Hoitotakuu

Hoitotakuu tarkoittaa, että terveyskeskuksen on järjestettävä toimintansa niin, että hoidon tarve arvioidaan viimeistään kolmannen päivän kuluessa siitä, kun potilas otti yhteyden terveyskeskukseen. Laki edellyttää myös, että arkipäivisin virka-aikana on saatava yhteys terveyskeskukseen.

Odotusajat sosiaali- ja terveystoimen palveluihin (pdf)

Milloin hoitotakuu on tullut voimaan?

Hoitotakuu on tullut voimaan 1.3.2005. Lain voimaantulon valmistelu aloitettiin vuoden 2004 puolella.

Mihin hoitotakuu perustuu ?

Hoitotakuu perustuu Kansanterveyslakiin tehtyyn muutokseen (28.1.72/66, § 15b). Samalla on tehty myös muutos lakiin potilaan oikeuksista sekä erikoissairaanhoitolakiin.

Mitä muutoksia terveyskeskukseen tulee lain voimaan astuessa?

Selkein muutos on HOIDON TARPEEN ARVIOINTI. Tämä tarkoittaa, että kun potilas soittaa tai käy terveyskeskuksessa, häneltä kysytään aiempaa tarkemmat tiedot sairaudestaan. Potilaan oireista ja niiden laadusta saadut tiedot kirjataan hänen potilasasiapapereihinsa. Näin potilaan yhteydenotosta terveyskeskukseen jää pysyvä merkintä. Potilaan antamien tietojen perusteella arvioidaan tarvitseeko hän ajan lääkärin tai sairaanhoitajan vastaanotolle, vai riittääkö sairauden hoitoon kotihoito-ohjeet.

Voiko hoidon tarpeen arvioida puhelimessa?

Kyllä, hoidon tarve voidaan arvioida myös puhelimessa. Terveyskeskuksessa puhelimeen vastaa aina terveydenhuollon ammattilainen, joka voi olla sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, terveyskeskusavustaja, lähi- tai perushoitaja. Terveydenhuollon johtaja on antanut ohjeet, joiden perusteella puhelimeen vastaava työntekijä voi tehdä arvion minkälaista hoitoa tarvitaan. Epäselvissä tilanteissa työntekijä voi kysyä neuvoa sairaanhoitajalta tai lääkäriltä. Halutessaan potilas voi tulla myös terveysasemalle hoidon tarpeen arviointia varten.

Saanko kolmen päivän kuluessa terveyskeskuksesta lääkäriajan?

Laki määrää, että kolmen päivän kuluessa yhteydenotosta pitää arvioida, minkälaista hoitoa potilas tarvitsee. Vasta hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen päätetään, riittääkö sairauden hoitoon neuvonta vai tarvitseeko potilas vastaanottoajan sairaanhoitajalle tai lääkärille.

Mitä jos en pääsekään lääkärille?

Aina ei välttämättä tarvita lääkärin vastaanottoa. Kun potilaan hoidon tarve on arvioitu, voi riittää esim. sairaanhoitajan vastaanotolla käynti. Sairaanhoitaja voi määrätä potilaalle laboratoriokokeita ja hän voi myös kirjoittaa sairaslomatodistuksen korkeintaan viideksi päiväksi. Usein flunssakautena selviää kotihoito-ohjeilla. Hoidon tarpeen arviointi voi olla myös potilaan ohjaamista terveyskeskuspäivystykseen tai muuhun hoitopaikkaan.

Saako sairaanhoitaja määrätä lääkkeitä?

Reseptilääkkeen aloittamisesta päättää jatkossakin vain lääkäri. Sairaanhoitaja voi suositella apteekista saatavien reseptivapaiden lääkkeiden käyttöä.

Vaikuttaako hoitotakuu terveyskeskuspäivystykseen?

Terveyskeskuspäivystys on Hyvinkään sairaalan alaista toimintaa. Päivystysasioissa voi Hyvinkään sairaalan päivystykseen hakeutua kuten ennenkin, kun on kyse äkillisestä, pikaista hoitoa vaativasta sairaudesta.

Voinko mennä yksityiselle lääkärille jos en saa aikaa terveyskeskuksesta?

Halutessaan potilas voi hakeutua entiseen tapaan yksityiselle lääkärille tutkittavaksi. Tällöin potilas myös itse vastaa kustannuksista, joista Kela korvaa osan kuten ennenkin. 

Lisätietoja

Päivitetty 16.5.2018 Tulosta

   
    Linkki kaupungin etusivulle

 

 

 In English 

  

Lähetä e-kortti

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI
PL 46 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
sosiaalijaterveys@hyvinkaa.fi
Avoinna:
ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15
   
Kartta Villatehtaan alueesta
  
Kaupungin sähköpostiosoitteet:

etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

  

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:
OVT-tunnus   003701258660
verkkolaskuosoite 003701258660
operaattori OpusCapita Group Oy
(välittäjän tunnus 003710948874)
Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0
  

SEURAA MEITÄ SOMESSA