UUTTA ARJEN VALAISTUSTA


Hyvinkään Yrittäjien käynnistämä Hyvinkään Halo -valotapahtuma on alusta asti yhdistänyt arjen valaistusta, taidevaloa ja kulttuuritapahtumia sujuvaksi yhdistelmäksi, josta jo kolmannen kerran on rakennettu Hyvinkään Halo -tapahtumakokonaisuus.

Ainutkertaisten taide-elämysten rinnalle on vuosittain toteutettu valokohteita, jotka ovat jääneet elämään hyvinkääläiseen arkeen tapahtuman päätyttyäkin. Ensimmäisenä vuonna pysyvän valaistuksensa sai mm. rakastettu Jani Leinosen Umpihanki-muraali Sillankorvan kadun varrella, toisena syksynä Helene Schjerfbeck -muistomerkki kirjastoaukion laidalla ja rautatiepuistossa sijaitseva rautatierakentajien muistomerkki.


Kokoojakadut

Läntinen Yhdystie, Hyyppäränkatu, Vaiveronkatu, Pohjoinen Yhdystie, Hämeenkatu Ridasjärveltä päin, Sillankorvankatu – ympäristöteistä tulevat kokoojakadut kohti keskustaa

Hyvinkäällä on käynnissä mittava sähkösaneeraus, kun kaikkien sisääntuloväylien vanhat, energiatehottomat valaisimet vaihdetaan ledeiksi. Lamppujen tehojen pienentyessä pienenevät myös perusmaksut, kun syöttävien keskusten pääsulakkeet voidaan vaihtaa. Lisäksi valot himmenevät automaattisesti ja asteittain liikenteen hiljaisimmaksi ajaksi. Paitsi että uusi valaistusratkaisu on aiempaa ympäristöystävällisempi ja elinympäristölle miellyttävämpi, tuo se myös mittavan, noin 150 000 € suuruisen vuotuisen säästön.


Hiihtosilta – Sonninmäen ylikulkusilta

Uudenmaankatu 81

Siltoja siellä, siltoja täällä – vuonna 2009 valmistunut silta vie jalankulkijat, pyöräilijät ja hiihtäjät turvallisesti Uudenmaankadun yli Hakalan ja Vehkojan lenkkipoluilta Sonninmäen ulkoilualueelle. Rakkaalla sillalla on monta nimeä: yhdelle se on hiihtosilta, toiselle Miljoonasilta. Joku taas tietää Pikkulukon sillan, kolmas Sonninmäen ylikulkusillan. Niin tai näin – uusi valaistus on kaikille yhteinen!


Villatehtaan pihalehmuksen valaisu

KOY Villatehdas, Kankurinkatu 4–6

Aiempina vuosina valaistut Villatehtaan torni ja idyllisen tehdasmiljöön A-rakennus saavat seurakseen sisäpihan lehmuksen kausivalaistuksen. Valaistuksen on suunnitellut Villatehdas / Teemu Nurminen ja työryhmä ja toteuttanut Juha Rasi / Sähköurakointi Rasi Oy. 


Piha-alueen valaistus

Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy, Torikatu 17

Hyvinkään Vuokra-asuntojen kohteessa on uudistettu julkisivun valaistus. Osramin ledinauhalla ja Nylundin Monoflood-valaisimilla tuotetun valaistuksen on suunnitellut ja toteuttanut Aki Junnila / Hyvinkään Sähkö Oy.


Piha-alueen valaistus

Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy, Muottikatu 17

Pihamäntyjen valaistus SG:n ulkovalaisimin Hyvinkään Vuokra-asuntojen kohteessa. Valaistuksen on suunnitellut ja toteuttanut Aki Junnila / Hyvinkään Sähkö Oy.


Martin monitoimikeskus

Palo-ojantie 1

Kohteessa on uudistettu julkisivuvalaistus ja tornin risti SG Armaturen ulkovalaisimin. Valaistuksen on suunnitellut ja toteuttanut Aki Junnila / Hyvinkään Sähkö Oy. Monitoimikeskuksessa on avoimet ovet Hyvinkään Halo -valotapahtuman aikana, tarkempi aikataulu löytyy tapahtuman ohjelmasivulta.


Metsäkaltevan uudet valaistusratkaisut

Palojoenkierto, Kravunarkun alue, sillanalusen tuikkivat valot

Metsäkaltevan alueen valaistusratkaisuja on toteutettu suurilta osin LED-valaisimin. Hyvinkään liikuntapalveluiden Metsäkaltevan valot -kierroksella 3.11. tutustutaan alueen miellyttävään iltavalaistukseen yhdessä muiden reippailijoiden kanssa. Selviääpä sekin, mikä tuikkiva yllätys odottaakaan sillan alla!


AIEMPIEN VUOSIEN VALAISTUT SUOSIKIT


Rautatienrakentajien muistomerkki

Rautatienpuisto

Wäinö Aaltosen suunnittelema pronssinen muistomerkki paljastettiin rautateiden rakentamisen aloittamisen 100-vuotisjuhlien yhteydessä 4.3.1957. Mustaa gabroa olevassa jalustassa lukee teksti ”RAUTATEITTEMME RAKENTAJILLE 1857–1957”.


Ovi, Helene Schjerfbeckin muistomerkki

Kirjastoaukio, Hämeenkatu 3

Helene Schjerfbeck -puistikossa sijaitseva Tapio Junnon pronssi- ja gabroteos, vuonna 1998 paljastettu Ovi-muistomerkki oli maassamme ensimmäinen naistaiteilijalle, nimenomaan taidemaalarille omistettu veistos. Muistomerkki ja sitä ympäröivä puistikko perustuvat kahteen Helene Schjerfbeckin maalaukseen: itse veistos maalaukseen Ovi vuodelta 1884 ja puistikko sarjaan maalauksia aiheesta Puistonpenkki. Varhaisin sarjan maalauksista on maalattu vuonna 1883.


Umpihanki

betonimuuri Sillankorvankadun varrella, rautatiesillan kupeessa

Jani Leinosen muraaliteos valmistui osana valtakunnallista UPEA17-katutaidehanketta ja oli samalla osa Hyvinkään kaupungin 100-vuotisjuhlallisuuksia, joita vietettiin vuonna 2017. Spraymaalilla toteutettu värssy on Aaro Hellaakosken Lyhyesti-runosta.


Nimetön

kerrostalon seinä, Jokelankatu 7

Spraymaalilla toteutetussa seinämaalauksessa esiintyvät hyönteiset ovat ylhäältä alas suokeltaperhonen, suruvaippa, nastakehrääjä, haapaperhonen ja auroraperhonen. Ranskalaisen Mantran upea perhosmuraali valmistui elokuussa 2018 osana valtakunnallista UPEA18-katutaidehanketta.


Hyvinkää Express

Läntinen yhdystie

Hyvinkään kaupunki tilasi graffititaiteilija Jussi TwoSeveniltä ”liikkuvan teoksen” Talvisillan asuinalueen omakotitalojen suojaksi toteutettuun meluaitaan. Hyvinkää Expressiksi nimetyssä teoksessa veturi lähtee kasvamaan veturin osista kokonaiseksi veturiksi, kun teoksen ohi ajetaan Koneen kiertoliittymästä keskustaan päin. Teoksen mallina toimi koristeellinen veturi von Trapp, joka kulki Hangon radalla Hanko–Hyvinkää-väliä 28 vuoden ajan.

Päivitetty 28.4.2022