Opistosta on löytynyt elämäntilanteisiin sopivia kursseja

Taru Kuparinen on niitä ihmisiä, joiden elämässä erilaisella opistotoiminnalla on ollut merkittävä rooli.

Hän menee kursseille oppimaan uutta, virkistymään ja tapaamaan tuttuja.

– Tarjonta opistossamme on erittäin laaja ja hintataso maltillinen, hän sanoo.

Hyvinkään Opiston kurssit ovat vuosien mittaan tarjonneet Tarulle muun muassa fyysistä treeniä sekä erilaista mielen virkistystä.

– Kursseille osallistuminen on minun omaa aikaani. Silloin voin tehdä juuri niitä arjesta poikkeavia asioita, jotka kiinnostavat minua.

Opetusalan hallinnossa työskentelevä perheenäiti miettii, että Hyvinkään Opiston kurssit ovat tavallaan tukeneet hänen kulloistakin elämäntilannettaan. Monenlaisiin vaiheisiin on löytynyt mielekästä tarjontaa.

– Kun lapset olivat pieniä, niin kävimme vauva- ja taaperojumpissa. Myöhemmin osallistuttiin myös perhejumppaan. Puutarhakurssit taas vetivät puoleensa silloin kun rakensimme ja piti alkaa laittaa pihaa.

Naapurustoporukan innoittamana Taru on taas lähtenyt perehtymään eksoottisten ruokalajien valmistamiseen.

– Joku naapurustosta aina innostaa muitakin lähtemään mukaan. On mukava saada uusia virikkeitä omaan ruuanlaittoon. Yhdessä kaverin kanssa on hauska kokata.

Kevätkausi loppuu tavallaan kesken

Kuparinen Taru

Hyvinkään Opiston tarjontaa Kuparinen kiittelee erittäin laajaksi. Yksi ehdotus hänellä on.

– Voisiko olla sellainen kurssi, jossa viriteltäisiin uudelleen vanhaa neulontaharrastusta, joka on jäänyt tauolle?

Tulevaisuudessa Tarua houkuttelee myös italian kielen opiskelu ja ehkä tietotekniikkakin, jos sopiva kurssi löytyy.

Taru Kuparinen edellyttää erilaisten kurssien vetäjiltä laadukasta opetusta. Hänen mukaansa Hyvinkään Opistossa opettajat ovatkin asiansa osaavia. Esimerkiksi liikunnanohjaajan tulee olla positiivinen ja innostava.

– Viidakkorumpu on tässä tärkeä. Jos se kertoo, että joku ohjaaja on hyvä, niin sitä kurssiahan pitää sitten lähteä testaamaan. Jumpissa myös musiikki on minulle tärkeää. Olen aika aktiivinen ihminen ja kaipaan tempoa tekemiseen.

Yksi asia kurssien aikatauluttamisessa Taru Kuparista hiukan harmittaa.

– Keväällä kurssit päättyvät joko maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Minusta ne voisivat jatkua toukokuun puolelle. Nyt kevätkausi päättyy vähän kuin kesken.

Ajan henkeä pitää pystyä haistelemaan

Kuparinen pitää eri alojen lyhytkursseja hyvänä ideana.

– Voin silloin lähteä tsekkaamaan ilman pitkää sitoutumista esimerkiksi uusia liikunta- ja tanssilajeja. Siinä kokeilemalla sitten aika pian huomaa sen, voisiko tämä olla minun juttuni.

Taru näkee tärkeänä sen, että Hyvinkään Opisto seuraa tiiviisti aikaansa. Kurssitarjonnassa pitääkin pystyä haistelemaan ajan henkeä.

– On hieno asia, että ohjelmistossa onkin esimerkiksi twerkkausta. Se voi houkutella mukaan nuoriakin.

Hyvinkään Opisto järjestää vuosittain noin 450 kurssia.

Pitkien kurssien ja lyhytkurssien lisäksi on myös kaikille avoimia yleisluentoja. Niiden aiheet voivat liittyä esimerkiksi paikallishistoriaan, kulttuuriin tai lääketieteeseen.

– Pandemian aikana monille kursseille pystyi osallistumaan etäyhteyksin. Olisi hyvä, jos olisi sellainen mahdollisuus, että yleisluentojakin voisi halutessaan seurata etäyhteydellä, Kuparinen vinkkaa.

Päivitetty 2.8.2023