Menneet

Karttoja, kaukomaita ja kuviteltuja maailmoja
Petri Ala-Maunus, Pilvi Ojala ja Mikael Pohjola
4.2.–19.5.2024

Karttoja, kaukomaita, kuviteltuja maaillmoja

Yllätyksellinen ja inspiroiva näyttely tuo maailman museosaliin. Vanhat kartat ja niiden teemoista ammentavat nykytaideteokset vievät museokävijän matkalle maailman merille ja kartoittamattomiin maisemiin. 

Näyttelyn kartat 1500–1600-luvuilta kertovat ajasta, jolloin kuvamme maailmasta alkoi tarkentua. Ne tarjoavat museokävijälle kiehtovaa tietoa ja vievät ajatuksemme toisiin aikoihin ja paikkoihin. Karttojen lisäksi esillä on Petri Ala-Maunuksen, Pilvi Ojalan ja Mikael Pohjolan taideteoksia.

Taiteilijoita voi ajatella nykyajan tutkimusmatkailijoina, joiden käsissä ajatukset ja haaveet muuttuvat konkreettisiksi kuviksi ja esineiksi. Maailmassa, jossa ympäröivää todellisuuttamme mitataan atomikelloin ja satelliittipaikantimin, taiteilijoiden vastuulle jää kuvitella uusia maailmoja ja erilaisia todellisuuksia.

Petri Ala-Maunus (s. 1970) on taidemaalari, joka maalaa maagisia maisemia. Ne ovat kuin kuvitetusta kartastosta repäistyjä sivuja, kuvia koskemattomasta maailmasta. Teosten vehreät laaksot ja korkeat vuoret saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Teoksissa on harvoin ihmisiä tai jälkiä ihmisen toiminnasta.

Kuvanveistäjä Mikael Pohjolan (s. 1962) puiset, yksityiskohtia täynnä olevat veistokset vievät ajatukset maailman merille ja seikkailulle kohti tuntematonta. Varhaiset tutkimusretket sekä niihin liittyvät myytit ja tarinat inspiroivat Pohjolaa. Hänen teoksensa ovat kuin muistoja näiden matkojen varrelta.

Myös kuvataiteilija Pilvi Ojalan (s. 1973) taide liittyy muistojen keräilyyn. Näyttelyssä esillä oleva teoskokonaisuus on kunnianosoitus kuriositeettikabineteille, joihin kerättiin maailman ihmeitä. Nämä museoiden edeltäjät syntyivät halusta järjestää maailma ymmärrettävään muotoon. Ojalan teokset saavatkin katsomaan tuttua uusin silmin.

Näyttely on avoinna 4.2.-19.5.2024

Päivitetty 20.5.2024

Hyvinkaan_museokeskus_multilogo_light_rgb.png

facebook-32 (1).png     instagram-32 (1).png     icons8-twitterx-30 (1).png    youtube-4-32 (1).png

MUSEOKESKUS TAIKA

Museokeskus Taika
Hämeenkatu 3 D
05800 Hyvinkää

p. 040 480 1644
taika@hyvinkaa.fi
www.museokeskustaika.fi

Katso sijainti tästä

Tietosuoja
Saavutettavuusseloste 

PÄÄSYMAKSUT

Aikuiset 9 €
Eläkeläiset ja opiskelijat 6 €
Alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
Työttömät vapaa pääsy
Vuosikortti 15 €

AVOINNA

ti-pe 12-18
la-su 11-17

Poikkeusaukioloajat >>