Kirjavälitys Oy

Jo vuonna 1919 perustettu Kirjavälitys Oy on ollut hyvinkääläinen yritys vuodesta 2003, kertoo toimitusjohtaja Jaakko Haapakangas.

yritystarinoita

Kirjavälitys Oy:ssä tehdään pitkiä työuria

Hieman yllättäenkin suomalaisen kirja-alan yksi tärkeä toimija löytyy Hyvinkään Hakakalliosta. Jo vuonna 1919 perustettu Kirjavälitys Oy on ollut hyvinkääläinen yritys vuodesta 2003.

Kirjavälityksen hartiat ovat vahvat. Peräti sata suomalaista kustantajaa on luottanut yritykselle koko logistisen prosessinsa varastoinnista toimituksiin, laskutukseen ja raportointiin.

Kyseessä ei olekaan mikään pikkupaja. Työntekijöitä Kirjavälityksessä on vajaa 200 ja vuodessa yritys välittää noin 14,7 miljoonaa kirjaa. Varastotilaakin löytyy 23 700 m2.

Kirjakustantajien ja kirjakauppojen omistaman yrityksen toimitusjohtaja Jaakko Haapakangas on astunut tehtäväänsä vasta kolme kuukautta sitten.

– Hankintapalvelumme tarjoaa kirjakaupoille, kirjastoille ja kouluille kustannustehokkaan kirjojen hankintapaikan. Logistiikkapalvelu taas tuottaa tilaus-, toimitus- ja varastointipalvelua kustantajille, kirja- ja verkkokaupoille, muille kirjan jälleenmyyjille ja kirjakerhoille, Haapakangas kertoo.

"Kirjavälitys on löytänyt varsin hyvin työntekijöitä erilaisiin tehtäviin"

Toimitusjohtajan mukaan Kirjavälitys on alallaan maassamme markkinajohtaja. Avainasia siinä on pitkälle jalostettu tuotetiedon hallinta.

– Olemme pystyneet kehittämään kustantajien ja kaupan välille toimivan alustan. Lisäksi meillä on B-to-B kauppaan erilaisia tilauskanavia. Esimerkiksi koulut voivat tilata kauttamme oppikirjoja.

Kuvassa Susanna Snellman ja Jaakko Haapakangas
Kuvassa Susanna Snellman ja Jaakko Haapakangas

Työnantaja kannustaa kehittymään

Kirjavälitys on yksi niistä yrityksistä, joissa monet työntekijät tekevät pitkää uraa samassa organisaatiossa.

Laatupäällikkö Susanna Snellman on heistä yksi esimerkki. Hän tuli taloon tuotantopuolen kausitöihin jo vuonna 1999.

– Ehdin vuosien mittaan käydä kaikki tuotannon vaiheet läpi. Sitten työn ohessa kouluttauduin ja päädyin asiakaspalveluun töihin.

Susanna yleni asiakaspalvelupäälliköksi ja myöhemmin hänen tehtävänsä vaihtui laatupäälliköksi.

– Vastuullani on se, että pidämme aina sen, mitä asiakkaalle lupaamme. Seuraan myös erilaisia tunnuslukemia ja poikkeamia sekä vastaan sisäisestä ja ulkoisesta auditoinnista.

Snellman on hyvin tyytyväinen siitä, miten aktiivisesti Kirjavälitys on kannustanut työntekijöitä kehittymään, jos vain haluja on.

– Minulle työnantaja on antanut mahdollisuuden suorittaa esimerkiksi Johtamisen erikoisammattitutkinnon sekä erilaisia laatukoulutuksia.

Susanna Snellmanin mukaan useimmat Kirjavälityksen työntekijät tulevat Hyvinkäältä tai sen lähiseudulta. Hän itsekin on hyvinkääläinen.

– Samalla paikkakunnalla asuminen tuo monia etuja. On hienoa, kun ei tarvitse lähteä ajamaan työmatkaa ruuhkaiselle moottoritielle.

Löytyykö jatkossa osaajia, jos julkinen ei pelaa?

Toimitusjohtaja Jaakko Haapakankaan mukaan Kirjavälitys on löytänyt varsin hyvin työntekijöitä erilaisiin tehtäviin. Toki poikkeuksiakin on.

– Olemme hakeneet it-osastollemme jo aika pitkään koodaria. Tuon alan osaajat ovat useimmiten pääkaupunkiseudulla ja sijaintimme voi olla heille este.

"Kirjavälitys on yksi niistä yrityksistä, joissa monet työntekijät tekevät pitkää uraa samassa organisaatiossa"

Julkisilla liikkuville Kirjavälityksen sijainti kolmisen kilometriä Hyvinkään rautatieasemalta ei ole paras mahdollinen.

– Jokunen bussivuoro tänne Hakakallioon tulee, ja kesällähän voi kulkea pyörällä tai skuutilla. Mutta uudenlaisillekin liikkumistavoille voisi olla jatkossa tarvetta, jos työvoimaa haluaan, toimitusjohtaja miettii.

Kaupungin kanssa yhteistyö sujuu

Haapakankaan lyhyehkön kokemuksen mukaan Kirjavälityksen yhteistyö Hyvinkään kaupungin kanssa on mutkatonta.

– Kaupungin johtoa vieraili meillä ja sellainen kuva minulle jäi, että keskusteluyhteys kyllä toimii. Heillä on tahtotila auttaa meitä, jos tulee vaikka laajennustarpeita. Parhaillaan käymme kaupungin kanssa yhdessä läpi yrityksemme hiilijalanjälkeen liittyviä asioita.

Kirjavälityksen toimitusjohtaja asuu Lohjalla, josta käsin ajaa päivittäin Hyvinkäälle. Hän näkee paikkakunnissa aika paljonkin samaa.

Kaksi omakotitaloa rakentanut Haapakangas kertoo, että on jo vähän kuin ohimennen tutkaillut työpaikkakuntansa tonttitarjontaa.

– Viimeinen lapsemme lähtee aika pian kotoa ja saatamme vaimon kanssa hyvinkin vielä lähteä liikkeelle, Haapakangas hymyilee.

kirjavälityksen toimitalo

Teksti ja kuva: Vesa Keinonen


#elinvoimainen #elämyskaupunki #businesshyvinkää #yritystarinoita @Hyvinkääncity

>> Lisää yritystarinoita

Päivitetty 6.6.2023