Palopuro

 

Palopuro on pääradan molemmin puolin sijaitseva kylä Hyvinkään keskustan ja Jokelan välissä. Etäisyyttä kumpaankin kertyy noin viisi kilometriä.

Kylälle on tyypillistä kaunis ja avara peltomaisema. Palopurossa asuu noin 400 ihmistä ja koko alueella noin 600.

Palopurolle tuli vuonna 1905 oma rautatieseisake, josta muun muassa kuljetettiin tilojen maataloustuotteita

Helsinkiin. VR lakkautti seisakkeen vuonna 1996.

Aikaisemmin Palopurossa on ollut myös kauppa, kirjasto, koulu, neuvola, posti ja postipankki. Kaikki nämä palvelut saa nykyisin Hyvinkään keskustasta. Palopurosta on useita päivittäisiä bussivuoroja sekä Hyvinkäälle että Jokelan suuntaan. Osa busseista ajaa suoraan Hyvinkään rautatieasemalle.

Kevyen liikenteen väylä kulkee Palopurosta sekä Hyvinkään keskustaan että Jokelaan suuntaan.

Luomutuotannon edelläkävijä

Palopuro on nykyisin luomutuotannon edelläkävijä. Kylään on syntynyt usean luomutilan (Knehtilä, Lehtokumpu ja Mäntymäki) ja muun alan toimijan yhteistyöverkosto, Palopuron symbioosi. Siinä on kehitetty kansainvälisenä pioneerihankkeena energia- ja ravinneomavarainen luomutuotantomalli.

Knehtila biokaasu

Luomuyrittäjien palopurolainen yhteisö tuottaa mm. viljatuotteita, vihanneksia, kananmunia, biokaasua sekä biokaasu-mädätettä lannoitteeksi.

Samalla Eerolan suvulla pitkään ollut Knehtilän tila on yksi Palopuron yhteisöllisiä keskuksia. Sieltä löytyy juhla- ja kokoustilat, café & puoti sekä tilan yhteydessä toimiva kotieläinpiha Hetkitalli.

Vanha Knehtilän navetta on kunnostettu suureksi viihtyisäksi tilaksi, jossa järjestetään monipuolisia juhlia joka lähtöön. Kahvilan herkut valmistetaan paikan päällä, ja puoti tarjoaa oman tilan sekä muiden lähituottajien tuotteita.

Knehtilän pihapiiri

Knehtilässä järjestetään myös lämminhenkisiä tapahtumia ympäri vuoden. Esimerkiksi syys- ja joulu markkinat vetävät paikalle väkeä sadoittain laajaltakin alueelta. Kesäisin tilan suuressa ladossa pidetään kesäteatterinäytäntöjä.

Salonkiravintola panostaa lähiruokaan

Palopurossa sijaitsee myös tunnelmallinen ja lähiruokaan panostava Salonkiravintola Neilikka. Se palvelee yli satavuotiaassa maatilan päärakennuksessa erityisesti juhlien järjestäjiä. Joka kuun viimeisenä sunnuntaina on tarjolla brunssi.

Viime vuosina ravintolan pihapiiriin vanhojen mäntyjen lomaan on tehty kukkivaa metsäpuutarhaa.

Salonkiravintola Neilikka

Neilikan talolla on mielenkiintoinen historia. Maatilan on aikoinaan omistanut Olavi J. Mattila, joka oli presidentti Urho Kekkosen sisäpiiriä ja ministerinä kuudessa eri hallituksessa. Talossa on kestitty niin Suomen presidenttejä kuin korkeita ulkomaalaisia valtiovieraita.

Ympäristötaidetta

Taidepolku Palas ilahduttaa vierailijoita Haapasaarentien varrella. Ympäristötaidepolku nostaa esille taiteen ja luonnon vuoropuhelun.

>> Palopuron kyläyhdistys

Palopuro

Päivitetty 19.1.2024