ANNELI SIPILÄINEN

(1940)

Anneli Sipiläinen opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1967–1971. Ensimmäisen kerran hänen teoksiaan oli esillä Helsingissä 1967. Anneli Sipiläinen kuuluu maamme keskeisiin kuvanveistäjiin.

Anneli Sipiläisen työskentelyä on hallinnut kaksi klassista veistäjän materiaalia, pronssi ja puu. Hän on myös välillä kokeillut muitakin materiaaleja kuten betonia ja terrakottaa.  Anneli Sipiläinen on etsinyt pronssiveistoksissaan realismiin pitäytyen sulavaa liikettä, rytmiä, plastista muotoa ja pinnan eloisaa muotoilua. Ihminen on ollut taiteilijalle keskeinen aihe ja sen piiristä voidaan erityisesti ottaa esille välittömät ja makeilemattomat lapsikuvat. Erityisen taitava Anneli Sipiläinen on ollut hienovaraisen liikkeen ja tasapainon ilmentäjä pronssiveistoksissa. Taiteilija on myös rohkeasti irrottautunut perinteisistä aiheista kohti abstraktimpaa muotokieltä. Usein hänen veistoksissaan kohtaavat pyhä ja arkinen.

Anneli Sipiläisen veistäjän käsissä puu taipuu suuriksi monumentaaliveistoksiksi yhtä hyvin kuin pieniksi intiimeiksi teoksiksi. Sipiläinen sekä veistää puusta että hyödyntää luonnosta löydettyjä oksia ja puiden runkoja tai kierrätettyjä materiaaleja vaikkapa hirsiä.  Kärsivällisesti Anneli Sipiläinen työstää luonnonmateriaalista teoksen, jossa yhdistyvät taiteellinen näkemys sekä kunnioitus luontoa kohtaan. Anneli Sipiläisen julkisia teoksia on Hyvinkään lisäksi Ystävyyskaupunkiveistos, 1981, pronssi, (Kiovanpuisto, Tampere) ja Matkan varrella, 1987, pronssi (Terveyskeskus, Riihimäki) ja Maan lapset, 2011, puu (tavaratalo Pasaati, Kotka).

Anneli Sipiläinen ja Maija Helasvuo

1940                                    1968

 

ARJEN KULKU
1999

terrakottareliefit

korkeus 4,80 m

Wanha villatehdas, Torikatu 4/Kankurinkatu 4-6

  

 

Punasavesta tehdyt kolme naishahmoa villatehtaan ulkoseinällä kuvaavat työntekijöitä. Hahmot symboloivat aamulla töihin kiiruhtavia naisia. Alun perin naishahmoja oli viisi, jotka taiteilijat olivat suunnitelleet villatehtaalla esillä olleeseen TAJU 99 -näyttelyyn. Näyttelyn jälkeen kolme naishahmoa sijoitettiin pysyvästi villatehtaalle ja kaksi muuta siirtyivät taidemaalari Anne Tompurin tiilitalon seinälle Lappeenrantaan. Reliefien materiaali on peräisin Lappilan tiilitehtaalta. Kuvat: Ella Tommila.

 

.

Anneli Sipiläinen

1940

 

LIESKA-LIISA
1975

betoni

korkeus 2,50 m

Paavolan koulun piha, Oraskatu 7

  

Lohikäärmettä esittävä veistos on valettu 1970-luvulle tyypilliseen tapaan betonista. Veistos sai nimensä Lieska-Liisa koululaisten nimikilpailun perusteella. Nimen keksi Paavolan ala-asteen oppilas Mika Ollila. Nimensä veistos sai siitä, että se alussa sylki tulta suustaan. Veistoksessa on näkyvissä vain pää ja häntä, muu osa lohikäärmeestä on ”piilossa hiekan alla”. Lieska-Liisa valmistui samaan aikaan koulun kanssa ja paljastettiin Paavolan koulun vihkiäisten yhteydessä. Veistos on kestänyt hyvin aikaa, vaikka se on koko ajan koululaisten kiipeilyn ja leikkien kohteena. Kuva: Ella Tommila.

.

Anneli Sipiläinen

1940

 

LINTUTYTTÖ
1970

betoni

korkeus 1,30 m

Kauniston vanhainkoti, Nummisillankatu 2

  

Alaston pikkutyttö pitää kädessään lintua. Mallina on ollut taiteilijan tytär. Alun perin veistos sijaitsi Kauniston sisäpihalla vesialtaassa, mutta nyt se tullaan sijoittamaan palvelutalon sisätiloihin. Veistos ilmentää jälleen kerran sitä erityistä herkkyyttä ja sensitiivisyyttä, joka on ominaista Sipiläisen lapsiaiheille. Veistos on hankittu lahjoitusvaroin.

.

Anneli Sipiläinen

1940

 

PUUTARHAMAISEMA
1987

pronssireliefi

2,35 x 1,80 m

Kaupunkisillan päiväkoti, ulkoseinä, Santasillankatu 11

  

Maisemareliefi sijaitsee päiväkodin ulkoseinässä. Siinä on aiheena puutarha ja siellä olevat pöytä ja tuoli. Teos on hankittu päiväkodin rakentamisen yhteydessä. Kuva: Ella Tommila.

.

Anneli Sipiläinen

1940

 

SISARUKSET
1977

pronssi

korkeus 1,35 m

Hyvinkään Yhteiskoulu, lukio, Uudenmaankatu 17

  

Veistoksen klassinen aihe kuvaa, miten vanhempi sisaruksista pitää sylissään pikkusiskoaan. Mallina ovat olleet taiteilijan tyttäret. Kuva: Ella Tommila.

.

Päivitetty 25.1.2018 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

 

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKA
PL 86 (Kankurinkatu 4-6), 
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*,
telefax 019 459 2047


Kartta Villatehtaan alueesta


Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi


PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0

 

PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:
  

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ