Mäntymetsän katveessa - Hyvinkään parantola 1896–1939
Hyvinkään kaupunginmuseo
5.2.2023-7.1.2024

Kuva: Lars Sonckin suunnittelema Hyvinkään parantola. Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelma.
”Tämä kaunis huvila, joka muureineen muistuttaa vanhaa linnaa.” Veckans Krönika, 1906.
Hyvinkään kaupunginmuseon vuoden 2023 näyttely kertoo Hyvinkään kuuluisan parantolan tarinan. Parantola perustettiin vuonna 1896 sairastelusta toipuvien tai hermolepoa kaipaavien kaupunkilaisten lepopaikaksi. Vieraskirjassa vilisi aikansa kuuluisia nimiä, kuten Anna Ahmatova, Mika Waltari, Hugo Simberg, Aino Sibelius ja Saima Harmaja.
Parantola sai nopeasti avautumisensa jälkeen suuren suosion. Hyvät rautatieyhteydet houkuttelivat Hyvinkäälle kasvavan määrän vieraita Suomesta ja ulkomailta asti. Kotimaisista vieraista moni oli virkamiehiä tai kulttuuriväkeä, ulkomaisten vieraiden joukosta löytyy esimerkiksi paronittaria, senaattoreita, kenraaleita ja amiraaleja, jotka toivat kansainvälisen tuulahduksen pienen teollisuuspaikkakunnan seuraelämään.
Vuonna 1906 kasvavan asiakasmäärän tarpeisiin parantolan uudeksi päärakennukseksi valmistui kuuluisan arkkitehti Lars Sonckin piirtämä uljas kivinen jugendlinna, jota laajennettiin sittemmin useampaan kertaan. Näyttely esitteleekin parantolan historian lisäksi myös sen arkkitehtuuria.
Hyvinkään kuivasta ”vuoristoilmasta” mäntymetsän katveessa saatiin nauttia parantolassa aina vuoteen 1939 saakka, jolloin rakennus muutettiin sotasairaalaksi. Rakennus tuhoutui pahoin talvisodan pommituksissa ja sodan jälkeen se otettiin terveydenhuollon käyttöön.
Hyvinkäällä parantolan vaikutus näkyy edelleen parantolarakennusten lisäksi kaupunginosan ja sen katujen nimissä. Nyt parantolan historiaan sen eri vaiheissa voi tutustua esineiden, tarinoiden, valokuvien ja monipuolisen oheisohjelman kautta myös Hyvinkään kaupunginmuseon näyttelyssä.
Solbo - taiteilijatalo Hyvinkäällä
Hyvinkään taidemuseo
8.6.-8.10.2023

Kuva: Ilpo Stor-Pellinen: Ray Ban, 1995. Hyvinkään taidemuseon kokoelma.
Taiteilijat ovat aina tulleet Hyvinkäälle hyvien työtilojen perässä. Jalmari Ruokokosken ja Tyko Sallisen ateljeetalot Humala ja Krapula todistavat sen. Myös Helene Schjerfbeck löysi aikanaan Hyvinkäältä tilaa elää ja työskennellä. Myöhemmin Solbon nimellä tunnettu taiteilijatalo otti suojiinsa työhönsä intohimoisesti suhtautuvia taiteilijoita, jotka muokkasivat osaltaan kaupungin kulttuurielämää.
Hyvinkään taidemuseon kesäkuussa aukeava näyttely Solbo – taiteilijatalo Hyvinkäällä esitteleekin Solbon taiteilijatalon historiaa, ja siellä viimeisten 55 vuoden aikana asuneiden ja työskennelleiden taiteilijoiden töitä.
Osoitteessa Solbonkatu 5 sijaitseva puinen rakennus valmistui 1900-luvun vaihteessa täysihoitolaksi. Sen jälkeen talo oli monenlaisessa käytössä, kunnes vuonna 1968 tiloihin perustettiin Hyvinkään taiteilijatalo. Taiteilijatalon perustamiseen vaikutti voimakkaasti Hyvinkään kaupunki, joka vuokrasi omistamansa kiinteistön Suomen Taiteilijaseuralle ja tämä edelleen taiteilijoille. Vuosikymmenien kuluessa talossa on asunut yhteensä 23 taiteilijaa. Talo on edelleen aktiivisessa taiteilijatalokäytössä.
Taiteilijatalo tarjoaa neljälle taiteilijalle perheineen asuin- ja työskentelytilat. Talo onkin tuonut Hyvinkäälle niin vastavalmistuneita kuin jo varttuneempia taiteilijoita, joille hyvän työhuoneen saaminen on mahdollistanut täysipainoisen työskentelyn. Taiteilijatalon asukkaat ovat myös tuoneet uudenlaista sisältöä kaupungin kulttuurielämään näyttelyinä ja taidetapahtumina. Taiteilijatalon perustamisen myötä Hyvinkää alettiinkin tuntea erityisesti kuvataiteita tukevana kaupunkina.
Nyt Solbon katon alla syntyneeseen taiteeseen on mahdollista tutustua Hyvinkään taidemuseolla, jossa taidehistorioitsija Merja Ilolan kuratoima näyttely tekee syväsukelluksen hyvinkääläiseen taidehistoriaan viimeisen viiden vuosikymmenen aikana.
Näyttelyn taiteilijat: Elina Hakaniemi, Jukka Ihalainen, Ahti Isomäki, Antti Jantunen, Kirsti Jouhki, Markku Juuti, Pirkko Kolehmainen, Sirpa Lappalainen, Margareetta Liljeblad, Taisto Martiskainen, Olli-Pekka Merimaa, Maija Nuotio, Kaisu Paavilainen, Ari Rantamäki, Raimo Reinikainen, Lauri Räikkönen, Anneli Sipiläinen, Ilpo Stor-Pellinen, Olavi Suomela, Leea Tiihonen-Pellegrino, Veijo Ulmanen, Tiina Valkeapää ja Raimo Walo.
Taidelabra - Hyvinkään taidemuseon kokoelmanäyttely
Toistaiseksi

Kuva: Taidelabra. Teemu Heikkilä.
Hyvinkään taidemuseon Taidelabra kattaa museon kokoelmanäyttelytilana tunnetun noin 180 neliömetrin alan. Taidelabran kehitystyön tuloksena tila on muuntunut moniaistiseksi kokonaisuudeksi, jossa kuratoitu valikoima kokoelmateoksia on esillä.
Taidelabrassa voi ihmetellä, oivaltaa, hämmästyä, jopa hämmentyä. Taidelabrassa pääsee tekemään ja kokeilemaan, taiteen äärellä hiljentymistä ja syventymistä unohtamatta. Kokemiseen, aistimiseen ja toisin näkemiseen houkuttelevat toiminnalliset pisteet ja taidekasvatukselliset ratkaisut tarjoavat tuoreita näkökulmia taiteen kokemiseen ja kokoelman teoksiin.
Taidelabrassa pääsee tutustumaan kokoelmateoksiin eri teemojen kautta. Yhdessä huoneessa voi tutkia taidemaalari Yrjö Saarisen vahvaa ilmaisua värin näkökulmasta. Toinen tila esittelee Helene Schjerfbeckin taidetta ja tämän hyvinkääläisiä malleja. Kolmas tila houkuttelee muotojen ja abstraktion äärelle. Neljännessä huoneessa astutaan luonnon keskelle maisemamaalaukseen. Viides tila nostaa esiin taiteilijan prosessit, työvälineet ja materiaalit.
Taidelabra avaa uusia näkökulmia lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisille ja pyrkii madaltamaan kynnystä astua taidemuseoon. Taidelabra myös elää ajassa: jo alusta lähtien on huomioitu, että moduulimainen tila ja sisällöt uudistuvat ja muokkautuvat sekä palautteiden perusteella että vaiheittain tulevaisuudessa.
Aikaikkunat
Toistaiseksi

Kuva: Aikaikkuna Hyvinkään Villatehtaan edustalla 2023.
Hyvinkään kaupunginmuseon ulkonäyttelyn avulla pääsee kurkistamaan kaupungin historiaan vaikkapa kävelylenkin ohessa.
Aikaikkunat tuovat Hyvinkään menneisyyden osaksi kaupungin nykyistä katukuvaa. Värikkäitä kolmiulotteisia aikaikkunoita on Hyvinkään keskusta-alueella yhteensä kuusi. Aikaikkunoiden sisällöt vaihdetaan vuosittain.
Vuoden 2023 ulkonäyttely esittelee Hyvinkään parantolan monivaiheista historiaa.