2. Asemankylä 1858-1896

 

Aksonometria Hyvinkään asemanseudusta vuonna 1895
- Kari Hammarberg

Helsingin-Hämeenlinnan maantie risteää pääradan kanssa nykyisen Vanhan Postitalon kohdalla. Myös Hyyppärään ja Vaiverolle menevä maantie (Siltakatu) risteää Hangon-Hyvinkään rautatien kanssa.

 

Helsingin-Hämeenlinnan rautatien rakentaminen 1857-1862 sekä Hyvinkään rautatieaseman perustaminen synnyttivät asemanseudulle pienen kylän. Hangon-Hyvinkään rautatien rakentaminen 1873 voimisti asutuksen pysyvyyttä. Asutus pääasiassa sijoittui aseman välittömään ympäristöön. Väkiluku oli vuonna 1890 noin 900, jossa tosin on mukaan laskettuna ympäristön maatalojen väkeäkin. Rautatieasema oli kylän ainoa julkinen rakennus. Rakennuksessa toimi kylän posti vuoteen 1907 asti. Sen odotussali toimi kokoustilana, ravintolana sekä rautatieaseman maantien puoleinen aukio kylän torina. Talot oli rakennettu radan molemmille puolille aivan radan viereen. Kylän muutamat kadut olivat hiekkapolkuja paremminkin kuin varsinaisia teitä. Helsingin-Hämeenlinnan maantie kulki kylän läpi, aivan aseman vierestä.

 


Kuva on otettu vuosien 1873 ja 1890 välillä. Kuvassa etualalla päärata ja taustalla Hangon-Hyvinkään rautatie. Höyryveturin vesitykseen otettiin vettä kuvan etualalla olevasta tiilisestä vesitornista.