Villan ja muodin lumoissa – Tarinoita ja tuotteita Hyvinkään villatehtaalta
9.2.2025-11.1.2026

Muistatko Lapponica-matkahuovat, Rondo-langat, Colorel-kankaat ja Manestra-kokolattiamatot?
Hyvinkään villatehtaan juuret ulottuvat vuoteen 1892, jolloin Ossian Donner perusti pieneen asemanvarsikylään ensimmäisen villakutomon. Alun vaikeuksien jälkeen tehtaasta kasvoi Hyvinkään suurin työnantaja ja ajan saatossa Pohjoismaiden suurin villatehdas. Kuluttajalle villatehtaan tarina näkyy ennen kaikkea tuotteiden ja niissä ajan myötä muuttuvien tunnusten kautta.
Villan ja muodin lumoissa -näyttely kertoo Hyvinkään villatehtaan toisen maailmansodan jälkeisistä vuosista, ja siitä kuinka suomalaiset villatuotteet valloittivat kuluttajien sydämiä maailmalla muotitalojen mallistoissa siinä missä kaupungistuvan kotimaan kodeissakin. Samalla se on tarina murroksesta, jossa kotimainen villateollisuus siirtyi suurtyönantajasta asteittain ulkomaiseen tuotantoon.
Villan ja muodin lumoissa -näyttely kuljettaa katsojaa halki sodanjälkeisten vuosikymmenten ja tuo villan pitkät perinteet nykypäivään asti. Esillä on niin värikkäitä kankaita, kujeilevia kuoseja, lämpiä matkahuopia kuin käsin tehtyjä ja muodikkaita kirjoneuleita.
Taidelabra - Hyvinkään taidemuseon kokoelmanäyttely
Toistaiseksi

Kuva: Taidelabra. Teemu Heikkilä.
Hyvinkään taidemuseon Taidelabra kattaa museon kokoelmanäyttelytilana tunnetun noin 180 neliömetrin alan. Taidelabran kehitystyön tuloksena tila on muuntunut moniaistiseksi kokonaisuudeksi, jossa kuratoitu valikoima kokoelmateoksia on esillä.
Taidelabrassa voi ihmetellä, oivaltaa, hämmästyä, jopa hämmentyä. Taidelabrassa pääsee tekemään ja kokeilemaan, taiteen äärellä hiljentymistä ja syventymistä unohtamatta. Kokemiseen, aistimiseen ja toisin näkemiseen houkuttelevat toiminnalliset pisteet ja taidekasvatukselliset ratkaisut tarjoavat tuoreita näkökulmia taiteen kokemiseen ja kokoelman teoksiin.
Taidelabrassa pääsee tutustumaan kokoelmateoksiin eri teemojen kautta. Yhdessä huoneessa voi tutkia taidemaalari Yrjö Saarisen vahvaa ilmaisua värin näkökulmasta. Toinen tila esittelee Helene Schjerfbeckin taidetta ja tämän hyvinkääläisiä malleja. Kolmas tila houkuttelee muotojen ja abstraktion äärelle. Neljännessä huoneessa astutaan luonnon keskelle maisemamaalaukseen. Viides tila nostaa esiin taiteilijan prosessit, työvälineet ja materiaalit.
Taidelabra avaa uusia näkökulmia lasten ja nuorten lisäksi myös aikuisille ja pyrkii madaltamaan kynnystä astua taidemuseoon. Taidelabra myös elää ajassa: jo alusta lähtien on huomioitu, että moduulimainen tila ja sisällöt uudistuvat ja muokkautuvat sekä palautteiden perusteella että vaiheittain tulevaisuudessa.
Valvillan tehdasmuseo
Toistaiseksi
Hyvinkään kaupunginmuseon ylläpitämä Valvillan tehdasmuseo sijaitsee vanhan villatehtaan sisäpihalla. Näyttely on auki kesäisin ja muuten tilauksesta. Tutustu tehdasmuseoon sen omalla sivulla.