ANNELI SIPILÄINEN

(1940)

Anneli Sipiläinen opiskeli Suomen Taideakatemian koulussa vuosina 1967–1971. Ensimmäisen kerran hänen teoksiaan oli esillä Helsingissä 1967. Anneli Sipiläinen kuuluu maamme keskeisiin kuvanveistäjiin.

Anneli Sipiläisen työskentelyä on hallinnut kaksi klassista veistäjän materiaalia, pronssi ja puu. Hän on myös välillä kokeillut muitakin materiaaleja kuten betonia ja terrakottaa.  Anneli Sipiläinen on etsinyt pronssiveistoksissaan realismiin pitäytyen sulavaa liikettä, rytmiä, plastista muotoa ja pinnan eloisaa muotoilua. Ihminen on ollut taiteilijalle keskeinen aihe ja sen piiristä voidaan erityisesti ottaa esille välittömät ja makeilemattomat lapsikuvat. Erityisen taitava Anneli Sipiläinen on ollut hienovaraisen liikkeen ja tasapainon ilmentäjä pronssiveistoksissa. Taiteilija on myös rohkeasti irrottautunut perinteisistä aiheista kohti abstraktimpaa muotokieltä. Usein hänen veistoksissaan kohtaavat pyhä ja arkinen.

Anneli Sipiläisen veistäjän käsissä puu taipuu suuriksi monumentaaliveistoksiksi yhtä hyvin kuin pieniksi intiimeiksi teoksiksi. Sipiläinen sekä veistää puusta että hyödyntää luonnosta löydettyjä oksia ja puiden runkoja tai kierrätettyjä materiaaleja vaikkapa hirsiä.  Kärsivällisesti Anneli Sipiläinen työstää luonnonmateriaalista teoksen, jossa yhdistyvät taiteellinen näkemys sekä kunnioitus luontoa kohtaan. Anneli Sipiläisen julkisia teoksia on Hyvinkään lisäksi Ystävyyskaupunkiveistos, 1981, pronssi, (Kiovanpuisto, Tampere) ja Matkan varrella, 1987, pronssi (Terveyskeskus, Riihimäki) ja Maan lapset, 2011, puu (tavaratalo Pasaati, Kotka).

Kuvassa Villatehtaan tiiliseinässä olevasta Arjen kulku teoksestaAnneli Sipiläinen ja Maija Helasvuo

1940                                    1968

 

ARJEN KULKU
1999

terrakottareliefit

korkeus 4,80 m

Wanha villatehdas, Torikatu 4/Kankurinkatu 4-6

  

Kuva rakennuksesta jonka seinässä Arjen kulku teos sijaitsee

 

Punasavesta tehdyt kolme naishahmoa villatehtaan ulkoseinällä kuvaavat työntekijöitä. Hahmot symboloivat aamulla töihin kiiruhtavia naisia. Alun perin naishahmoja oli viisi, jotka taiteilijat olivat suunnitelleet villatehtaalla esillä olleeseen TAJU 99 -näyttelyyn. Näyttelyn jälkeen kolme naishahmoa sijoitettiin pysyvästi villatehtaalle ja kaksi muuta siirtyivät taidemaalari Anne Tompurin tiilitalon seinälle Lappeenrantaan. Reliefien materiaali on peräisin Lappilan tiilitehtaalta. Kuvat: Ella Tommila.

 

.

Anneli Sipiläinen

1940

 

LIESKA-LIISAKuvassa Paavolan koulun pihalta Lieskaliisasta
1975

betoni

korkeus 2,50 m

Paavolan koulun piha, Oraskatu 7

  

Lohikäärmettä esittävä veistos on valettu 1970-luvulle tyypilliseen tapaan betonista. Veistos sai nimensä Lieska-Liisa koululaisten nimikilpailun perusteella. Nimen keksi Paavolan ala-asteen oppilas Mika Ollila. Nimensä veistos sai siitä, että se alussa sylki tulta suustaan. Veistoksessa on näkyvissä vain pää ja häntä, muu osa lohikäärmeestä on ”piilossa hiekan alla”. Lieska-Liisa valmistui samaan aikaan koulun kanssa ja paljastettiin Paavolan koulun vihkiäisten yhteydessä. Veistos on kestänyt hyvin aikaa, vaikka se on koko ajan koululaisten kiipeilyn ja leikkien kohteena. Kuva: Ella Tommila.

.

Anneli Sipiläinen

1940

 

LINTUTYTTÖKesäinen kuva Lintutyttö patsaasta
1970

betoni

korkeus 1,30 m

Kauniston vanhainkoti, Nummisillankatu 2

  

Alaston pikkutyttö pitää kädessään lintua. Mallina on ollut taiteilijan tytär. Alun perin veistos sijaitsi Kauniston sisäpihalla vesialtaassa, mutta nyt se tullaan sijoittamaan palvelutalon sisätiloihin. Veistos ilmentää jälleen kerran sitä erityistä herkkyyttä ja sensitiivisyyttä, joka on ominaista Sipiläisen lapsiaiheille. Veistos on hankittu lahjoitusvaroin.

.

Anneli Sipiläinen

1940

 

PUUTARHAMAISEMAKuva Kaupunkisillan tiiliseinälle kiinnitetystä Puutarhamaisema -teoksesta
1987

pronssireliefi

2,35 x 1,80 m

Kaupunkisillan päiväkoti, ulkoseinä, Santasillankatu 11

  

Maisemareliefi sijaitsee päiväkodin ulkoseinässä. Siinä on aiheena puutarha ja siellä olevat pöytä ja tuoli. Teos on hankittu päiväkodin rakentamisen yhteydessä. Kuva: Ella Tommila.

.

Anneli Sipiläinen

1940

 

SISARUKSETKuvassa Hyvinkään Yhteiskoulun pihasta, kuvassa Sisarukset pronssipatsas
1977

pronssi

korkeus 1,35 m

Kipinätalo, Kenkätehtaankatu 1

  

Veistoksen klassinen aihe kuvaa, miten vanhempi sisaruksista pitää sylissään pikkusiskoaan. Mallina ovat olleet taiteilijan tyttäret. Kuva: Ella Tommila.

.

Päivitetty 24.3.2023