Lääkehoito ja reseptit

Lääkehoito on sairauksien yleisin hoitomuoto, ja lääkehoidolta vaaditaan tehokkuuden lisäksi myös turvallisuutta. Lääkehoidossa tapahtuu kuitenkin jatkuvasti erilaisia potilaan turvallisuutta vaarantavia tapahtumia ja poikkeamia.

Eniten potilaan turvallista uhkaavia tilanteita voi syntyä lääkehoidon liittyen, kun potilaan käytössä olevaa lääkitystä ei tiedetä, se on puutelista tai virheellistä. Myös tiedon kulku eri organisaatioiden (esim. terveyskeskuksen ja sairaalan, terveyskeskuksen ja yksityislääkäriaseman) välillä aiheuttaa potilaalle uhkaavia tilanteita.

Haasteita lääkehoitoon lisäävät monilääkitys, puutteellinen potilasohjaus sekä sitoutuminen lääkehoitoon, käytössä olevien potilastietojärjestelmien toimivuuteen ja käytettävyyteen liittyvät puutteet, viitehintajärjestelmän tuoma kirjavuus potilaan käyttämien lääkkeiden nimissä.

Haasteita siis riittää... Mutta turvalliseen ja onnistuneeseen lääkehoitoon on pyrittävää. Terveydenhuollon henkilöstön ohjaus ja lääkeneuvonta ovat tärkeät potilaan apuvälineet lääkehoidon turvallisuuden kannalta.

Lääkelista

Hyvinkään terveyskeskuksessa pyritään pitämään potilaan lääkehoidon tietoja ajan tasalla, mutta siihen ei yksinään terveydenhuollon ammattilaisten tahto riitä vain tarvitaan myös potilaiden tai potilaan puolesta asioivan omaisen apua, sitoutumista.

Onnistuneen lääkehoidon perusta on oikea tieto lääkkeestä sekä siitä, miten lääke vaikuttaa ja milloin, miten ja kuinka kauan sitä käytetään. Jokaisella lääkkeen käyttäjällä tulisi olla ajantasainen tieto omasta lääkityksestään.

Terveyskeskuksessa tulostetaan potilaalle lääkelista, jota pyydetään tarkistamaan ja täydentämään.

Pidä aina mukana asioidessasi terveydenhuollossa tai apteekissa päivitettyä lääkelistaa.

Lääkelista auttaa sinua muistamaan lääkkeiden nimet ja vahvuudet kun niitä sinulta kysytään. Terveyskeskuksessa tai sairaalassa ei aina liioin tiedetä lääkemuutoksista, jos lääkemääräys on tehty esim. yksityislääkärillä.

Lääkelistan avulla lääkärin ja muiden terveydenhuollon toimijoiden on helpompi ja nopeampi saada potilaan todellisuudessa käyttämien lääkkeiden tiedot tarkasteltavaksi ja arvioitavaksi.

eResepti - sähköinen lääkemääräys

eResepti on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. Potilas voi hakea sähköisesti määrätyt lääkkeet mistä tahansa Suomen apteekista.

Reseptien uusiminen

Muista uusia reseptit ajoissa etteivät lääkkeet pääse loppumaan yllättäen. Voit uusia reseptisi Omakanta-palvelussa, apteekissa, jättämällä reseptin terveyskeskuksen asiakaspalvelupisteeseen tai lääkärinkäynnin yhteydessä. Reseptien toimitusaika 1 viikko.

Tutustu myös:

Suomessa myytävien lääkevalmisteiden pakkausselosteet http://laakeinfo.fi/

HUS-myrkytystietokeskus http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/ myrkytystietokeskus/Sivut/default.aspx

Lääketurvallisuus, haittavaikutukset http://www.fimea.fi/laaketurvallisuus_ja_tieto/laakkeiden_turvallisuus

Fimean laatimaa tietoa lääkityksestä väestölle, Fimean laatimaa tietoa lääkityksestä väestölle, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. http://www.fimea.fi/kansalaisen_laaketieto/

Reseptit mukaan ulkomaille: https://www.kanta.fi/fi/ulkomailla

Onhan lääkityksesi ajan tasalla esite

Onhan lääkityksesi ajan tasalla -esite

Haastamme Sinut mukaan parantamaan hoitosi turvallisuutta!

Lääkehoidon oikeellisuus on keskeinen osa hoitosi turvallisuutta. On tärkeää, että hoitopaikkasi tietää, mitä lääkkeitä käytät säännöllisesti ja mitä tarvittaessa.
 

Lääkekortti.fi-palvelussa voit ylläpitää lääkitys- ja rokotustietoja. Lääkekortti.fi on Lääketietokeskuksen kehittämä sähköinen palvelu lääkitys- ja rokotustietojen hallintaan. Lääkitystietojen ylläpito on helppo ja rokotustiedot pysyvät helposti päivitettävän lomakkeen avulla aina ajan tasalla. Lääkekortti.fi tukee omahoitoa ja lisää lääkehoidon turvallisuutta
 

OMAKANTA - http://www.omakanta.fi/

on valtakunnallinen kansalaisille tarkoitettu henkilökohtainen verkkopalvelu, johon kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella.

Palvelussa voit katsella potilastietojasi ja sähköisiä lääkemääräyksiäsi, ja jättää lääkemääräyksen uusintapyynnön. Palvelussa voit tehdä suostumuksen tai kiellon potilastietojesi luovuttamisesta toiselle organisaatiolle.

 

 

Päivitetty 2.3.2016 Tulosta

   
    Linkki kaupungin etusivulle

 

 

 In English 

  

Lähetä e-kortti

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
PL 46 / Sandelininkatu 1 B
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
kirjaamo@keusote.fi

Avoinna:
ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15

Keusote yhteystiedot

Kartta Villatehtaan alueesta
  
Kaupungin sähköpostiosoitteet (sosiaali-ja terveystoimen osalta):
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä

etunimi.sukunimi@keusote.fi

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:
verkkolaskuosoite OVT 003728449694
operaattori CGI 003703575029
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4
 
PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ

 

SEURAA MEITÄ SOMESSA