Saint-Gobain

Tehtaanjohtaja Pauliina Savolainen sanoo, että hyvinkääläistehtaan ehdoton valtti on laatu. Tarvittaessa tuotteet räätälöidään juuri asiakkaan tarpeisiin sopivaksi.

Isoverin logo

Hyvinkääläinen lasivilla on konkreettinen ekoteko

Suomalaisen rakentamisen tärkeä osa ovat lämmöneristeet. Lasivillaeristeitä valmistetaan muun muassa Hyvinkään Sahanmäessä Saint-Gobain omistamalla Isoverin tehtaalla.

Tehtaan osaamisen juuret ulottuvat aina vuoteen 1941, jolloin Karhulassa alkoi lasivillan valmistaminen Ahlströmin teollisuussuvun toimesta.

– Vuonna 1994 ranskalaistaustainen Saint-Gobain osti A. Ahlström Osakeyhtiön lasivillatehtaat. Isover-tuotemerkkimme on osa Saint-Gobain Finland Oy:tä, kertoo tehtaanjohtaja Pauliina Savolainen.

Sahanmäen tehtailla valmistetaan erilaisia lasivillatuotteita, esimerkiksi kattovilloja, seinävilloja sekä InsulSafe-puhallusvillaa, jota käytetään yläpohjien lämmöneristeenä.

"Erään hyvinkääläisen toimijan kanssa mietimme sitä, miten pystymme tekemään asioita niin, ettei mitään menisi kaatopaikalle".

Isover ei myy tuotteita suoraan kuluttajille, vaan rakennusliikkeille sekä rautakaupoille.

– Suomi ja Baltian maat ovat pääasiallista markkina-aluettamme, mutta toimitamme tuotteitamme myös muihin Euroopan maihin.

Savolainen sanoo, että hyvinkääläistehtaan ehdoton valtti on laatu. Tarvittaessa tuotteet räätälöidään juuri asiakkaan tarpeisiin sopivaksi.

– Esimerkiksi talotehtaat saavat meiltä tavaraa juuri heille sopiviin mittoihin. Me toimitamme tilatut tuotteet myös varmasti ja nopeasti.

Kierrätyslasi keskeinen raaka-aine

Lasivillan käyttäminen on jo sinällään hyvin konkreettinen ekoteko. Kun laittaa villaa rakennuksen seinään tai kattoon, niin lämpöhäviöt ovat minimissään.

Isover asennustyöIsover asennusta

Isover-lasivillan raaka-aineesta jopa 80 % on kierrätyslasia. Sitä Sahanmäen tehtaalle tulee keskimäärin kaksi rekkakuormaa päivässä.

– Suomen toimiva kierrätysjärjestelmä on meille tärkeä asia. Kaikkialla asiat eivät ole yhtä hyvin ja monissa Euroopan maissa kierrätyslasista on pula, Savolainen sanoo.

Kierrätyslasia sisältävä raaka-aineseos sulatetaan uunissa, jonka lämpötila on noin 1400 astetta. Uuni pitääkin uusia noin seitsemän vuoden välein.

– Ensi vuonna aiomme tehdä uunille isomman remontin. Muitakin suurempia investointeja on lähivuosina tulossa. Tavoittelemme niillä muun muassa energiansäästöä.

"Hyvinkäältä löytyy mukavasti myös alihankkijoita ja tavarantoimittajia suurehkon tehtaan tarpeisiin".

Tehtaanjohtaja näkee myös Isoverin alihankkijat tärkeinä kumppaneina, kun mietitään toiminnan vastuullisuutta.

– Erään hyvinkääläisen toimijan kanssa mietimme sitä, miten pystymme tekemään asioita niin, ettei mitään menisi kaatopaikalle. Puujätteiden kierrätykseenkin meillä on paikallinen kumppani.

isoverin tehtaalta

Oppilaitoksista työvoimaa

Tehdastyön maine ei nykyään ehkä ole kaikkein hohdokkain. Työntekijöitä Isoverille on silti löytynyt hyvin.

– Tehtaamme on varsin automatisoitu ja selvästi puhtaampi, mitä tehtaat joskus ovat olleet. Meillä myös työtehtävät vaihtuvat ja hommia voi tehdä eri työpisteissä.

Lasivillan tekemiseen ei ole mitään erityistä koulutusta. Isoverille tullaankin hyvin erilaisia urapolkuja pitkin. Useilla se on alkanut kesätöistä.

– Hyvinkääläiset oppilaitokset ovat meille tärkeitä, koska saamme sitä kautta harjoittelijoita. Osa heistä jää meille töihinkin.

Isoverin tehtailla on töissä sellaisiakin, jotka ovat tulleet palkkalistoille silloin kun tehdas vuonna 1982 aloitti Hyvinkäällä.

– Lasivillan käytännön tekeminen vaatii paljon myös hiljaista tietoa ja sitä näillä konkareilla on. Haluamme saada sen tiedon tietysti myös siirrettyä eteenpäin.

Hyvinkään edut eivät ole kadonneet minnekään

Ahlström perusti 1980-luvun alussa lasivillatehtaan Hyvinkäälle muun muassa hyvän sijainnin ja sopivan tontin takia. Nämä edut eivät ole neljässä vuosikymmenessä kadonneet mihinkään.

– Tilaa meille on edelleen riittävästi ja esimerkiksi kaikki rakennuslupa-asiat ovat vuosien mittaan järjestyneet sujuvasti. Yhteistyö Hyvinkään kaupungin kanssa on muutenkin sujunut hyvin.

Sahanmäen yksi etu on siinä, että Gasumin kaasuasema sijaitsee aivan Isoverin tehtaiden vieressä.

– Trukkimme toimivat kaasulla ja tankkausmatka on todella lyhyt.

"Hyvinkääläiset oppilaitokset ovat meille tärkeitä, koska saamme sitä kautta harjoittelijoita. Osa heistä jää meille töihinkin".

Syntyperäisenä hyvinkääläisenä Pauliina Savolainen luonnollisesti iloitsee kaupungin mukavasta nykyvireestä. Monenlaista kehitystä tapahtuu.

– Hyvinkää ei nöyristele turhaan ja haluaa olla kilpailukykyinen. Sama koskee myös meidän tehdastamme.

Hyvinkäältä löytyy mukavasti myös alihankkijoita ja tavarantoimittajia suurehkon tehtaan tarpeisiin.

– On meille suuri etu, että nämä toimijat ovat lähellä. Jos tehtaassa jokin asia menee rikki viikonloppuiltana, niin paikallinen yrittäjä pääsee nopeasti hätiin.

Savolainen Pauliina
Kuvassa: Pauliina Savolainen

Teksti: Vesa Keinonen, kuvat Vesa Keinonen ja Saint-Gobain


#elinvoimainen #elämyskaupunki #businesshyvinkää #yritystarinoita @Hyvinkääncity

>> Lisää yritystarinoita

Päivitetty 19.1.2024