Yritystarina Hyvinkäältä: Bursalad

Kolme vuotta sitten Hyvinkään Pavinmäkeen perustettu Bursalad-ravintola on noussut hämmästyttävän suosituksi. Voidaan puhua jopa ilmiöstä.

Laura ja Pekka Mäkisen pyörittämä paikka tunnetaan ennen kaikkea burgereistaan. Niitä nauttimaan tullaan todella pitkienkin matkojen päästä. Heidät on tänä vuonna valittu Suomen toiseksi parhaaksi hampurilaisravintolaksi.

yritystarinoita

Bursaladin burgereista tuli valtakunnallinen hitti

Kolme vuotta sitten Hyvinkään Pavinmäkeen perustettu Bursalad-ravintola on noussut hämmästyttävän suosituksi. Voidaan puhua jopa ilmiöstä.

Laura ja Pekka Mäkisen pyörittämä paikka tunnetaan ennen kaikkea burgereistaan. Niitä nauttimaan tullaan todella pitkienkin matkojen päästä.

Yhtenä syynä tähän on Bursaladin saama erittäin myönteinen julkisuus.

"Bursalad ei houkuttele väkeä upealla ravintolamiljööllä tai keskeisellä sijainnilla. Herkullinen ruoka on se pointti".

– Meidät on tänä vuonna valittu Suomen toiseksi parhaaksi hampurilaisravintolaksi. Burger Lovers -yhteisön ja McCainin järjestämässä äänestykseen ääniä annettiin kaikkiaan yli 20 000, Pekka kertoo.

Käytännössä sijoitus näkyy siinä, että väkeä lappaa Bursaladiin kuin pipoa.

– Tämä näkyi erityisesti kesällä. Onneksi jonotusaika on pystytty pitämään kohtuullisena. Siinä auttavat keittiöön hankitut uudet ja isommat laitteet.

Ruoka on ravintolan valtti

Bursalad ei houkuttele väkeä upealla ravintolamiljööllä tai keskeisellä sijainnilla. Herkullinen ruoka on se pointti.

Ytimessä ovat hampurilaisannokset, joiden sisältö on mietitty tarkkaan.  Kaikkien makujen on tuettava toisiaan.

– Laadusta olemme erittäin tarkkoja. Majoneesitkin teemme alusta loppuun itse, Laura kertoo.

Hänen mukaansa reilun kokoisen smashpihvin sisältävä hampurilainen on hittituote. Sen saa halutessaan tilattua myös salaatilla.

– Valikoimissamme on lisäksi hampurilainen omatekoisella kasvispihvillä. Niitä menee oikein hyvin, kuten myös kanaburgereita.

Kesätyöntekijöiltä vaaditaan paljon

Suosittu hampurilaisravintola ei millään pyörisi vain yrittäjäpariskunnan omin voimin. Kesällä Bursaladissa uurasti enimmillään kahdeksan kausityöntekijää.

"Onneksi jonotusaika on pystytty pitämään kohtuullisena".

– Olemme pitäneet heidän työpäivänsä pituuden viidessä tunnissa, koska työ on niin raskasta. Maksamme hyvin, mutta emme siitä huolimatta halua tuhota nuorten työntekijöiden motivaatioita, Laura sanoo.

Smashpihvien paistaminen on itseoikeutetusti ollut Pekka Mäkisen tehtävänä. Työ vaatii rautaista ammattitaitoa ja kestävyyttä kuumassa keittiössä.

– Paistettavien pihvien määrä on suuri. Niitä tehdään jopa satoja päivässä.

Yrittäjäkokemusta monelta alalta

Bursaladin yrittäjäpariskunta ei ole hypännyt kylmiltään ravintolaa pyörittämään. Heillä on monenlaista kokemusta yrittäjyydestä.

– Perustin Palopuron vanhalle koululle vuonna 2014 hostellin ja ravintolan. Sen jälkeen laajensimme toimintaamme Jokelassa toimivaan lounasravintolaan, Laura kertoo.

Korona-aikana pariskunta alkoi Jokelan ravintolassaan valmistaa burgereita. Ne kävivät erittäin hyvin kaupaksi.

– Mieleemme tuli, että kotipaikkakunnallemme Hyvinkäälle voisi perustaa pelkästään burgereihin keskittyvän ravintolan.

Kun Pavinmäeltä löytyi sopiva liiketila, niin Mäkiset päättivät siirtää ravintolatoimintansa kokonaan sinne.

– Nimi Bursalad syntyi arkisesti koiralenkillä. Siinä burgerit ja salaatit yhdistyvät ytimekkäästi, Pekka hymyilee.

Somekin on osa ilmiötä

Yksi osa Bursaladin ja Mäkisten tarinaa liittyy sosiaaliseen mediaan. Laura Mäkinen perusti jo seitsemän vuotta sitten yritykselleen Yhden tähden tarina Oy:lle oman Facebook-sivun.

Siellä kerrotaan inhimillisesti ja koskettavasti muun muassa Bursaladin arjessa tapahtuvista asioista.

– Yhden tähden tarinalla on lähes 5000 seuraajaa ja Bursaladilla melkein 4000. Seuraajat ovat lisäksi hyvin sitoutuneita, Laura kiittelee.

"Bursaladin menestys ja vahva näkyminen mediassa on heijastunut monenlaisina kyselyinä".

Pekka uskoo, että osaltaan näiden päivitysten takia naisasiakkaita tulee ravintolaan.

– Toki heitä käy muutenkin. Eivät burgerit ole pelkästään miesten juttu.

Siirtyminen uuteen paikkaan edessä?

Bursaladin menestys ja vahva näkyminen mediassa on heijastunut monenlaisina kyselyinä.

Mäkisiä on pyydetty perustamaan ravintoloita muualle tai jopa myymään koko liiketoimintansa.

– Emme ole asiasta innostuneet, Pekka kuittaa.

Sen verran hän suostuu kertomaan, että Bursalad ei välttämättä ikuisesti sijaitse Pavinmäessä. Suosion myötä sisä- ja parkkitilojenkin kapasiteetti nykyisessä paikassa on lähestymässä maksimiaan.

– Tilan suhteen meillä on tietyt kriteerit. Esimerkiksi parkkipaikkoja pitäisi olla riittävästi. Ja kauppakeskukseen Bursalad ei tule siirtymään. Sellainen miljöö syö ravintolatoiminnasta sielukkuuden, Pekka Mäkinen sanoo.

IMG_4374.JPG

Laura ja Pekka viettävät hyvin ansaittua lomaa ja Bursalad on avoinna taas marraskuun alkupuolella

Teksti Vesa Keinonen. Kuvat Vesa Keinonen


#elinvoimainen #elämyskaupunki #businesshyvinkää #yritystarinoita @Hyvinkääncity

>> Lisää yritystarinoita

Päivitetty 8.10.2025