Hyvinkään matkailu, uhka vai mahdollisuus?

Matkailu on yksi niistä liiketoiminta-alueista, joka herättävät suuria tunteita. Usein mieleen tulee massaturismi, suuret tapahtumat, vaikutukset luontoon ja muut negaatiot. Järkevästi ja vastuullisesti toteutettuna matkailu kuitenkin luo sekä alueellista hyvinvointia että runsaasti työpaikkoja. Varsinkin nuorille, työelämänsä alkuvaiheessa oleville tuleville veronmaksajille.

Olen saanut olla mukana Hyvinkään matkailun kehittämisessä vuodesta 2018. On erittäin harvinaista, että sekä alueen matkailuyrittäjät että kaupungin johto ja virkamieskunta näkevät yhtenevästi matkailun tuomat mahdollisuudet ja haasteet. Yhteistyömme on ollut eteenpäin vievää, tuloshakuista ja ratkaisukeskeistä. Luonnollisesti myös näköalaeroja on ollut ja tulee aina olemaan, mutta yhteinen tavoitetaso on edelleen nostaa Hyvinkään ja koko talousalueen tunnettavuutta matkailuvetovoimatekijänä.

Mielestäni kaksi suurinta tekijää onnistumisen takana ovat kaupungin strategia tapahtumakaupungin imagon kasvattamiseksi sekä alueellisen, yritysvetoisen matkailuyhdistyksen HelsinkiNorth ry:n perustaminen tammikuussa 2020. Nämä päätökset yhdistettynä Sveitsin Matkailukeskuksen, Sveitsin Uimalan ja Sveitsin Rinteiden muodostamaan matkailukokonaisuuteen investoituihin kymmeniin miljooniin ovat luoneet meille mahtavan pohjan rakentaa Hyvinkäästä yhä houkuttelevampi matkakohde - niin kotimaisille kuin ulkomaisille asiakkaille.

Jos tarkastelemme matkailun paikallista merkitystä lukujen kautta, saamme kenties hieman laajemman kuvan matkailun vaikuttavuudesta: jo vuonna 2021 matkailutuloa Hyvinkäälle tuli 55 miljoonaa euroa. Matkailu on suuri työllistäjä, palkkatuloja kertyi lähes 10 miljoonaa. Vuodelle 2023 ennakoimme näihin lukuihin kovaa kasvua edelleen, esimerkiksi Hotel Sveitsin ja Viihdekeskuksen kokous-, ravintola-, majoitus, elokuva- ja viihdekeskusasiakkaiden määrä tulee olemaan yli 230 000 kävijää. Kun tähän yhdistetään Sveitsin Uimalan tavoite 250 000 kävijää, puhumme Etelä-Suomen merkittävimmästä matkailukeskittymästä, lähes puolen miljoonan vuotuisella kävijämäärällä. Kaikki nämä näkyvät hyvinkääläisten arjessa ansaittuina kunnallisverotuloina.

HelsinkiNorth ry www.helsinkinorth.fi on voittoa tuottamaton, jäsenyritysten omistama matkailuyhdistys. Perustehtävämme on toimia alueella matkailun edunvalvojana, edistää jäsenyritystemme taloudellista hyvinvointia ja koronakriisistä toipumista sekä valmentaa ja kouluttaa eri sidosryhmiä. Visit Sveitsi www.visitsveitsi.fi puolestaan on Sveitsin Matkailukeskuksen yhteydessä toimivien yritysten markkinointiin keskittyvä ryhmittymä, joka edistää omalta osaltaan alueen tunnettuutta ja vetovoimaisuutta. Hotel Sveitsi www.hotelsveitsi.fi puolestaan on ”matkailualan Oscareilla” World Travel Awards -palkittu monipuolinen tapahtumahotelli Hyvinkään Sveitsin kaupunginosassa.

Vesa Kokkonen
Primehotels Oy / Hotel Sveitsi
hotellinjohtaja

HelsinkiNorth ry
hallituksen jäsen

Vesa Kokkonen.jpg


>> Aiemmat kolumnit

Päivitetty 17.5.2023