Kurkkaa kaupungin työntekijän arkeen

Tärkein menetelmä ja sisältö varhaiskasvatuksessa on vuorovaikutus, toteaa päiväkodin johtaja Teemu Nikkola.

Olen Teemu Nikkola ja työskentelen päiväkodin johtajana Martinkaaren päivähoidossa, johon kuuluvat tällä hetkellä Riemurinteen päiväkoti ja Martinkaaren päiväkoti. Olen työskennellyt Hyvinkäällä päiväkodin johtajana syksystä 2016. Tästä ajasta Martinkaaren päivähoidossa on kulunut seitsemän toimintavuotta ja Vehkojan päivähoidossa yksi toimintavuosi. Tällä hetkellä meitä on 12 päiväkodin johtajaa Hyvinkään varhaiskasvatuksessa.

Martinkaaren päiväkoti eroaa muista Hyvinkään päiväkodeista siten, että se on tarvittaessa auki ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden. Tämä tarkoittaa päiväkodin johtajalle paitsi sitä, että järjesteltävää on enemmän, niin myös jatkuvan tietoisuuden siitä, että iltoina ja viikonloppuinakin voi joutua vastaamaan päiväkodista tuleviin puheluihin tai viesteihin. Onneksi henkilöstö on joustavaa ja oma-aloitteista, joten yhteydenotot rajoittuvat ainoastaan yllättävimpiin ja isoimpiin haasteisiin.

Tyypillinen työpäivä päiväkodin johtajana alkaa jo kotoa, jolloin avaan työpuhelimen ja tarkistan, kuinka paljon tekstiviestejä on tullut ilmoittamaan henkilöstön poissaoloista. Riippuen poissaolojen määrästä sekä vastaavasti lasten määrästä, töitä päivän järjestämiseksi on tehtävä enemmän tai vähemmän jo kotona. Tähän vaikuttaa myös se, kummassa yksikössä Martin ja Martinkaaren päivähoitojen yhteinen hallinnollinen varajohtaja Susanna kyseisenä päivänä työskentelee.

Useimmiten teen töitä Martinkaaren päiväkodin toimistossa, selvästi vähemmän Riemurinteen päiväkodissa. Työvuorojärjestelyiden lisäksi hoidan pöydälle tulevia pitkän ja lyhyen tähtäimen kiireellisiä tai vähemmän kiireellisiä tehtäviä liittyen esimerkiksi henkilöstöasioihin, lasten asioihin, talouteen tai pedagogiikkaan. Sähköposti tuo suuren osan tehtävistä, joten sen ajan tasalla pitäminen on eräs tärkeimmistä seurattavista asioista. Kalenterissa voi lukea esimerkiksi päiväkodin omia palavereita, vanhempien kanssa sovittuja aloituskeskusteluja tai varhaiskasvatuksen johtoryhmä.

Kuulun Hyvinkään varhaiskasvatuksen pedagogiseen tiimiin, joka suunnittelee ja linjaa Hyvinkään varhaiskasvatuksen pedagogista linjaa, päivittää tarvittavia asiakirjoja sekä suunnittelee esimerkiksi koulutuksia. Kuulun myös rekry-tiimiin, joka järjestelee Hyvinkään varhaiskasvatuksen lastenhoitajien ja opettajien rekrytointeja sekä haastattelee tulevia työntekijöitä.

Yritän ehtiä toimistosta myös välillä käymään ryhmissä seuraamassa toimintaa, josta olen vastuussa. Käytännössä työ perustuu siihen, että luotan henkilöstön ammattitaitoon ja autan tarvittaessa. Varhaiskasvatusta säätelevät muun muassa varhaiskasvatuslaki, varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja Hyvinkään omat linjaukset. Näistä on valittava tärkeimmät asiat, jotka yritetään pitää esillä konkreettisesti varhaiskasvatuksen arjessa.

Tärkein menetelmä ja sisältö varhaiskasvatuksessa on vuorovaikutus.

Teemu Nikkola.jpg

Teemu Nikkola
Päiväkodin johtaja


>> Aiemmat blogikirjoitukset löydät täältä 

Päivitetty 10.10.2023