Kultaseppä Ranta

Kultaseppä Erkko Ranta  tunnetaan myös Sormusten Herrana. Syntyperäisenä hyvinkääläisenä hän on mielissään kotipaikkakuntansa kehityksestä.

yritystarinoita

Erikoisliikkeet ovat yksi Hyvinkään vahvuus

Kultaseppä on yksi ammattiryhmä, joka on kantamassa eteenpäin ihmisten tarinoita.

Syntyperäinen hyvinkääläinen Erkko Ranta pitää Kultaseppä Ranta -liikettä Hämeenkadulla. Hän jatkaa alalla isänsä jalanjäljissä.

– Hän oli hopeaseppä ja korualan edustaja. Isän verstas oli meillä kotona ja pääsin pienestä pitäen näkemään hänen työtään.

Erkko innostui asiasta ja opiskeli oppisopimuksella saman ammatin.

Erkko Ranta

– Perustimme vuonna 1990 liikkeen Hyvinkään keskustaan ja minä otin sen ohjat vuonna 2005. Tämä on nyt neljäs liikepaikkamme.

"Kauppakeskus Willa vetää väkeä ja erilaiset tapahtumat ovat merkittävä piristysruiske".

Ulospäin Kultaseppä Ranta näkyy hauskalla nimellä Sormusten Herra. Nimi viittaa luonnollisesti J.R.R. Tolkienin kuuluisaan mytologiateokseen.

– Tilintarkastaja joskus puhutteli minua Sormusten herraksi. Aloin miettiä, että siinäpä olisi liikkeelleni hyvä markkinointinimi, jos se vain on vapaana. Kyllä oli.

Sosiaalinen media mullisti monia asioita. Niin myös Erkko Rannan liiketoiminnan.

– Aikaisemmin lähes kaikki asiakkaani olivat Hyvinkäältä. Kun aloin aktiivisesti markkinoida tuotteitani Facebookissa ja Instagramissa niin nyt asiakkaita tulee koko eteläisestä Suomesta.

Virheitä ei saa jäädä, vaikka asiakas ei kaikkea näekään

Kultaseppä Erkko Ranta ei valmista tusinatavaraa, vaan pääasiassa uniikkeja sormuksia ja muita koruja.

– Hyvä tuote on tietysti sellainen, josta asiakas pitää. Sormuksen tai korun pitää näyttää luupillakin katsottuna laadukkaalta.

Rannan itselleen ammattilaisena asettama vaatimustaso on kova. Sekundaa ei hänen käsistään pääse ulos.

– Jokin aika sitten huomasin tehneeni arviointivirheen, ja lähes valmis sormus aloitettiin alusta. Näissä tilanteissa kuvittelen itseni asiakkaan asemaan. Tuotteessa on asioita, joita hiotaan, vaikka asiakas ei niitä koskaan näekään.

Vaatimaton Erkko Ranta ei suostu pitämään kuitenkaan itseään minään taitelijana.

– Mutta kaipa minulla sitten on silmää ja mielikuvitusta tähän työhön, hän hymyilee.

sormusten muutos

Konservatiivisia ostajia

Kultasepän työ vaatii tarkkuuden lisäksi rautaista kärsivällisyyttä. Sormusta tai korua saatetaan työstää pitkäänkin.

– Suuri tyydytys tulee siitä, kun saan katsoa tekemääni esinettä. Ja tietysti myös siitä, kun asiakas näkee lopputuloksen ensimmäisen kerran.

"Hyvinkään laaja palvelutarjonta on myös tärkeä vetovoimatekijä".

Sormuksia ostetaan luonnollisesti eniten silloin, kun ollaan menossa kihloihin tai naimisiin. Kun pariskunta saapuu Sormusten Herraan, niin aviopareilla on useimmiten se perinteinen roolijako.

– Nainen hoitaa pääasiassa puhumisen, ja mies on hiukan siellä takavasemmalla. Toki etenkin nuoremmat miehet alkavat olla sormusostoksilla jo aktiivisempia.

Kultaseppä on huomannut, että suomalaiset ovat korujen ja sormusten suhteen aika konservatiiveja. Mitään kovin räiskyvää ei oikein tohdita tilata.

– Mutta kun on kyseessä tilaustyö, jossa vaikka muutetaan vanhaa perintösormusta, niin silloin uskalletaan enemmän. Sormukseen voidaan haluta jotakin värillistä kiveä tai vastaavaa.

Hyvinkäällä on nyt hyvä meininki

Syntyperäisenä hyvinkääläisenä Erkko Ranta on mielissään kotipaikkakuntansa kehityksestä. Hänen mukaansa Hyvinkäällä on jo useita vuosia ollut hyvä meininki.

Kauppakeskus Willa vetää väkeä ja erilaiset tapahtumat ovat merkittävä piristysruiske.

– Tänä vuonna olen menossa Rockfestiin, kun siellä on pitkäaikainen suosikkibändini Def Leppard. Red Carpet on myös mainio festari, joka työllistääkin mukavasti. Tapahtuma-alaa opiskeleva tyttärenikin on saanut sieltä hommia.

Urheilua pitkään harrastanut yrittäjä näkisi mielellään myös monitoimihallin nousevan paikkakunnalle.

– Se voisi tuoda talvellakin tänne lisää väkeä. Nyt toki tullaan Sveitsiin laskettelemaan, mutta entistä useampi voisi jäädä yönkin yli.

Hyvinkään laaja palvelutarjonta on myös tärkeä vetovoimatekijä. Ranta muistuttaa monenlaisista erikoisliikkeistä, joita kaupungissa riittää.

– Meidänkin liikkeemme yli sadan kilometrin säteeltä tuleva asiakaskunta kertoo, että erikoisliikkeetkin ovat yksi hyvä syy tulla Hyvinkäälle.

Katso tästä yrityksen tarina:
https://drive.google.com/file/d/1Qb5ClXKDXxnNSk6EZC2a3DX5_Tj0PqnM/view

Teksti ja kuva: Vesa Keinonen


#elinvoimainen #elämyskaupunki #businesshyvinkää #yritystarinoita @Hyvinkääncity

>> Lisää yritystarinoita

Päivitetty 16.5.2023