Etäluenta

Hyvinkään Vesi siirtyy vesimittareiden etäluentaan asteittain seuraavan kymmenen vuoden aikana. Hyvinkään Vesi asentaa etäluettavia vesimittareita uusiin kiinteistöihin ja määräaikaisvaihdon yhteydessä vanhoihin kiinteistöihin. Vesimittarin määräaikaisvaihtoja tehdään noin 10 vuoden välein. Jos kiinteistössänne on juuri tehty vesimittarin määräaikaisvaihto, tulee kiinteistönne vesimittari etäluentaan tämän kymmenen vuoden ajanjakson lopussa, vesimittarin vaihdon yhteydessä. On kuitenkin mahdollista, että etäluettavien mittareiden vaihto tullaan suorittamaan jo ennen 10 vuoden ajanjakon loppua. 

Vesimittarin etutaulu: 

Linkki isompaan kuvaan vesimittarin etutaulusta

Etäluennan mittari

Etäluettavan vesimittarin infokoodit 

Kooditaulukko

Vesimittari on pituudeltaan sama, kuin vanha mittari. Tämä takaa yhteensopivuuden vanhojen vesimittaritelineiden kanssa. Muuten ulkoisissa mitoissa on hieman eroa ja tämä vaihtelee vesimittarin valmistajan mukaan.

Vesimittarissa on sisäinen patteri, joka antaa virtaa toiminnoille. Asiakkaan ei tarvitse kiinnittää huomiota mittarin energiantarpeeseen.

Vesimittarin patteri kestää noin 15 vuotta. Kestoon vaikuttaa esim. kuinka usein dataa mittarilta luetaan, lämpötila tai kuinka suuri energiantarve on tiedonsiirrolle. Vesimittarin vaihtotarpeesta ilmoitetaan vesilaitoksen toimesta.

Vesilaitoksen ilmoittama vesimittarin määräaikaisvaihto on maksuton. Asiakkaan pyynnöstä tapahtuvat vesimittarin vaihdot ovat maksullisia. Näitä ovat esimerkiksi vesimittarin jäätymisestä johtunut rikkoutuminen.

Etäluentaan siirtymisestä ilmoitetaan erikseen kiinteistön omistajia. Ennen siirtymistä etäluentaan täytyy kiinteistön omistajan lukea ja ilmoittaa lukema vesilaitokselle vanhan tavan mukaisesti.

Siirtymisen jälkeen vesimittarilta tulee lukema automaattisesti vesilaitoksen laskutusjärjestelmään, ja kiinteistön omistajan ei enää tarvitse lukea vesimittarilukemia.

Vesimittarit käyttävät yleisesti wMbus radiotekniikkaa. Hyvinkäälle on rakennettu oma radioverkko yhteistyössä lämpövoiman, Hyvinkään kaupungin, Hyvinkään vuokra-asuntojen ja Hyvinkään Veden kanssa. Radioverkkoa voidaan käyttää hyödyksi myös muissa palveluissa ja yhteydet ovat laitekohtaisesti salattuja. Osassa kohteissa joudutaan käyttämään NB-IoT tekniikkaa heikon radiokuuluvuuden takia. Myös tämä yhteys on salattua.

  • Automaatiojärjestelmiin voi vesimittarista ja kaukolämpömittarista saada tietoa pulssiadapterin tai wMbus donglen kautta
  • wMbus dongle laitteen voi tilata Hyvinkään Lämpövoimalta valmiiksi ohjelmoituna vastaanottamaan halutun mittarin lukematietoja.
  • Dongle laite muuntaa mittarin lähettämän wMbus sanoman langalliseksi Mbus kommunikaatioksi.
  • Dongle laite täytyy asentaa wMbus kantaman sisälle ja väylä täytyy sähköistää ulkoisen laitteen kautta.
  • Yksi dongle voidaan halutessa ohjelmoida vastaanottamaan vesimittarin ja kaukolämpömittarin tiedot
  • Pulssiadapteri asennetaan vesimittarin päälle ja se kommunikoi vesimittarin kanssa optiosilmän kautta.

Lisätiedustelut: etaluentapalvelu@hlv.fi

Hyvinkään Vesi ei tarjoa lisäpalveluja asiakkaille liittyen etäluettaviin vesimittareihin. Ainoastaan vesimittarin lukemaa käytetään hyödyksi laskutuksessa.

Hyvinkään Lämpövoima tarjoaa taloyhtiöille ja yrityksille palveluportaalia energian seurantaan. Tähän portaaliin sisältyy vedenkäytön seuranta, jossa asiakkaalle tarjotaan dataa, jota vesimittarista saadaan. Myöhemmin on tulossa omakotitaloille samankaltainen palvelu. Tästä lisää lämpövoiman sivuilta tai tiedustelut etaluentapalvelu@hlv.fi

Laskutusrytmi pysyy edelleen samana; pienkiinteistöt 4 krt/vuosi. Muut 1 krt/vuosi, 6 krt/vuosi, 12 krt/vuosi.

Laskujen sisällöt pysyvät samoina eli laskuilla laskutetaan perusmaksua kyseisen laskutusjakson ajalta sekä tasaus viimeisimmän ja sitä edeltävän lukeman väliltä.

Hyvinkään Veden hinnaston tarkistus on tehty ja tämä tuli voimaan vuoden 2023 alussa. Hinnasto on lähetetty kirjeenä jokaiselle vesisopimuksen omistajalle.

Kulutusmaksun kuutiohintaan vedenkulutukselle ei ole tullut muutoksia.

Perusmaksuun tulee muutos, kun etäluentaan siirtyminen toteutuu asiakkaiden kohdalla. Hinnastossa on perusmaksu imp/etäluettavalle mittarille. Perusmaksu riippuu mittarikoosta. Omakotitalossa on normaalisti 20 mm vesimittari.

Kaikki Hyvinkään Veden asiakkaiden vesimittarit vaihdetaan etäluettavaan vesimittariin. Päätös siirtymisestä etäluentaan kattaa tasa-arvoisesti koko vesilaitoksen asiakaskunnan.

Päivitetty 15.2.2023

HYVINKÄÄN VESI 
Kerkkolankatu 42,
05800 Hyvinkää 
PL 24, 05801 HYVINKÄÄ 
p. 019 459 11* (kaupungin vaihde)


Laskutus:
ma-pe 9-15
040 832 5353
vesihuolto@hyvinkaa.fi

Muut palvelut
ma-to 7-16, pe 7-14