Tutustu Hyvinkään kyliin!

Hyvinkäältä löytyy seitsemän viehättävää kylää, joissa pääset nauttimaan kauniista suomalaisesta maalaismaisemasta.

Klikkaamalla oikealta kylän nimeä, pääset tutustumaan niihin paremmin. 

Jos haluat ladata (tulostusta tai jakoa varten) koko kyläesitteen, niin klikkaa tästä.

Kaukas

Koivukuja Ahdenkalliossa Ahdenkallio-Ylentola

Ahdenkallion ja Ylentolan kaksoiskylä edustaa viihtyisää ja avaraa maalaismaisemaa vain muutamia kilometrejä Hyvinkään kaupungin keskustasta. Molemmista kylistä on hyvät yhteydet jokaiseen ilmansuuntaan.

Kaukas

Kaukasten luonnonläheinen ja tunnelmallinen kyläkokonaisuus (Kaukas, Myllykylä ja Uusikylä) sijaitsee Tuusulan ja Mäntsälän rajoilla noin 15 km Hyvinkään keskustasta.

Kylien halki virtaavassa Keravanjoessa on Kaukasten ja Myllykylän alueella 11 koskea.  Sen varren vehreät lehdot sekä rauhallinen Keravanjokikanjoni tarjoavat elinympäristön monille eri eliölajeille.

>> Lue lisää

Kytäjän kylän erikoisuuksiin kuuluu vuonna 1939 vihitty kirkko. Kartanomallisessa vireässä Kytäjän koulussa on oppilaita 70. Juhlatiloja on joka makuun, Maapirtti kirkon vieressä, Kartanotalli, Kytäjän juhlatila sekä Solttilan maja. Isonkylän asuinalueella vuokrataan lisäksi joitakin omakotitaloja sekä juhla- että pitempiaikaiseen käyttöön.

Kylämme erikoisuuksiin kuuluu myös Kytäjän kartano, joka oli aikoinaan Suomen suurin maatila ja nykyisillä 4 400 hehtaareillaan edelleen Suomen suurimpia. Kytäjärveen pistävällä niemellä sijaitsee vuonna 1878 valmistunut päärakennus. Kartanoa ovat hallinneet kuuluisat suvut: Tottit, Flemingit, Armfeltit, Linderit ja Vähäkalliot, nykyisin kartanon omistaa Laakkosten suku.

Alueella on tontti- ja talomyyntiä, golfia pelataan Suomen parhaimmistoon kuuluvalla radalla. Kylän elinvoimaisista yrityksistä mainittakoon Tuias ja Wennborgin tila.

>> Kytäjän kyläyhdistyksen sivut  ja instagram

Kytäjä

Ilmakuva NopostaNoppo on noin tuhannen asukkaan hyvinkääläiskylä, joka sijaitsee Salpausselän harjun pohjavesialueella. Sijainniltaan se asettuu Hyvinkään eteläosaan, suurten valtaväylien risteykseen.

Kylältä löytyy koulu, päiväkoti, hyvät ulkoilumahdollisuudet, toimiva infrastruktuuri ja erinomaiset kulkuyhteydet. 

Nopon kylän maisemaa hallitsevat omakotitalot, laajat peltoalueet sekä kuusi- ja mäntykangasmetsät.

>> Lue lisää

palopuron peltojaPalopuro sijaitsee Hyvinkään keskustan ja Jokelan välissä. Etäisyyttä kumpaankin on noin viisi kilometriä. Palopuron kylässä asuu noin 400 ihmistä ja alueella noin 600.

Palopuro on nykyisin luomutuotannon edelläkävijä. Kylään on syntynyt usean luomutilan (Knehtilä, Lehtokumpu ja Mäntymäki) ja muun alan toimijan yhteistyöverkosto, Palopuron symbioosi.

>> Lue lisää

Ridasjärven opaskylttiRidasjärvi on noin 400 asukkaan pitkän historian omaava kylä Hyvinkäällä, noin 10 kilometriä kaupungin keskustasta itään.

Ridasjärven, Järvisuon ja Ritassaarensuon kokonaisuus on kansallisesti merkittävä FINIBA-linnustoalue, jossa pesii runsaasti naurulokkeja, sinisorsia, telkkiä, nokikanoja ja härkälintuja ja harvinainen pikkulokki. Keväisin muuttavia lintuja levähtää järvellä sadoittain.

>> Lue lisää

 

Usmin ilmakuva

Helsinki-Tampere moottoritien länsipuolella sijaitseva Usmi tunnetaan erityisesti merkittävästä Kytäjä-Usmin ulkoilualueesta.

Siellä on tilaa liikkua ja hengähtää kaikkina vuodenaikoina; ulkoilualue on yli 20 neliökilometrin laajuinen.

Usmi on korkeiden kallioiden ja syvien rotkojen seutua, joka jylhyydellään tuo paikoin mieleen paljon pohjoisempana sijaitsevat seudut.

>> Lue lisää

Päivitetty 27.12.2023