Tutustu kotona
Museokeskus Taikalla on paljon verkkosisältöjä, joihin pääset tutustumaan vapaasti selaimen tai puhelimen kautta juuri silloin kun itselle parhaiten sopii.
Valokuvakokoelmat verkossa

Hyvinkään kaupunginmuseon digitoidut kokoelma-aineistot ovat Finna-palvelussa helposti kaikkien saatavilla. Finnasta löytyvä aineisto karttuu ja tarkentuu jatkuvasti digitoinnin edetessä. Hyvinkään kaupunginmuseon Finna -tietokannassa olevat kuvat ovat ei-kaupallisesti vapaasti käytettävissä, mutta kuvien yhteydessä tulee mainita kuvan lähdetiedot (CC BY-NC-ND 4.0 -lisenssi). Digitoidut valokuva- ja esinekokoelmat löytyvät osoitteesta: https://muistaja.finna.fi/hyvinkaan_kaupunginmuseo
Taidekokoelmat verkossa

Kuva: Olli-Pekka Merimaa: Dokulamppu, 2000. Hyvinkään taidemuseon kokoelma. Kuvaaja Ella Tommila.
Taidemuseon kokoelmateoksiin voi tutustua verkkopalvelu Taide.Artissa jossa on esillä pieni, 340 teoksen valikoima yhteensä 116 taiteilijalta. Kokonaisuus tarjoaa kattavan läpileikkauksen taidemuseon kokoelmiin. Julkaisun yhteydessä teosten tiedot tarkastettiin ja ne pyrittiin taustoittamaan mahdollisimman hyvin. Taide.art-palvelun käyttö vaatii kirjautumisen, mutta se on maksutonta. Taidekokoelmat löytyvät osoitteesta taide.art/hyvinkaan-taidemuseo
Rilli-tutkijapiste

Kaupunginmuseon palkittu Rilli-tutkijapiste houkuttelee jokaisesta paikallishistorian tutkijan esiin. Rillin kautta Hyvinkään historiaan pääsee syventymään teollistumisen ja tehdastyön näkökulmasta uudella tavalla. Historiaesityksestä yhdistetään paikkatietoa ja toiminnallisia karttoja historiatietoon ja valokuviin.
Rilli on pysyvä elementti Museokeskus Taikan näyttelytilaa, mutta siihen pääsee tutustumaan myös omalta koneelta ja puhelimelta ArcGIS-palvelun kautta.
Hyvinkään julkinen taide ja muistomerkit

Kuva: Pirkko Nukarin Sirkuskarhu (1977) Museokeskus Taikan edustalla.
Hyvinkään historia taidekaupunkina näkyy vahvasti sen katukuvassa. Ulkotilassa sijaitsevien teosten lisäksi kaupungin omistamia ja taidemuseon hallinnoimia taideteoksia on sijoitettuna ympäri kaupunkia kouluihin, päiväkoteihin, palvelutaloihin ja toimistoihin. Julkiseen tilaan sijoitettu taide on tärkeää siksi, että se ei edellytä pääsymaksuja tai aukioloaikoja ja tavoittaa myös ne ihmiset, jotka eivät ikinä käy museoissa. Julkinen taide levittäytyy jokaisen vapaasti koettavaksi osaksi arkiympäristöämme.
Hyvinkään julkisiin taideteoksiin ja tarinoihin niiden taustalla voit tutustua ArcGIS-palvelun kautta.
Kaupungin sivuilta löydät myös listauksen kaikista kaupungin veistoksista ja muistomerkeistä.
Tarinakartat

Kaupunginmuseon ja taidemuseon tarinakarttoihin pääsee tutustumaan ArcGis-palvelun kautta. Tarinakartat kertovat nimensä mukaisesti tarinaa kartalla. Paikkatiedon yhdistäminen museoaineistoihin mahdollistaa muuttuvan kaupunkikuvan havainnollistamisen ainutlaatuisella tavalla. Tarinakarttojen avulla voi esimerkiksi tutkia Hyvinkään parantolan rakennuksia tai syventyä Helene Schjerfbeckin Hyvinkääseen. Hyvinkään julkiset taideteokset on myös koottu käteväksi kartaksi. Tarinakarttoja voi tutkia sekä selaimella että puhelimella.
Linkit Taikan tarinakarttoihin:
Kadonnutta Hyvinkäätä etsimässä
Taiteilijan kaupunki - Helene Schjerfbeck
Hyvinkään parantola
Hyvinkään julkiset taideteokset
Funkkista hyvinkääläisittäin