Kiinnostuksesta intohimoksi

Bioteknologia-alalla työskentelevä Terhi Puranen kaipasi pari vuotta sitten elämäänsä luovaa tekemistä.

– Olin joskus nuorena kokeillut maalaamista ja päätin jatkaa sen parissa. En ole edes hyvä piirtäjä, mutta maalaamisessa myös muodot ja värit ovat tärkeitä. Ne kiehtovat minua paljon.

Aika pian Terhi huomasi, että siveltimellä ei kylmiltään syntynytkään kankaalle sellaista jälkeä kuin hän halusi. Osaavalle ohjaukselle olisi selvästi tarvetta.

– Lähdin googlettamaan ja Hyvinkään Opistosta löytyikin minulle sopiva Maanantain iltamaalarit -ryhmä.

Joukko koostuu vasta-alkajista sekä hyvinkin kokeneista maalaajista. Henki on kannustava ja positiivinen, ja kaikki maalaavat taulujaan omassaan tahdissaan.

– Maalaaminen on hyvin erilaista kuin se, mitä teen työkseni. Kaikkein parasta on se, että maalatessa en pysty ajattelemaan mitään muuta. Maalaaminen vaatii minulta niin kokonaisvaltaista keskittymistä.

Kurssin opettaja Matti Uusikylä saa Puraselta erityisiä kehuja. Hän antaa opiskelijoille ammattitaitoisen ohjeuksen lisäksi myös taiteellista vapautta.

– Minä ainakin tarvitsen sitä. En voisi maalata tiukassa ohjauksessa. Opettaja pystyy myös lukemaan meitä ja tarpeitamme hyvin. Maalaaminenhan voi joskus olla hyvinkin turhauttavaa, Terhi sanoo.

Itsensä haastaminen on inspiroivaa

Terhi Puranen

Kahden opiskeluvuoden jälkeen Terhi Puranen on jälleen elokuussa ilmoittautumassa mukaan maanantai-illan maalausryhmään.

Hän ei ajattele tulevansa koskaan valmiiksi osaajaksi maalausharrastuksen parissa, vaikka se jatkuisi elämän loppuun saakka.

– Maalaamalla pystyn ilmaisemaan jotakin, joka ei tule ulos sisältäni millään muualla tavalla. Tämä on erittäin hyvää vastapainoa työlleni.

Terhi näkee maalaamisen toimintana, joka haastaa totuttua ajattelua. Maalaushan kun ei välttämättä valmistu koskaan – ainakaan omasta mielestä.

– Tässä pitää oppia hyväksymään keskeneräisyyttä ja myös osaamattomuutta.

Terhi Puranen on katsellut mielenkiinnolla myös Hyvinkään Opiston muuta kurssitarjontaa. Sieltä on löytynyt useitakin häntä houkuttelevia asioita.

– Minua kiinnostavat muun muassa kirjallisuus ja puutarhanhoito, mutta juuri nyt ei ole aikaa niihin. Joskus haluaisin oppia lisää myös vaatteiden suunnittelusta.

Hyvinkääläinen kannustaa kaikkia muitakin tarttumaan paikkakunnan oman opiston monipuoliseen tarjontaan. Uuden oppiminen on tunnetusti tärkeää.

– Jos unelmoi jostakin, niin usein esteenä olet vain sinä itse. On inspiroivaa haastaa itseään ja lähteä rohkeasti tekemään sitä, mitä itse haluaa. Kiinnostuksesta voi syntyä vaikka intohimo.

Päivitetty 2.8.2023