Ahdenkallio-Ylentola

Ahdenkallio-Ylentola Ahdenkallion ja Ylentolan kaksoiskylä edustaa viihtyisää ja avaraa maalaismaisemaa vain muutamia kilometrejä Hyvinkään kaupungin keskustasta. Molemmista kylistä on hyvät yhteydet jokaiseen ilmansuuntaan.

Kylillä on paljon peltoja ja metsiä, joten luonto on lähellä. Alueen maastoissa on myös erinomaiset marjastus- ja sienestysmahdollisuudet.

Kuva: Samppa Mustonen, Ahdenkallion kartano
Kuva: Samppa Mustonen, Ahdenkallion kartano

Ahdenkallion kylä on saanut nimensä Ahdenkallion kartanosta, jonka ensimmäinen päärakennus valmistui vuonna 1905. Kartanon maat muodostettiin Hausjärven puolella sijaitsevan Erkylän kartanon eteläisimmistä osista.

Ahdenkallion kartanon historia kytkeytyy moniin koko Suomessakin tunnettuihin sukuihin, esimerkiksi Donnereihin. Tilanomistaja Minette Donnerin lahjoituksilla perustettiin Hyvinkäälle kaksi koulua, ja naisasialiikkeen edelläkävijä tuki monella muullakin tavoin alueen kehitystä.

Ahdenkallion kartanon pellot ovat 1990-luvulta asti olleet vuokralla. Alue on kaunista maalaismaisemaa, jossa saattaa nähdä laiduntavia hevosiakin. Pääkartanon lisäksi maatalouden kulta-ajoista muistuttavat muun muassa komea sivukartano Tiikerinkallio sekä vanha meijeri.

Ahdenkallion raittia

Ylentolan kylällä sijaitsee useita vanhoja maatiloja, sodanjälkeisen asutustoiminnan myötä syntyneitä tiloja sekä uudempaa rakennuskantaa. Siellä toimii aktiivinen ja yhteisöllisyyttä vaaliva Ahdenkallion-Ylentolan kyläyhdistys ry. Sen tukikohtana toimii 1900-luvun alussa talkoilla rakennettu entinen Ahdenkallion koulu.

Kyläyhdistys ylläpitää kylätaloa, vuokraa sitä juhlatilaisuuksiin ja käyttää sitä eri harrastustoimintoihin. Kylätalon pihalla on grillikota, puusauna, hiekkakenttä, lentopallokenttä ja lapsille erilaisia laitteita keinuista trampoliiniin.

Kylätalo on monenlaisen yhteisöllisen toiminnan keskus. Sinne kokoonnutaan esimerkiksi talkoisiin, tansseihin, joulujuhliin ja lasten Halloween-juhliin. Lähin kyläkoulu löytyy Ridasjärveltä, jossa on myös päiväkoti. Vaihtoehtona on Hyvinkään keskustassa sijaitseva Hämeenkadun koulu, jonka vieressä on myös päiväkoti. Ne ovat pääkaupunkiseudulla työssä käyvien suosiossa, koska molemmat sijaitsevat rautatieaseman reitillä.

Ahdenkallion ja Ylentolan kylillä elämä on vireää muun muassa monenlaisen yritystoiminnan ansiosta. Esimerkiksi Terapiapalvelu Breyting on erikoistunut työnohjaukseen ja hevosavusteiseen psykoterapiaan. Yrityksellä on Ahdenkalliontiellä oma pieni talli, jossa on islanninhevosia.

Saman tien varressa sijaitsee myös Hyvinkään tuoremehuasema. Se toimii elo-lokakuussa eli omenan satokauden ajan.


>> Ahdenkallion-Ylentolan kyläyhdistys ry

Päivitetty 19.1.2024