Lämpimästi tervetuloa elinvoimaiseen elämyskaupunkiin Hyvinkäälle!

Hyvinkää on Uudenmaan viidenneksi suurin, 47 000 asukkaan elinvoimainen elämyskaupunki. Kaupunkimme tarjoaa asukkailleen ja vierailijoilleen monipuoliset palvelut ja mahdollisuudet kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. 

Yli viidensadan vuoden historia  ̶  sata vuotta itsenäisenä kaupunkina

Hyvinkään seudun tunnettu historia alkaa vuodesta 1495. Tuolloin lähteet mainitsevat Hyvinkäänkylässä asuneen Jussi Laurinpojan ja hänen tukholmalaisen vaimonsa. Hyvinkäänkylän lisäksi tärkeitä vanhoja kyliä olivat Ridasjärvi sekä Kytäjä. Seudun tärkein elinkeino oli maatalous, minkä lisäksi Hyvinkään Hopeavuorella kokeiltiin 1500-1600 -luvuilla kaivostoimintaa. Helsinki-Hämeenlinna -maantie kulki vuosisatojen ajan Hyvinkäänkylän läpi, ja nykyinen pääkatu noudattaa yhä sen linjoja. 

Nykyisen kaupungin kehittymiseen vaikutti ratkaisevasti Helsinki-Hämeenlinna -rautatie, joka valmistui vuonna 1862. Aseman seudulle alkoi kehittyä uutta asutusta, ja kesälomanviettäjät löysivät tiensä Hyvinkään harjumaille. Hyvinkään Sveitsiä kehuttiin matkailu-uutisessa jo vuonna 1885.

Hämeen ja Uudenmaan rajalla sijainnut Hyvinkää itsenäistyi omaksi kunnaksi ja liittyi osaksi Uuttamaata vuonna 1917.

>> Lue lisää Hyvinkään historiasta

Vanha kuva Hyvinkään asemasta. Asemalla hevoskärryt odottamassa matkustajia, taustalla asemarakennus
Kuva: Suomen Rautatiemuseo

Koe aktiivinen tapahtumakaupunki ja nauti luonnosta

Kulttuurilla on aina ollut erityinen paikka Hyvinkäällä. Värikkään historiansa ansiosta Hyvinkää tunnetaankin taiteilijoiden kaupunkina.

Viime vuosina kaupunki on tullut tunnetuksi myös mielenkiintoisesta tapahtumatarjonnastaan, joka kerää kävijöitä kauempaakin. Kyseessä on kaupungin strateginen valinta – haluamme olla aktiivinen elämys- ja tapahtumakaupunki.  Panostamme tapahtumien monipuolisuuteen, laadukkaisiin järjestelyihin ja yhteisöllisyyteen.

Hyvinkää on kokoaan suurempi tapahtumakaupunki. Koronan jälkeen Hyvinkäällä on järjestetty päätähuimaava määrä erilaisia tapahtumia monen kymmenen tuhannen Rockfestista koko perheen leireihin ja urheilutapahtumiin. Tapahtumakesän päättää vuosittain elokuussa järjestettävä Red Carpet -Festari, joka juhlii kotimaista elokuvaa, sen yleisöä ja elokuvien tekijöitä. Onpa meillä oma tähtiraittimmekin keskellä kirjastoaukiota!

Käytännössä tämä merkitsee laadukkaita tapahtumia – ei vain hyvinkääläisille, vaan myös matkailijoillemme!

Hyvinkäällä tapahtuu paljon ympäri vuoden Hyvinkään tapahtumakalenterista voit katsoa tulevat menovinkit.

Kuvassa Rockfest nyrkki, Tähtiraitti sekä Red Carpet festarialuetta

Virkistävät luontokohteet kivenheiton päässä

Tapahtumatäyteisen kaupunkikulttuurin rinnalla Hyvinkää tarjoaa myös mahdollisuuksia päästä nopeasti luonnonkauniisiin maisemiin metsään, järvien, jokien ja lampien pariin.

Liikkujan ihannekaupunki

Hyvinkää on monipuolinen liikuntakaupunki. Olet sitten kilpaurheilija tai harrastaja, tarjoaa kaupunki erinomaiset olosuhteet monipuoliselle lajikirjolle. Hyvinkäältä löytyy suuria liikuntakeskuksia, vesiliikuntapaikkoja, virkistys- ja luonnonsuojelualue Sveitsi, lukuisia retkeilijän reittihelmiä ja liikuntaolosuhteet golfista hevosurheiluun.

  • Kulttuuri ja vapaa-aika -sivuilta löydät kootusti kulttuurin ja vapaa-ajan mahdollisuudet.
  • Teemakartat  sivulta löydät pyöräilykartat, ulkoilukartat sekä opas- ja lähestymiskarttamme.
  • Opastetut reitit sivulta löytyvät ulkoilu- ja kävelyreitit sekä luontopolut.
  • Hyvin Hyvinkääläiset Omenapuut -tarinakartan avulla pääset tutustumaan Hyvinkään historiaan ja nykytilan monimuotoisuuteen polkupyöräillen hyvinkääläisten omenapuiden parissa.

Kiinnostaako uusi harrastus tai haluatko jatkaa vanhaa?

Harrastehakemistoon on kerätty yhdistysten ja seurojen yhteystiedot, sekä Hyvinkään laajat harrastemahdollisuudet lajeittain.

Liikkujia talvella kollaasissa

Taiteilijoiden ja matkailijoiden Hyvinkää, Suomen Rautatiemuseon koti

Hyvinkään seudun tunnettu historia alkaa vuodesta 1495. Kaupungin kehittymiseen vaikutti ratkaisevasti Helsinki-Hämeenlinna -rautatie, joka valmistui vuonna 1862. Tänä päivän kaupungissa sijaitseekin Suomen Rautatiemuseo kulttuurihistoriallisesti merkittävällä Hanko–Hyvinkää -rautatien entisellä asema- ja varikkoalueella, joka on peräisin 1870-luvulta.

Museokeskus Taika kaupungin ydinkeskustassa tuo yhteen Hyvinkään taidemuseon ja kaupunginmuseon laadukkaine näyttelyineen. Kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, joka kertoo näyttelyissään Hyvinkään ja hyvinkääläisten historiasta. Taidemuseon näyttelyt esittävät ajankohtaista nykytaidetta ja taiteen ilmiöitä 1900- ja 2000 -luvuilta.

Ihan kaupungin keskutan sydämessä sijaitsevassa Hyvinkääsalin  ohjelmistosta löytyy mm. musiikkia ja komediaa, jotakin varmasti siis koko perheelle. 

Lisää matkailun vinkit löydät osoitteista visithyvinkaa.fi sekä visitsveitsi.fi

kulttuurin kollaasi

Elinvoimaa yrityksistä

Erinomaisen maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Hyvinkää on valikoitunut useiden yritysten sijaintipaikaksi. Logistinen sijainti valtakunnan pääväylien varrella luo menestyksen edellytykset elinvoimaiselle yritystoiminnalle. 

Business Hyvinkää -sivustolla kerromme ajankohtaisia elinkeinoelämään ja yrittäjyyteen liittyviä uutisia Hyvinkäältä. Esittelemme myös kaupungin yritystontit, kärkitoimialamme ja yhteistyöverkostomme toimijat.

Osallistu, vaikuta ja vaikutu!

Kuntalaisten osallisuuden edistäminen on noussut viime vuosina yhdeksi keskeiseksi kehittämiskohteeksi ympäri Suomen. Asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien vahvistaminen on tärkeätä myös Hyvinkäällä. Haluamme kehittää kaupunkia yhdessä asukkaiden kanssa. Meille on tärkeätä, että hyvinkääläiset kokevat kaupungin omakseen ja voivat olla kotikaupungistaan ylpeitä.

Kuntalaiskahvit ja kaavaillat    

Asukkaille järjestettävät tilaisuudet ovat yksi tärkeä tapa edistää kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.

Olemme koonneet Osallistu ja vaikuta -sivuille tietoa osallisuuden edistämiseen liittyvistä käytännöistämme. Toivomme, että sivut auttavat juuri sinua löytämään vinkkejä, millä tavalla voit asukkaanamme osallistua ja vaikuttaa kaupungin toimintaan ja päätöksentekoon. 

kuntalaiskahvit

Hyvinvointi ja terveys

Hyvinkään kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Keski-Uudenmaan sote (Keusote)

Hyvinkään kaupungilla toimii hyvinvointipalvelut, joiden tehtävänä on

  • edistää kaikenikäisten kuntalaisten hyvinvointia vahvistavaa paikallista ja alueellista verkosto- ja kehittämistyötä
  • tukea ja edistää paikallista järjestö- ja yhteisötoimintaa
  • luoda, koota ja jakaa tietoa hyvinvointia vahvistavista sekä uhkaavista tekijöistä
  • nostaa esiin Hyvinkään kaupungin eri palvelualueiden ja muiden tahojen tekemää työtä hyvinvoinnin edistämisen ja kehittämisen näkökulmasta.

Kasvatus ja koulutus

Kasvatus ja koulutus sivuilta löydät kattavasti tiedot niin päiväkotipaikkojen hakemiseen, tarjolla olevista palveluista kuin monipuolisesta opetus tarjonnasta.

Opetuksen sivut 

Kaupungin viestintäkanavat ovat sinua varten 

Seuraa kaupungin verkko- ja somekanavia ja pysyt kartalla, mitä Hyvinkäällä on meneillään! 

www.hyvinkaa.fi  
www.visithyvinkaa.fi  

FB IG X YT LinkedIn

 

I love Hyvinkää lukko

   

Päivitetty 22.5.2024