Usmi

Helsinki-Tampere -moottoritien länsipuolella sijaitseva Usmi tunnetaan erityisesti merkittävästä Kytäjä-Usmin ulkoilualueesta. Siellä on tilaa liikkua ja hengähtää kaikkina vuodenaikoina; ulkoilualue on yli 20 neliökilometrin laajuinen.

Opastekyltti

Usmi on korkeiden kallioiden ja syvien rotkojen seutua, joka jylhyydellään tuo paikoin mieleen paljon pohjoisempana sijaitsevat seudut. Monimuotoisen luonnon ohella alueelta löytyy myös asutusta, vaikkakaan varsinaista kylämäistä asutuskeskittymää Usmissa ei ole. Asukkaiden yhdyssiteenä toimii Usminjärven alueen asukasyhdistys

Vähävetisellä Hyvinkäällä Kytäjä-Usmi muodostaa poikkeuksen: sieltä löytyy peräti 26 pikkujärveä ja lampea. Lisäksi alueella virtaa lukuisia puroja. Puronvarsi - lehdoissa kasvaa useita harvinaisia ja etenkin Uudellamaalla uhanalaisia kasvilajeja, kuten hirvenkello, kynäjalava, lehtoneidonvaippa ja kullero.

Ulkoilualue on varsinainen liikkujan paratiisi. Kytäjä-Usmista löytyy runsaasti merkittyjä polkuja, pyöräily- sekä hiihtoreittejä. Merkittyjä vaellusreittejä alueella on kaikkiaan 40 km, maastopyöräilyreittejä 27 km ja kaupungin ylläpitämiä latuja 23 km. Parkkipaikkoja löytyy muun muassa Kytäjäntien varrelta.

Reittien varrella on yhteensä seitsemän huollettua nuotiopaikkaa. Niiden varustus vaihtelee. 

Jukka Eloranta nuotiopaikka

Parhaimmillaan nuotiopaikalta löytyy laavu, kuivakäymälä, jätehuolto, nuotiokehä ja puuliiteri, pöytä ja penkit sekä uimalaituri. Lisäksi Hyvinkään Latu ry:llä on alueella ulkoilumaja Latu-Miilu.

laavu

Kytäjä-Usmiin järjestetään yksityisten palveluntarjoajien toimesta myös monenlaisia retkiä. Alueeseen pääsee tutustumaan mm. maastopyörillä, kanooteilla, reppulautoilla sekä lumikengillä.

Kävelyä pitkospuilla

Usminjärven uimaranta on hyvinkääläisen oma Riviera. Se on Hyvinkään kaupungin ylläpitämä, etenkin kesäisin hyvin suosittu uimapaikka. Uimarien käytössä ovat pukutilat, wc, rajattu lasten uintialue, laituri sekä kesäkioski.

Kesäsesongin lisäksi Usmin uimarantaa ollaan aktivoimassa myös talviuintipaikkana kaupungin ja Hyvinkään talviuimarit ry:n toimesta. Kylmän veden uimarit saavat nauttia toisinaan myös paikalle tuodun peräkärrysaunan löylyistä.

Usmin ranta

Usmin alue on yksi Hyvinkään kaupungin aktiivinen elämyskaupunki -kärkihankkeen kehittämiskohteista. Muiden muassa uimarannan parkkipaikkaa ollaan laajentamassa.

Usmissa näkee usein myös hevosia. Lähistöllä sijaitsee Hyyppärän alue, joka on Suomen toiseksi suurin hevoskeskittymä. Hyyppärästä löytyy erittäin laaja valikoima erilaisia hevosharrastukseen liittyviä palveluita. Alueella toimii useita talliyrittäjiä, jotka tarjoavat ratsastustunteja, valmennusta ja tallipaikkoja.

Hyyppärässä on lisäksi ratsastuskenttiä, maneeseja ja maastoratsastusreittejä. Alueella toimii myös hevossairaala ja kengityspaja.

Hyyppara Matti Vassinen

>> Usminjärven alueen asukasyhdistys ry

usmi ilmasta

Päivitetty 19.1.2024