Urheiluvalmennus

Jokaisella urheilevalla nuorella on mahdollisuus hakea mukaan Hyvinkään 2.asteen opintojen ohessa tapahtuvaan urheiluvalmennukseen. Koulutusvastuu siirtyi 1.8.2009 Hyria koulutukselle.

Opetusministeriö on myöntänyt Hyria koulutukselle Urheiluvalmennuksen erityistehtävän. Tämä tarkoittaa sitä, että valmennus on opiskelijalle opintoihinsa hyväksi luettavaa suoritusta. Jokaisen lajin valmentaja laatii lukuvuodelle opetussuunnitelman ja läsnäolot kirjataan opintosuorituksia varten. Kurssisuoritusta ei anneta, mikäli poissaolot ylittävät sallitut luvallisten määrän. Tutustu myös valmennussopimuksen tekstiin eli ns. urheiluvalmennuksen sääntöihin.

Valmennuksen tarkoituksena on lisätä urheilijoiden harjoittelumahdollisuuksia opiskeluaikana. Jokaisella lajilla on oma korkea-tasoinen valmentaja.
Urheilijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, siten että pakollisia kursseja ei ole valmennuksen kanssa päällekkäin. Koulutukseen valitaan vuosittain ikäluokassaan kansallisesti lahjakkaita urheilijoita. Valintakriteereinä ovat lajiliittojen pisteytys ja todistusarvosanat.
Valmennusta järjestetään joukkuelajeista jalkapallossa, jääkiekossa, koripallossa, pesäpallossa ja ringetessä. Yksilölajien harrastajia tuetaan mm. hiihdossa, uinnissa ja tenniksessä.

Hakeminen urheiluvalmennukseen

Lukiot

 • Lukioon hakevan oppilaan on täytettävä perinteinen hakulomake urheiluoppilaitokseen. Hakulomake löytyy osoitteesta http://www.hyria.fi/koulutukset/nuoret/urheiluvalmennus. Hakemus palautetaan viimeistään 7 vrk yhteishaun päättymisen jälkeen osoitteeseen: Torikatu 18, PL 67, 05801 Hyvinkää, tunnuksella "Urheiluoppilaitoshaku". Mukaan liitetään kopio yhteishaun hakemuksesta.
 • Hakijat pisteytetään normaalisti lajiliitoissa

Ammatilliset

 • Erityisen koulutustehtävän urheiluoppilaitoksiin haettaessa opintopolku.fi järjestelmässä urheiluoppilaitoshakijan on valittava "haen urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen" valintaruutu. Tämän valittuaan hakulomake aukeaa sähköisenä hakulomakkeeseen. Haku on näkyvissä kaikilla perustutkinnoilla joihin erityisen koulutustehtävän oppilaitos on ilmoittanut OPH:lle järjestävänsä urheilijakoulutusta  (= kaikki Hyvinkäällä toteuttavat perustutkinnot).
 • Lisäksi opiskelija täyttää perinteinen hakulomake urheiluoppilaitokseen. Hakulomake löytyy osoitteesta http://www.hyria.fi/koulutukset/nuorten_koulutukset/urheiluvalmennus_2791. Hakemus palautetaan viimeistään 7 vrk yhteishaun päättymisen jälkeen osoitteeseen: Torikatu 18, PL 67, 05801 Hyvinkää, tunnuksella "Urheiluoppilaitoshaku". Mukaan liitetään kopio yhteishaun hakemuksesta.
 • Hakijat pisteytetään normaalisti lajiliitoissa
 • Syksystä 2013 alkaen ammatilliseen urheiluoppilaitoksen haku muuttuu. Aiemmin käytössä ollut joustava hakumenettely poistuu urheilijoilta. Urheiluansioilla voi saada vain 1-3 lisäpistettä uudessa hakujärjestelmässä. Siksi on tärkeää, että urheilija hakee urheiluoppilaitoksessa sellaisille perustutkinnoille, jonne sisäänpääsy näyttää realistiselta.
 • Riihimäellä opiskelevan opiskelijan on mahdollista osallistua myös Riihimäen lukion koordinoimaan urheiluvalmennukseen. Tässä tapauksessa haku tehdään suoraan Riihimäen lukioon.

Kevään 2014 hakuun liittyvät aikataulut

 • Hakuaika toisen asteen koulutukseen alkaa 24.2 ja päättyy 14.3.2014
 • Lisätietolomake urheiluoppilaitokseen 21.3.2014
 • Urheilijoiden tiedot lajiliitoille 29.3.2014
 • Lajiliittojen pisteytykset takaisin kouluille 17.4.2014
 • Tieto urheiluvalmennukseen valituista infotilaisuudessa koulujen alkaessa syksyllä 2014

Valintakriteerit

Valintakriteereinä ovat lajiliittojen pisteytys ja todistusarvosanat.

Urheilu- ja soveltuvuuspisteet määräytyvät oppilaitoksen ja hakijan urheilulajin valtakunnallisen lajijärjestön yhteistyönä.
Lajiliittopisteytyksen periaatteet (1 - 6 pistettä):

 • 5,1 - 6: lajin huippulahjakkuus (lähellä ikäluokan kansainvälistä tasoa, joukkuelajeissa johtava pelaaja/urheilija maajoukkueessa)
 • 4,1 - 5,0: ikäluokan maajoukkueurheilija (joukkuelajit), SM-mitalitaso (yksilölajit)
 • 2,1 - 4,0: SM-pistesijoilla (yksilölajit), alue-, piirijoukkuetaso, maajoukkue-ehdokas (joukkuelajit)
 • 1,0 - 2,0: seuratason aktiivi, ei meriittejä
 • 0 pistettä: käytetään vain jos ei mitään tietoja

Yksilölajeissa valituksi tulevan lajiliittopisteytys on oltava vähintään 3.0. Joukkuelajeissa pyritään pitämään taso mahdollisimman korkealla ottaen huomioon alueen pelaajamateriaali.

Lajiliittopisteiden muunto lisäpisteiksi yhteishakuun ammatilliselle puolelle:

Alustavasti on mietitty seuraavanlaista pisteytysjärjestelmää urheilijahakuun:

 • Lajiliitolta 3 pistettä = 1 lisäpiste yhteishakuun
 • Lajiliitolta 4 pistettä = 2 lisäpistettä yhteishakuun
 • Lajiliitolta 5-6 pistettä = 3 pistettä yhteishakuun

Urheiluvalmennuksen säännöt:

Olet tehnyt päätöksen yhdistää urheileminen ja ammattiin opiskelun Hyria koulutuksessa. Tämä päätös edellyttää Sinulta sitoutumista.

Hyria koulutus järjestää Sinulle 2 kertaa viikossa koulutetun valmentajan johdolla harjoittelumahdollisuuden.

Harjoitteluajat ovat:                              

tiistai         klo   8.00-10.00 (lukio 8.00-9.30)

torstai       klo  14.00-16.00 (lukio 14.30-16.30)

Läsnäolovelvollisuus: Urheiluvalmennukseen sitoutuneella opiskelijalla on läsnäolovelvollisuus harjoitustilaisuuksissa. Valmentaja kirjaa jokaisen suorituskerran ja toimittaa jakson päättyessä yhteenvedon opiskelijan suorituksista koordinaattorille.

Poissaolot: Urheilijan on toimitettava poissaolostaan lääkärin, terveydenhoitajan tai huoltajan allekirjoittama todistus JA AINA ILMOITETTAVA POISSAOLONSA VALMENTAJALLE.

Kurssisuoritus: Yksi opintoviikko on 32 tuntia eli 16 harjoittelukertaa. Urheilija voi maksimissaan saada yhden lukuvuoden aikana 4 valinnaiskurssia, jotka valmentaja kuittaa urheiluvalmennuksen opintokorttiin. Valmentajat välittävät tiedon suorituksista koordinaattorille, joka lähettää ne kootusti eri oppilaitoksiin.

Koulumenestys: Tulemalla mukaan urheiluvalmennukseen urheilija sitoutuu myös suoriutumaan vähintään tyydyttävästi (7-8/2) opinnoissaan. Mikäli jakson jälkeen on suorittamattomia kursseja vielä uusintatentin jälkeen, keskeytetään valmennus toistaiseksi, kunnes suoritukset ovat hyväksytyt. Tieto suorittamattomista kursseista tulee kouluilta opojen kautta koordinaattorille

Tiedonkulku: Urheilijan on hyvä ilmoittaa esim. työharjoittelujaksot tai tenttiviikon ajat valmentajalleen, ellei hän ole mukana valmennuksessa ko. aikoina. Urheilijan tulisi tiedottaa myös kilpailu- ja ottelu-ohjelmasta niin valmentajalle, kuin liikunnan opettajallekin, jotta vältytään tarpeettomalta kuormitukselta.

Koulujen opinto-ohjaajat välittävät tietoa, ja heidän kanssaan on syytä neuvotella valmentautumisen ja opiskelun yhteensovittamisesta.

Valmentaja tiedottaa esim. harjoitteluun liittyvistä asioista, kuten harjoittelusta ja suorituspaikoista.

Koordinaattorilta saat tietoa kaikesta urheiluvalmennukseen liittyvistä asioista ja hän järjestää kaikki yhteiset tapahtumat, sekä välittää valmentajilta kaikille kouluille menevät tiedotteet.

Toivotamme menestystä alkaviin opintoihisi!

Jukka Lipasti

Koulutuspalvelupäällikkö yksikön vastaava Hyria Hyvinkää Karankatu 3-5 05820 HYVINKÄÄ P. 050 431 1830

             

Pertti Yritys

Urheiluvalmennuksen koordinaattori

pertti.yritys@hyria.fi

P. 040 548 4939
Päivitetty 15.5.2017 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

LANGUAGE 
In English
По-русски

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 86 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
kirjaamo@hyvinkaa.fi
    
Kartta Villatehtaan alueesta 

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi
   
Avoinna:
ma-to klo 8-16, pe klo 8-15

   

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0