Me osaamme

Hyvinkää on menestynyt erilaisissa elinkeinoelämän mittauksissa erinomaisesti. Vuonna 2021 julkaistussa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) kuntarankingissa Hyvinkää oli Suomen kolmanneksi paras toimintaympäristö yrityksille enintään 50 000 asukkaan kunnista. Suomen Yrittäjien vuoden 2020 kuntabarometrissa Hyvinkää sijoittui Uudenmaan kunnista kahdeksanneksi. Hyvinkäällä on hyvä yrittää – tutkitustikin!

Kaupungin aktiivinen elinkeinopolitiikka ja verkostomainen toimintaympäristö tukevat yrityksiä. Monipuoliset asumismahdollisuudet, vapaa-ajanpalvelut, laadukkaat kunnalliset peruspalvelut ja elävä kaupunkikeskusta luovat edellytyksiä menestyksekkäälle yrittämiselle viihtyisälle asumiselle.

Hyvinkää kuuluu Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua ympäröiviin KUUMA-kuntiin. Keski-Uudenmaan kymmenen kuntaa tekevt tiivistä yhteistyötä ulkomaisten investointien ja yritysten houkuttelemiseksi alueelle. Aluetta markkinoidaan Helsinki Ring of Industry -nimellä.

Hyvinkään elinkeinorakenne on monipuolinen. Elinvoiman ytimessä ovat suuret kone- ja metalliteollisuusyritykset sekä mainion sijainnin vuoksi logistiikka-alan toimijat. 

Lue alta lisää klikkaamalla:

Nosto- ja siirtolaitteita valmistavat KONE ja Konecranes ovat kansainvälisen kokoluokan yrityksiä ja Hyvinkään suurimpia työllistäjiä. KONE ja Konecranes työllistävät Hyvinkäällä yhteensä noin 2 500 henkilöä. Ne ovat myös luoneet Hyvinkäälle merkittävän insinöörikeskittymän. Kun mukaan lasketaan kumppani- ja alihankintaverkostot sekä alan muut toimijat, on toimialan merkitys kaupungissa ja valtakunnallisestikin erittäin merkittävä. Hyvinkäällä sijaitsevat suunnittelutoimistot ja ohjelmistokehittäjät, kuten ALTEN Finland, Beckhoff ja Etteplan tukevat vahvalla osaamisellaan teknologiaklusterin kehittymistä.

Sijainti pääväylien varrella ja erinomainen saavutettavuus ovat johtaneet siihen, että Hyvinkäällä toimii useita logistiikka-alan yrityksiä. Ahlsell Oy:n logistiikkakeskus sijaitsee Kallionopossa moottoritien kupeessa, Ahlsellin naapurissa on Broman Groupin Motonetin myymäläverkostoa palveleva logistiikkakeskus. Merkittävä toimija on myös Onninen Oyj, jolla on kaupungissa kaksi suurta logistiikkakeskusta. Onninen teki kesällä 2021 tonttivarauksen uudelle, koko Suomea palvelevalle logistiikkakeskukselle. Varattu Kehätien yritysalue on rakennusoikeudeltaan noin 120 000 kem2 ja valmistuessaan logistiikkakeskus työllistää satoja henkilöitä. Myös sähköalan tarvikkeita maahantuova Rexel Finlandin logistiikkakeskus on merkittävä työnantaja Hyvinkäällä, Rexelin koko Suomea palveleva keskus sijaitsee Sahanmäessä. Kirjavälitys Oy:n Hyvinkään logistiikkakeskuksen kautta kulkee kirjoja monta rekkalastillista päivittäin. Muita logistiikka-alan toimijoita ovat mm. Transval VR:n vanhan konepajan alueella sekä Holship Finland Sahanmäessä. 

Elintarviketeollisuus on vankka toimiala Hyvinkäällä. Myllyn Paras on Suomen johtavia elintarvikekonserneja, joka valmistaa mm. monenlaisia viljajalosteita sekä pakasteita. Maa- ja metsätalouden konekauppaan erikoistunut Hankkija Oy on kaupungin suurimpia yrityksiä. Kaupunkia ympäröivän maaseudun tilat tuottavat laadukasta lähiruokaa ja myös luomua. Hyvinkään vuoden 2021 yrittäjinä palkittiin Wennborgin tilan yrittäjät Jarkko Hietanen ja Laura Soupas, Kytäjällä sijaitsevalla tilalla viljellään mansikkaa ja muita marjoja. Palopurolla sijaitseva Knehtilän luomutila palkittiin vuonna 2021 vuoden luomuyrityksenä Suomessa. Kaupungissa on myös paikallinen olutpanimo, Hyvinkään Oma Panimo.

Hyvinkää on alueellisesti vahva kaupan keskittymä. Ydinkeskustassa sijaitseva Kauppakeskus Willa tarjoaa 100 liikettä ja palvelua ja houkuttelee asiakkaita laajalta alueelta. Kaupungin keskustaan rakennettu kauppakeskus pitää keskustan elävänä ja vetää asiakkaita myös muiden keskustan palveluntarjoajien luokse. Lukuisat kivijalkayritykset: kaupat, palveluntuottajat, kahvilat ja ravintolat täyttävät keskustan pääväylien ja katujen varret.

Hyvinkää on teknisen tukkukaupan ohella merkittävä autokaupan ja autotarvikealan keskus. Suuri osa autokaupoista ja alan toimijoista toimii Veikkarin alueella moottoritien varressa. Sveitsin Portaalin alueella on myös merkittävää kaupallista toimintaa: mm. huonekaluliikkeitä, autovaraosien ja -tarvikkeiden, työkalujen sekä kodin ja vapaa-ajantuotteiden myymälöitä, polttoaineen jakeluasemia ja puutarhamyymälöitä.

Päivitetty 7.6.2022