Tutustu Hyvinkään kyliin!

Hyvinkäältä löytyy seitsemän viehättävää kylää, joissa pääset nauttimaan kauniista suomalaisesta maalaismaisemasta.

Hyvinkään kylät

Ahdenkallio-Ylentola

Ridasjärventien, Untolantien ja Koivukujan tienoilla sijaitsee useita vanhoja maatiloja, sodanjälkeisen asutustoiminnan myötä syntyneitä tiloja sekä uudempaa rakentamista. Alueen yhteisenä kokoontumispaikkana toimii entinen Ahdenkallion kansakoulu, myöhemmin nuorisotalo, jota ylläpitää aktiivinen Ahdenkallion-Ylentolan kyläyhdistys.

Ahdenkallion kartanon ensimmäinen päärakennus, Waldemar Aspelinin suunnittelema päärakennus valmistui 1905. Kartanon maat muodostettiin Hausjärven puolella sijaitsevan Erkylän kartanon eteläisimmistä osista. Viljelyala on 1990-luvulta asti ollut vuokralla, eikä kartanolla ole yritystoimintaa.

>> Ahdenkallion-Ylentolan kyläyhdistys ry

ahdenkallion kartano.jpg
Kuva: Samppa Mustonen, Ahdenkallion kartano

Kaukasten luonnonläheinen ja tunnelmallinen kylä sijaitsee Hyvinkäällä Tuusulan ja Mäntsälän rajoilla noin 15 km Hyvinkään keskustasta.Kaukasten alueeseen kuuluvat myös etelässä Uusikylä ja pohjoisessa Myllykylä.

Hyvinkään vanhin asukasyhdistys, Kaukasten Asukasyhdistys ry toimii Kaukasten, Myllykylän ja Uudenkylän asukkaiden yhdyssiteenä. Sen tarkoituksena on toimia alueen turvallisen ja viihtyisän asumisen, monipuolisten palvelujen ja terveellisen ympäristön puolesta. Kaukasten Juhlatalo on kylän keskuspaikka. Taloa käytetään juhlien ja kyläkokousten järjestämiseen sekä harrastustoimintaan.

>> Kaukasten asukasyhdistyksen sivut ja facebook

Kaukasista joen ääreltä

Kytäjän kylän erikoisuuksiin kuuluu vuonna 1939 vihitty kirkko. Kartanomallisessa vireässä Kytäjän koulussa on oppilaita 70. Juhlatiloja on joka makuun, Maapirtti kirkon vieressä, Kartanotalli, Kytäjän juhlatila sekä Solttilan maja. Isonkylän asuinalueella vuokrataan lisäksi joitakin omakotitaloja sekä juhla- että pitempiaikaiseen käyttöön.

Kylämme erikoisuuksiin kuuluu myös Kytäjän kartano, joka oli aikoinaan Suomen suurin maatila ja nykyisillä 4 400 hehtaareillaan edelleen Suomen suurimpia. Kytäjärveen pistävällä niemellä sijaitsee vuonna 1878 valmistunut päärakennus. Kartanoa ovat hallinneet kuuluisat suvut: Tottit, Flemingit, Armfeltit, Linderit ja Vähäkalliot, nykyisin kartanon omistaa Laakkosten suku.

Alueella on tontti- ja talomyyntiä, golfia pelataan Suomen parhaimmistoon kuuluvalla radalla. Kylän elinvoimaisista yrityksistä mainittakoon Tuias ja Wennborgin tila.

>> Kytäjän kyläyhdistysksen sivut  ja instagram

Kytäjä

Noppo on noin tuhannen asukkaan kylä Hyvinkäällä. Kylän halki kulkee rautatie ja lähistöllä moottoritie. Matkaa Helsinkiin on viisikymmentä kilometriä ja Hämeenlinnaan saman verran.

Kylässä toimii alakoulu, jossa on noin 70 oppilasta. Noppo on Hyvinkään nopeasti kasvava asutus- ja teollisuusalue.

>> Nopon koulun vanhempainyhdistys Reppu ry.

Ilmakuva Noposta

Palopuro on kylä Hyvinkään keskustan ja Jokelan välissä. Etäisyyttä kumpaankin on noin viisi kilometriä. Palopuron kylässä asuu noin 400 ihmistä ja alueella noin 600.

Palopurossa on ollut kauppa, kirjasto, koulu, neuvola, posti ja postipankki sekä rautatieseisake. Koulu lakkautettiin vuonna 2011.

Palopuro tunnetaan valtakunnallisestikin Palopuro symbioosista eli kolmen luomutilan yhteistoiminnasta: Knehtilä, Lehtokumpu ja Mäntymäki. Kylässä toimii myös tilausravintola Neilikka.

>> Palopuron kyläyhdistys

palopuron peltoja

Ridasjärvi on noin 400 asukkaan kylä noin 10 kilometriä keskustasta itään. Siellä toimii alakoulu, tuetun asumisen oljamikoti, päihdehoitokeskus ja Hyvinkään ampumaurheilukeskus.

Järvi on pinta-alaltaan 296 hehtaaria ja keskisyvyydeltään 80 senttimetriä. Rannat ovat monin paikoin soisia ja umpeen kasvavia.

Ridasjärven, Järvisuon ja Ritassaarensuon kokonaisuus on kansallisesti merkittävä FINIBA-linnustoalue, jossa pesii runsaasti naurulokkeja, sinisorsia, telkkiä, nokikanoja ja härkälintuja ja harvinainen pikkulokki. Keväisin muuttavia lintuja levähtää järvellä sadoittain.

>> Ridasjärven kyläasiain neuvottelukunta

Ridasjärven vesialue

Usmi on korkeiden kallioiden ja syvien rotkojen seutua. monimuotoinen ulkoilualue on yli 20 neliökilometrin laajuinen. Pikkujärviä ja lampia Kytäjä-Usmilta löytyy 26, lisäksi alueella on lukuisia puroja.

Puronvarsilehdoissa kasvaa useita harvinaisia ja etenkin Uudellamaalla uhanalaisia kasvilajeja, kuten hirvenkello, kynäjalava, lehtoneidonvaippa ja kullero.

Kytäjä-Usmista löytyy merkittyjä polkuja, pyöräily- sekä hiihtoreittejä. Alueella on lisäksi uima-, laavu- ja tulentekopaikat.

Hienot maisemat ja monipuolinen luonto yhdessä hyvin merkattujen reittien kanssa tarjoavat ulkoilijalle kiinnostavan vierailupaikan. Eläinlajeista muun muassa hirvi, ilves, liito-orava, valkohäntäkauris ja villisika elävät alueella, vierailevatpa siellä joskus myös karhu ja susi.

>> Usminjärven alueen asukasyhdistys ry

Usmin ilmakuva

Päivitetty 3.3.2023