Lainattavat aineistot

Museokeskus Taikasta voi lainata monenlaisia aineistoja erilaisille kohderyhmille lapsista senioreihin

Aineistojen lainaaminen on maksutonta. Lainoista sovitaan etukäteen puhelimitse tai sähköpostitse p. 040 480 1644 tai taika@hyvinkaa.fi

Päiväkoteihin ja alakouluille

"Markalla merkkareita" vie aikamatkalle värikkäälle 1970-luvulle

Erilaisia värikkäitä esineitä.

Millaista oli lapsuus ennen kännyköitä? Oletko leikkinyt Kirkonrottaa, Tervapataa tai Seinäpalloa? Onko Noppa-Noppa tv-ohjelma sinulle tuttu? Muistatko vielä ensimmäiset Pikku Kakkosen lähetykset? Entä sitkeät merirosvorahat, ”merkkarit”? Hyvinkään kaupunginmuseon, Järvenpään taidemuseon, Keravan museon, Mäntsälän museotoimen, Nurmijärven museon ja Tuusulan museon ”Markalla merkkareita” -yhteistyöhankkeessa on laadittu nykylapsille suunnattu opetuspaketti, jossa kerrotaan lapsuudesta 1970-luvulla.

Opetuspaketti on suunnattu varhaiskasvatuksen ja koulun alaluokkien käyttöön. Tavoitteena on innostaa nykylapset tutustumaan historiaan itse tehden ja leikin kautta. Tarinallisessa opetuspaketissa seikkailee Rekku-koira perheineen.

Pakettiin kuuluu nettisivusto sekä lainattava laukku:

  • Nettisivusto sisältää muun muassa leikkiohjeita, printattavia paperinukkeja, tietovisan, valokuvia museoiden ja yksityishenkilöiden kokoelmista, Yle Arkiston lastenohjelmia, Spotify-soittolistan sekä 1970-luvun lapsuutta koskevan kyselyn pohjalta ideoituja kuunnelmia, joiden kertojana toimii näyttelijä Juha Varis. Kioski-pelin myötä voi tutustua 70-luvun kioskin valikoimiin ja harjoitella ostostapahtumaa. Nettisivuston sisällöt on mietitty siten, että ne sopivat monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin ja ilmiöpohjaiseen oppimiseen. Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa sivustoa voi käyttää joustavasti ja poimia sieltä kutakin käyttäjäryhmää kiinnostavia sisältöjä. Sivustoon voi tutustua myös kodeissa tai harrastuksissa. Yhtenä tarkoituksena on kannustaa lapsia, vanhempia sekä isovanhempia yhteisiin muisteluhetkiin ja heittäytymään 1970-luvun tunnelmaan.
  • Laukku sisältää retkeilyaiheisen leikittävän kokonaisuuden, jonka avulla voi eläytyä 1970-luvun telttaretkeen. Laukun tarpeistoa voi käyttää vapaan leikin innoittajana, mutta se sisältää myös tarpeistoa ja tehtäviä, joiden kautta voi tutustua ohjatummin 70-lukuun. Laukkua lainataan 2-3 viikoksi kerrallaan.

Laukun ja nettisivuston sisällöt tukevat toisiaan, mutta niitä voi käyttää myös erikseen.

Tutustu nettisivuihin: www.markallamerkkareita.fi

Taidesalkut

Neljä henkilöä kannattelee kukin omaa värikästä salkkuaan.

Hyvinkään taidemuseon kuusi erilaista päiväkotiin tai alakouluun mukaan otettavaa salkkua kertovat, mitä museossa tapahtuu. Mukana on minimuseo, jonka voi pystyttää ryhmän kanssa ja tehtäviä, joiden kautta museon toimintaan voi tutustua esimerkiksi näyttelyn rakentamisen avulla. Lisäksi jokaisessa salkussa esitellään hyvinkääläisiä taiteilijoita valokuvin ja esinein sekä ohjeet taidetehtäviin. Salkun paino on noin 5 kg.

Taidesalkkujen taiteilijat:

  • Taidemaalari Helene Schjerfbeck
  • Taidemaalari Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski
  • Taidemaalari Yrjö Saarinen 
  • Kuvanveistäjä Terho Sakki
  • Nykytaiteilijat 1: taidemaalarit Armas Hursti, Olavi Suomela ja Veijo Ulmanen
  • Nykytaiteilijat 2: taidemaalari Jarmo Kukkonen, kuvanveistäjät Maija Helasvuo ja Tiina Torkkeli sekä kuvataiteilija Mika Karhu

Taidesalkut on tehty vuonna 2012 ja niitä on uudistettu vuonna 2023. 

Yläkoulujen historian opetukseen

Russareita ja Eläviä Kuvia

Mustavalkoisessa kuvassa ihmisiä soutuveneessä.

Hyvinkään kaupunginmuseon Russareita ja Eläviä Kuvia on lainattava opetusmateriaalipaketti yläkoulujen historianopetukseen. Pääpaino paketilla on hyvinkääläisessä 1900-luvun alun vapaa-ajanvietossa: Missä sitä vietettiin, kenen kanssa ja mitä ylipäätään oli vapaa-aika? Oliko se aikaa työn ulkopuolella, jolloin kitkettiin hyötykasvimaata ja korjattiin työkaluja vai irtautumista arjesta tansseissa tai elokuvissa?

Opetusmateriaalipaketin suunnittelun pohjalla on Hyvinkään kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelma, josta on kiinnitetty erityistä huomiota paikallishistorian ja tiedonkäsittelyn opetustavoitteisiin.  Paketti sisältää valikoituja aineistotekstejä ja valokuvia Hyvinkään ja sen asukkaiden arkielämästä, jossa kylvettiin yleisessä saunassa, käytiin talvisin russareissa eli rusettiluisteluissa ja katsottiin Eläviä Kuvia.

Aineiston ja siihen liittyvien tehtävien avulla oppilas houkutellaan etsimään ja tulkitsemaan historiallista tietoa. Sen kautta voidaan myös pohtia työn ja vapaa-ajan selkeää erottautumista toisistaan teollisen palkkatyön seurauksena tai erilaisten aineistojen käyttämistä historiallisen tiedon lähteenä.

Paketissa on myös opettajan ohjeet, jossa esitellään aineisto ja annetaan sen käsittelylle tehtävät ja ohjeet sekä kaksi ehdotusta tunnin kululle. Opettaja voi ottaa paketin käyttöön sellaisenaan tai valikoida paketista haluamansa aineistot.

Aineistot saa ladata alla olevista linkeistä tai sen voi lainata Hyvinkään kaupunginmuseon toimistolta.

Alta olevista linkeistä löydät opettajan ohjeet, opetuspaketin esittelyn ja paketin tekstit ja kuvat:

 

Paikallistu! / Get Local! -kiertonäyttely ja lautapeli Munkki

Värikäs pelilauta, jossa erilaisia reittejä.

Hyvinkään kaupunginmuseo tarjoaa kouluille kotiseutuopetusta varten työkaluksi Paikallistu! / Get Local! –kiertonäyttelyn sekä näyttelyn pohjalta toteutetun Munkki–lautapelin. Munkki-lautapeli on lähetetty kaikkiin Hyvinkään kouluihin ja sitä voi myös lainata kaupunginmuseolta.

Pelin äärellä voi jutella paikkakokemuksista, hurahtaa Keski-Uuteenmaahan hauskojen pelitapahtumien siivityksellä tai ihan vain ihmetellä. Pelilaudalla edetään tietenkin karvanoppia heittämällä. Lähde cruisailemaan Keravalle tai yöelämään Hyvinkäälle! Tervemenoa kotiseutukierrokselle: löydä itsesi Kellokoskelta, Sveitsistä, Jampasta, Lepsämästä!

Perspektiiviä kokonaisuuteen tarjoavat paikallisuutta eri näkökulmista käsittelevät näyttelyn tekstit. Ne valaisevat paikan ja paikkasuhteen merkityksiä ja rohkaisevat juurtumaan ja paikallistumaan. Näyttely koostuu viidestä siirrettävästä seinäkkeestä ja viidestä yhteen sovitettavasta pelipöydästä. Mukana tulee myös nopat ja pelinappulat. Näyttelyn siirto ja palautus tapahtuu näytteilleasettajan omalla kustannuksella. Kuljetukseen tarvitaan pakettiauto. Jos haluat kiertonäyttelyn lainaan koulullesi, sovi näyttelyn nouto ja palautus Hyvinkään kaupunginmuseon kanssa: 040 773 6257 tai kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi

Aineisto liittyy Keski-Uudenmaan museoiden yhteishankkeeseen. Keravan museo, Hyvinkään kaupunginmuseo, Mäntsälän museotoimi, Järvenpään taidemuseo, Nurmijärven museo ja Tuusulan historiallinen museo organisoivat 2014 kunnianhimoisen yhteistyöhankkeen Keski-Uudellamaalla, jossa pureuduttiin paikallisuuksiin ja paikallisidentiteetteihin nyt ja tässä. Hankkeen mahdollisti Museoviraston myöntämä, museoiden innovatiivisten hankkeiden avustus. Karvanopat ja Kaukametsä -hanke sai myös vuodelle 2015 Museoviraston avustuksen, jonka avulla museot tuottavat kiertonäyttelyn, joka pureutuu paikallisuuteen pintaa syvemmältä. Paikallistu! -näyttely on lainattavissa kouluille ja nuorisotaloille.

Palvelutaloille ja vanhainkodeille 

Muistelusalkku

Avattu laukku, jossa sisällä valokuva-albumin sivuja

Hyvinkään kaupunginmuseon Votin laukku on palvelutaloille ja vanhainkodeille tarkoitettu lainattava laukku, jonka avulla voidaan järjestää muistelutuokioita. Laukusta löytyy vanhoja valokuvia, joiden tarkoituksena on innostaa muistelutuokion osallistujia kertomaan omista muistoistaan. Valokuvilla on voima herättää mieleen sellaisiakin asioita, jotka muutoin ovat jo unohtuneet. Muistelu ja muistojen kertominen ja jakaminen tuovat iloa ja elinvoimaa kaiken ikäisille.

Laukku sisältää valokuvia hyvinkääläisten elämästä eri vuosikymmeniltä: lapsuus ja nuoruus, arki ja juhla, kaupunki ja maaseutu, elämän kaikki puolet pääsevät kuvissa esille. Monet kuvista ovat Votin eli monien hyvinkääläisten muistaman innokkaan valokuvaajan Voitto Kiven ottamia – tästä tulee nimi Votin laukku. Votin ansiosta moni hyvinkääläinen maisema ja tapahtuma on tullut tallennetuksi museon kokoelmiin. Muistelutuokioiden osallistujat saavat näin myös kurkistuksen Hyvinkään kaupunginmuseon kokoelmiin, vaikkeivät itse pääsisikään enää katsomaan museon näyttelyitä.

Päivitetty 8.1.2024

Hyvinkaan_museokeskus_multilogo_light_rgb.png

facebook-32 (1).png     instagram-32 (1).png     icons8-twitterx-30 (1).png    youtube-4-32 (1).png

MUSEOKESKUS TAIKA

Museokeskus Taika
Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää

p. 040 480 1644
taika@hyvinkaa.fi
www.museokeskustaika.fi

Katso sijainti tästä

Tietosuoja
Saavutettavuusseloste 

PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 9 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

AVOINNA

ti-pe 12-18
la-su 11-17

Poikkeusaukioloajat >>