Arkisto- ja kuvapalvelut

Kuvakokoelmat

Hyvinkään kaupunginmuseon kuvakokoelmat

Ryhmäkuva

Kuva: Kalle Saukkonen, ryhmäkuva 1910-luvulta. 

Hyvinkään kaupunginmuseolla on laajat Hyvinkään paikallishistoriaan ja villatekstiiliteollisuuteen liittyvät kuvakokoelmat. Hyvinkään kaupunginmuseon digitoituihin valokuviin voi tutustua verkosta osoitteesta taika.finna.fi. Finnasta löytyviä kuvia voi käyttää vapaasti ei-kaupallisiin tarkoituksiin, mutta kuvan lähde tulee merkitä kuvan yhteyteen. Finnasta saa ladattua kuvasta verkkolaatuisen kuvan.

Painolaatuisia tai kaupalliseen käyttöön tulevia kuvia voi tilata museon kuvapalvelusta tai suoraan Finnan kautta. Kuvatilauksissa noudatamme palveluhinnastoa. 

Kaupunginmuseon kokoelmien kuvista vain osa on digitoitu. Digitoimattomiin kuvakoelmiin voi tutustua kaupunginmuseon kuva-arkistolla. Kuva-arkistoon pääsee tutustumaan varaamalla ajan etukäteen. Huomioithan, että osaan aineistoista saattaa liittyä käyttörajoituksia.

Tiedustelut kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi tai puhelimitse 040 195 5510. Kuva-arkisto on auki sovitusti arkisin klo 9–15 välillä. Arkisto sijaitsee Villatehtaalla, Kankurinkatu 4-6, ovi B7. Suljettuna kesä–heinäkuussa.Hyvinkään taidemuseon kuvakokoelmat

Maailmassa

Kuva: Mika Karhu. Maailmassa, yhdessä, yksin, vieraana, 2014 Hyvinkään taidemuseon kokoelma. Kuvaaja: Ella Tommila.

Hyvinkään taidemuseon kokoelmien lähes kaikki teokset on digitoitu ja niistä on mahdollista tilata painokelpoisia kuvia. Kuvien toimittamisessa noudatamme kuvahinnastoa. Taidemuseon kokoelmateosten kuvissa on mainittava taideteoksen teostiedot, valokuvaaja ja kuvan lähde Hyvinkään taidemuseo.

Taidemuseon taidekokoelmaan kuuluvien teosten kuvien tiedustelut taidemuseo@hyvinkaa.fi tai puhelimitse 040 480 1644.

 Arkistokokoelmat

Avoin kirja

Hyvinkään kaupunginmuseon arkistot

Kaupunginmuseolla on tallennettuna paikallishistoriallisesti merkittäviä arkistokokonaisuuksia sekä yrityksiltä, yhdistyksiltä että yksityisiltä lahjoittajilta. Hyvinkään kaupunginmuseolla on lisäksi paikallishistoriaan liittyvät lehtileikekokoelmat sekä materiaalia kaupunginmuseon vanhoista näyttelyistä ja hankkeista.

Arkiston laajin kokonaisuus on Valvillan tehdasmuseon arkisto.

Tehdasmuseon arkisto käsittää noin reilut neljäkymmentä hyllymetriä aineistoa neljältätoista eri arkistonmuodostajalta. Ossian Donnerin perustama Hyvinge Yllespinneri & Väfveri Ab:n (1891–1903) jälkeen Hyvinkäälle siirrettiin useita tekstiilitehtaiden ja -yritysten aineistoja Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Pohjanlahdelta, Hämeenlinnasta ja Orimattilasta. Arkisto pitää sisällään asiakirja-aineistoa, kirjoja, tekstiilinäytteitä, valokuvia, henkilöstökortistoja, lehtileikekansioita, rakennuspiirustuksia, kankaiden rakenteeseen liittyviä laatukortteja, tilikirjoja ym. 1800-luvun lopulta 1990-luvulle.

Valvillan tehdasmuseon arkiston taannehtiva järjestämistyö valmistui elokuussa 2014, minkä jälkeen aineisto on ollut vapaasti tutkittavissa. 

Valvillan tehdasmuseon arkiston luettelo (PDF)

Arkistoon pääsee tutustumaan varaamalla ajan etukäteen. Huomioithan, että osaan aineistoista saattaa liittyä käyttörajoituksia.

Tiedustelut kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi tai puhelimitse 040 195 5510. Arkisto on auki sovitusti arkisin klo 9–15 välillä. Arkisto sijaitsee Villatehtaalla, Kankurinkatu 4-6, ovi B7. Suljettuna kesä–heinäkuussa.Hyvinkään taidemuseon arkistot

Hyvinkään taidemuseolla on säilytettävänään muutamia merkittäviä arkistokokonaisuuksia.

Tyko Sallisen arkisto:

Sisältää Sallisen elämään ja toimintaan liittyvää aineistoa, josta suurimman ryhmän muodostavat lehtileikkeet. Arkistoon kuuluu myös pieni käsikirjasto.

Kaapo Wirtasen arkisto:

Sisältää taiteilijan elämään ja toimintaan liittyvää aineistoa, joista suurimman ryhmän muodostaa lehtileikkeet.

Carl Eric Sonckin arkisto:

Sisältää professori Sonckin muun aineiston ohella Sonckin keräämää, Yrjö Saarisen elämää ja tuotantoa koskevaa materiaalia kuten kirjeenvaihtoa, teosluetteloita, elämäkertatietoja, näyttelyluetteloita, kutsuja ja painotuotteita.

Hyvinkään Taiteilijaseuran arkisto vuosilta 1956–2005

Pääosa arkiston pysyvästi säilytettävästä aineistosta koostuu kokouspöytäkirjoista, lähetetyistä ja saapuneista kirjeistä, näyttelyasiakirjoista, lehtileikkeistä ja pienpainatteista. Arkistoon kuuluu myös jäsenluetteloita, vieraskirjoja, teknisiä piirustuksia, historiikin käsikirjoitus ja kyselyaineistoa. Hyvinkään Taiteilijaseuran arkiston tutkimiseen tarvitaan erillinen lupa Hyvinkään Taiteilijaseuralta.

Hyvinkään taidemuseolla on sen lisäksi laajat lehtileikekokoelmat kokoelmataiteilijoistaan sekä materiaalia taidemuseon vanhoista näyttelyistä.

Hyvinkään taidemuseon aineistoihin voi tutustua arkisin klo 9–15 varaamalla ajan etukäteen sähköpostitse: taidemuseo@hyvinkaa.fi.  Suljettuna kesä–heinäkuussa.

 

 

Käsikirjastot

Hyvinkään kaupunginmuseon ja taidemuseon käsikirjastot sijaitsevat Villatehtaalla.

Taidemuseon käsikirjastoon voi tutustua Ratamo-kirjaston hakujärjestelmässä, mutta teoksia ei voi lainata ulos taidemuseolta.

Käsikirjastoihin pääsee tutustumaan varaamalla ajan etukäteen.

Tiedustelut taidemuseo@hyvinkaa.fi tai kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi. Käsikirjastot ovat auki sovitusti arkisin klo 9–15 välillä. Käsikirjastot sijaitsevat Villatehtaalla, Kankurinkatu 4-6, ovi B7. Suljettuna kesä–heinäkuussa.

 

Hinnasto

Palvelemme tutkijoita, opinnäytetyön tekijöitä, kirjan kuvitusta suunnittelevia ja kaikkia kokoelmiemme kuvista kiinnostuneita.

Museokeskus Taikan kuvapalvelu on maksullista palvelua. Valokuvista voi tilata digitaalisia kuvakopioita. Alkuperäiset valokuvat tai negatiivit eivät ole lainattavissa.

Toimitusaika on valmiiksi digitoiduissa kuvissa yleensä viisi päivää. Lomakaudella toimitusaika on pidempi.

 Karuselli

Kuva: Ulla Finnilä, mainoskuva lasten Hyvilla Oy:n Rondo-neulehaalarista (1971).

Kuvakohtaiset käyttömaksut ja palvelumaksut

Tilauskohtainen palvelumaksu 20€

Yksityishenkilöt / kertakäyttö (kuvakopion käyttö yksityistarkoitukseen) 5€

Muut toimijat / kertakäyttö (ei-kaupallinen käyttö) 10€

Kaupallinen käyttö (mm. mainokset, postikortit, julkaisut) 60 - 350€

Digitoimattomat aineistotilaukset (minimiveloitus 0,5 tuntia) 50€ / työtunti

Laajat tieto- ja aineistohaut, tutkimuspalvelu 50€ / työtunti

Kuvatiedostojen pikatoimitus (alle 14 vrk) 20€ / kpl

Kuvatiedostojen toimitus sähköpostilla lähetetyn linkin kautta ladattaessa ilmainen

 

Käyttöoikeus

Kuvat luovutetaan kertakäyttöoikeudella. Oikeutta ei saa myydä eikä siirtää. Hyvinkään kaupunginmuseon ja valokuvaajan nimi on mainittava julkaistavan kuvan yhteydessä. Asiakkaalla on vastuu tekijänoikeus- ja henkilötietosuojan kunnioittamisesta kuvien käytössä. (Tekijänoikeuslaki 446/1995, laki 1654/1995, laki 821/2005, tekijänoikeusasetus 574/1995, EU:n tietosuoja-asetus 2016/679, Tietosuojalaki 1050/2018)

Valokuvaa ei saa käsitellä tai rajata ilman tekijän lupaa.

Kuvatiedostoja ei saa arkistoida, kopioida tai levittää ilman museon suostumusta.

Sähköpostilla tai muutoin toimitetut kuvatiedostot on hävitettävä käytön jälkeen, samoin kaikki muut kuvista mahdollisesti syntyneet tiedostot.

 

Julkaisut ja tutkielmat

Käyttäjää pyydetään luovuttamaan Museokeskus Taikan kirjastoon kappale julkaisua tai tutkielmaa, jonka laatimisessa on käytetty hyväksi Hyvinkään kaupunginmuseon tai taidemuseon kokoelmia ja joka liittyy museoiden tutkimusalaan.

Päivitetty 8.3.2024

Hyvinkaan_museokeskus_multilogo_light_rgb.png

facebook-32 (1).png     instagram-32 (1).png     icons8-twitterx-30 (1).png    youtube-4-32 (1).png

MUSEOKESKUS TAIKA

Museokeskus Taika
Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää

p. 040 480 1644
taika@hyvinkaa.fi
www.museokeskustaika.fi

Katso sijainti tästä

Tietosuoja
Saavutettavuusseloste 

PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 9 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

AVOINNA

ti-pe 12-18
la-su 11-17

Poikkeusaukioloajat >>