Hyvinkään kaupunki ohjeistaa perheitä etäkoulun päättymisestä

HYVINKÄÄN KAUPUNKI
TIEDOTTAA 8.5.2020
Julkaistavissa heti

Hyvinkään kaupunki ohjeistaa perheitä etäkoulun päättymisestä

Hyvinkään kaupungin sivistystoimi on tänään ohjeistanut peruskoulun oppilaita ja huoltajia siitä, miten etäkoulusta siirrytään mahdollisimman turvallisesti lähiopetukseen. Etäopetus päättyy koulujen avautuessa lähiopetukseen.

Maan hallitus on linjannut etäopetuksen päättymisestä 14.5.2020 alkaen. Lukuvuoden viimeisten lähiopetusviikkojen aikana kouluissa kartoitetaan, miten lapset ovat pärjänneet etäopetuksessa ja onko esimerkiksi tarvetta lisätuelle seuraavan lukukauden alussa.

Koulutilat rajataan vain koulun henkilöstölle ja oppilaille

Muiden kuin oppilaiden ja koulun henkilökunnan oleskelua koulun alueella vältetään lukukauden viimeisinä lähiopetusviikkoina. Koulujen sisätilat ovat käytettävissä vain koulun henkilökunnalle ja oppilaille.

- Henkilöiden välisistä turvaväleistä ei olla antamassa määräyksiä eikä ryhmiä olla siksi jakamassa. Mahdollisuuksien mukaan aikataulujen porrastuksilla ja tilojen käytön suunnittelulla oppilasmääriä koulujen yhteisissä tiloissa säädellään normaalia pienemmiksi. Koulujen tilaratkaisut tehdään niissä puitteissa, mitä kouluilla on käytettävissä, taustoittaa Heikura lähiviikkojen puitteita.

Oppilaiden määrää koulun yhteisissä tiloissa ja oppilaiden liikkumista koulun tiloissa pyritään kuitenkin rajoittamaan ja ruokailu toteutetaan eväsruokailuna luokissa. Välitunteja pyritään porrastamaan siten, ettei suuria lapsiryhmiä ole koulun käytävillä samaan aikaan.

- Käytämme mahdollisuuksien mukaan kotiluokkia ja hyödynnämme koulun muita tiloja opetuksessa. Lisäksi pyrimme porrastamaan yhteisissä tiloissa liikkumista, järjestämme ulkona tapahtuvaa opetusta, kuten retkiä koulun läheisyydessä oman ryhmän kesken, sanoo Mika Heikura.

Kouluun ei saa tulla sairaana

Lähiopetukseen siirryttäessä on tärkeä huomioida oppilaiden terveys ja turvallisuus.

- Kouluun ei saa tulla sairaana. Kenenkään lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita, painottaa perusopetuksen johtaja Mika Heikura.

- Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Oireisten tulee olla yhteydessä omalle terveysasemalleen ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten ja perheiden osalta hoitava lääkäri arvioi voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, palata kouluun.

- HUS on laatinut yhdessä muiden yliopistosairaaloiden kanssa tarkentavia ohjeita potilasryhmittäin. HUS noudattaa kaikkien lasten sairausryhmien kohdalla THL:n antamia suosituksia ja toimimme Hyvinkäällä samojen ohjeiden mukaisesti, sanoo Heikura.

- Jos huoltaja päättää olla lähettämättä lastaan kouluun etäopetuksen päätyttyä, on siitä tehtävä poissaoloanomus normaalisti Wilman välityksellä. Tällaisessa tapauksessa huoltaja on itse vastuussa lapsen opetuksesta.

Lisätietoja
Mika Heikura, perusopetuksen johtaja, p. 040 779 4371

Lisäohjeita

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in ja muiden yliopistosairaaloiden tiedote lasten ja nuorten riskiryhmistä 6.5.2020.

https://www.sttinfo.fi/tiedote/yliopistosairaalat-antoivat-ohjeen-lasten-koronaviruksen-riskiryhmista?publisherId=23980819&releaseId=69880547

Koronavirus (COVID-19) lasten riskiryhmiä koskeva ohje (HUS tiedoteliite 6.5.2020) https://www.hus.fi/potilaalle/Documents/Koronavirus%20(COVID-19)%20lasten%20riskiryhmi%C3%A4%20koskeva%20ohje%20%204.5.2020.pdf

 

FAKTALAATIKKO KORONAVIRUKSEN VÄLTTÄMISEEN LIITTYVISTÄ TOIMENPITEISTÄ KOULUISSA

  • Koulujen sisätilat ovat käytettävissä vain koulun henkilökunnalle ja oppilaille.
  • Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan kouluun sekä ennen kotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan kertakäyttöisiin paperisiin käsipyyhkeisiin.
  • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
  • Maskien käyttöä ei suositella koulussa.
  • Jos koronavirustartunta todetaan jollakulla koulussa, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja noudatetaan terveysviranomaisten ohjeita. Kouluilla on ohjeet toimintatavoista ja kaupunki hoitaa Keusoten kanssa tarvittavan tiedottamisen ja ohjeistuksen asianosaisille.  
Päivitetty 17.11.2020