Esillä nyt

Hurmos - Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa
4.2.2024–12.1.2025

Hurmos

Ryhmä Pontevan naisvoimistelijoita, 1919–1920. Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelmat.

Innostava Hurmos – Hyvinkääläistä urheiluhistoriaa –näyttely sukeltaa Hyvinkään maineikkaaseen urheilu- ja liikuntahistoriaan. Esille pääsevät niin seurat, olympiamitalistit, harrastajat kuin taustalla tärkeää työtä tekevät puurtajat.

Hyvinkäällä on pitkät perinteet ruumiinkulttuurin vaalimisessa, ja monet urheilupaikat, kuten Sveitsin hyppyrimäki, uimala sekä lentokenttä ovat muodostuneet myös kaikille tärkeiksi tapahtumapaikoiksi. Väkimäärään suhteutettuna kaupungista löytyy poikkeuksellisen paljon urheiluseuroja. Vuosikymmenten saatossa kaupungissa harrastettavien urheilulajien määrä on kasvanut huimasti ja jatkaa yhä kasvuaan. Hurmos toteutetaankin yhteistyössä Hyvinkään liikuntapalveluiden ja 25 paikallisen urheiluseuran kanssa. Ilo ja sinnikkyys kuuluu kaikille ja Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely laajeneekin museokeskus Taikasta ympäri kaupunkia liikuntapaikoille ja seurojen tiloihin, joissa yhteistyöseurojen historiapisteet ovat tutustuttavissa syksyyn asti. Syyskuussa seurapisteet kootaan yhteen kauppakeskus Willaan Willa-galleriaan kuukauden ajaksi.

Hurmos herättelee kaupunkilaisia muistelemaan myös omia kokemuksiaan. Yhdessä näyttelyn kanssa avautuu muistitietokeräys ja kilpailu, jossa haussa on mm. kaikkien aikojen hyvinkääläinen urheilija, ikimuistoisin urheiluun liittyvä muisto ja ikonisin urheilupyhättö. Luonnollisesti parhaat kilpailijat palkitaan, joten lähtökuoppia kannattaa ryhtyä jo valmistelemaan!

Näyttely on auki 4.2.2024-12.1.2025.

Lisätietoa Hurmos-sivuilta.

Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja
Petri Ala-Maunus, Pilvi Ojala ja Mikael Pohjola
4.2.–19.5.2024

Karttoja, kaukomaita, kuviteltuja maaillmoja

Yllätyksellinen ja inspiroiva näyttely tuo maailman museosaliin. Vanhat kartat ja niiden teemoista ammentavat nykytaideteokset vievät museokävijän matkalle maailman merille ja kartoittamattomiin maisemiin. 

Näyttelyn kartat 1500–1600-luvuilta kertovat ajasta, jolloin kuvamme maailmasta alkoi tarkentua. Ne tarjoavat museokävijälle kiehtovaa tietoa ja vievät ajatuksemme toisiin aikoihin ja paikkoihin. Karttojen lisäksi esillä on Petri Ala-Maunuksen, Pilvi Ojalan ja Mikael Pohjolan taideteoksia.

Taiteilijoita voi ajatella nykyajan tutkimusmatkailijoina, joiden käsissä ajatukset ja haaveet muuttuvat konkreettisiksi kuviksi ja esineiksi. Maailmassa, jossa ympäröivää todellisuuttamme mitataan atomikelloin ja satelliittipaikantimin, taiteilijoiden vastuulle jää kuvitella uusia maailmoja ja erilaisia todellisuuksia.

Petri Ala-Maunus (s. 1970) on taidemaalari, joka maalaa maagisia maisemia. Ne ovat kuin kuvitetusta kartastosta repäistyjä sivuja, kuvia koskemattomasta maailmasta. Teosten vehreät laaksot ja korkeat vuoret saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Teoksissa on harvoin ihmisiä tai jälkiä ihmisen toiminnasta.

Kuvanveistäjä Mikael Pohjolan (s. 1962) puiset, yksityiskohtia täynnä olevat veistokset vievät ajatukset maailman merille ja seikkailulle kohti tuntematonta. Varhaiset tutkimusretket sekä niihin liittyvät myytit ja tarinat inspiroivat Pohjolaa. Hänen teoksensa ovat kuin muistoja näiden matkojen varrelta.

Myös kuvataiteilija Pilvi Ojalan (s. 1973) taide liittyy muistojen keräilyyn. Näyttelyssä esillä oleva teoskokonaisuus on kunnianosoitus kuriositeettikabineteille, joihin kerättiin maailman ihmeitä. Nämä museoiden edeltäjät syntyivät halusta järjestää maailma ymmärrettävään muotoon. Ojalan teokset saavatkin katsomaan tuttua uusin silmin.

Näyttely on avoinna 4.2.-19.5.2024

Taidelabra - Hyvinkään taidemuseon kokoelmanäyttely
Toistaiseksi

Taidelabra kuvat Teemu_Heikkilä

Kuva: Taidelabra. Teemu Heikkilä. 

Hyvinkään taidemuseon Taidelabra kattaa museon kokoelmanäyttelytilana tunnetun noin 180 neliömetrin alan. Taidelabran  kehitystyön tuloksena tila on muuntunut moniaistiseksi kokonaisuudeksi, jossa kuratoitu valikoima kokoelmateoksia on esillä. 

Taidelabrassa voi ihmetellä, oivaltaa, hämmästyä, jopa hämmentyä. Taidelabrassa  pääsee tekemään ja kokeilemaan, taiteen äärellä hiljentymistä ja syventymistä unohtamatta. Kokemiseen, aistimiseen ja toisin näkemiseen houkuttelevat toiminnalliset  pisteet ja taidekasvatukselliset ratkaisut tarjoavat tuoreita näkökulmia taiteen kokemiseen ja kokoelman teoksiin.

Taidelabrassa pääsee tutustumaan kokoelmateoksiin eri teemojen kautta. Yhdessä huoneessa voi tutkia taidemaalari Yrjö Saarisen vahvaa ilmaisua värin näkökulmasta. Toinen tila esittelee Helene Schjerfbeckin taidetta ja tämän hyvinkääläisiä malleja. Kolmas tila houkuttelee muotojen ja abstraktion äärelle. Neljännessä huoneessa astutaan luonnon keskelle maisemamaalaukseen. Viides tila nostaa esiin taiteilijan prosessit, työvälineet ja materiaalit.

Taidelabra avaa uusia näkökulmia lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisille ja pyrkii madaltamaan kynnystä astua taidemuseoon. Taidelabra myös elää ajassa: jo alusta lähtien on huomioitu, että moduulimainen tila ja sisällöt uudistuvat ja muokkautuvat sekä palautteiden perusteella että vaiheittain tulevaisuudessa.

Aikaikkunat
Toistaiseksi

aikaikkuna

Kuva: Aikaikkuna Hyvinkään Villatehtaan edustalla 2023.


Hyvinkään kaupunginmuseon ulkonäyttelyn avulla pääsee kurkistamaan kaupungin historiaan vaikkapa kävelylenkin ohessa. 

Aikaikkunat tuovat Hyvinkään menneisyyden osaksi kaupungin nykyistä katukuvaa. Värikkäitä kolmiulotteisia aikaikkunoita on Hyvinkään keskusta-alueella yhteensä kuusi. Aikaikkunoiden sisällöt vaihdetaan vuosittain.

Vuoden 2023 ulkonäyttely esittelee Hyvinkään parantolan monivaiheista historiaa.

Valvillan tehdasmuseo
Toistaiseksi

Hyvinkään kaupunginmuseon ylläpitämä Valvillan tehdasmuseo sijaitsee vanhan villatehtaan sisäpihalla. Näyttely on auki kesäisin ja muuten tilauksesta. Tutustu tehdasmuseoon sen omalla sivulla.

Päivitetty 11.4.2024

Hyvinkaan_museokeskus_multilogo_light_rgb.png

facebook-32 (1).png     instagram-32 (1).png     icons8-twitterx-30 (1).png    youtube-4-32 (1).png

MUSEOKESKUS TAIKA

Museokeskus Taika
Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää

p. 040 480 1644
taika@hyvinkaa.fi
www.museokeskustaika.fi

Katso sijainti tästä

Tietosuoja
Saavutettavuusseloste 

PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 9 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

AVOINNA

ti-pe 12-18
la-su 11-17

Poikkeusaukioloajat >>