella

  

Taiteilija voitti 1970 järjestetyn Mantelinpuiston veistoskilpailun teoksellaan Liikettä tilassa. Kilpailun järjestivät Alfred Kordelinin Säätiön Hyvinkään osasto ja Asuntokunta Oy Hyvinkään Haka. Kilpailulautakunnan mukaan Ruotsalaisen teoksessa on lähestytty ”suihkukaivoajatusta uudella, omaperäisellä ja hyvässä mielessä lystikkäälläkin tavalla”. Teos muodostuu vesialtaasta ja ikään kuin liikkeessä olevista palloista, joita kuvaannollisesti heitetään välissä olevan betoniseinänaukon kautta vesialtaaseen. Kuvat: Ella Tommila.

Päivitetty 24.3.2023