Suomen kielen opiskelu

Kirjoitus- ja lukutaidon opetus jatkuu Hyvinkään Opistossa elokuussa 2018

20.8.2018 alkaen jatkuu kotoutumisajalla oleville aikuisille suunnattu luku- ja kirjoitustaidon suomen opetus. Kurssit ovat tarkoitettu aikuisille, jotka haluavat oppia lukemaan ja kirjoittamaan latinalaisia aakkosia ennen aikuisten perusopetukseen / kotoutumiskoulutukseen siirtymistä.

Ryhmiä on kaksi; luku- ja kirjoitustaidottomat aikuiset sekä luku- ja kirjoitustaidottomat kotivanhemmat. Kotivanhempien ryhmään on järjestetty lastenhoito. Kurssin alussa jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Ilmoittautuminen

Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut Mosaiikki,
Suutarinkatu 2 D, 2.kerros.

Maanantai klo 14.00 - 18.00
Tiistai klo 12.00 - 15.00
Keskiviikko klo 9.00 - 12.00
Torstai klo 12.00 - 15.00
Perjantai Vain ajanvarauksella

Esite >> Aikuisten lukukoulutus ja Kotivanhempien lukukoulutus

 

Työtön työnhakija voi päästä TE-toimiston kautta kotoutumiskoulutukseen. Näitä koulutuksia järjestetään vuonna 2018-2019 Hyria koulutus Oy:ssä, osoitteessa Torikatu 18. Näistä saa lisätietoja TE-toimistosta. Kotoutumiskoulutukseen kuuluu esimerkiksi suomen kielen ja kulttuurin opiskelua sekä työelämän asioita. Koulutuksen tarve määritellään kotoutumissuunnitelmassa.

Työssäkäyvät maahanmuuttajat voivat opiskella suomen kieltä Hyvinkään opiston iltakursseilla. Ammatilliseen koulutukseen hakevat ja suomen kieltä jo osaavat voivat opiskella Hyria koulutus Oy:n Valma-koulutuksessa.

Hyvinkään oppilaitoksia

 

Aikuisten perusopetus AIPE alkaa Hyvinkäällä elokuussa 2018

Hakuaika 20.4.-8.6.2018 ja 1.-13.8.2018.

Kuka järjestää opetuksen ja missä?

AIPEn järjestää Hyvinkään kaupunki Hyvinkään yhteiskoulun lukion aikuislinjalla. Opetus tapahtuu päiväopetuksena Hyvinkään opiston tiloissa.

AIPEn alkuvaiheen opetus alkaa maanantaina 20.8.2018. Päättövaiheen opinnot voi aloittaa seuraavana lukuvuonna eli syksyllä 2019.

Lisätietoja saa lukion rehtori Kirsi Silvennoiselta ja AIPE-vastuuopettaja Nanna Saurilta sekä Hyvinkään opiston rehtori Mika Hakalalta. Sähköposti: kirsi.silvennoinen@edu.hyvinkaa.fi, nanna.sauri@edu.hyvinkaa.fi, mika.hakala@hyvinkaa.fi

Kenelle AIPE on tarkoitettu?

Tutkintotavoitteinen aikuisten perusopetus on tarkoitettu 17 vuotta täyttäneille aikuisille, joilla ei ole peruskoulutasoisia opintoja omasta kotimaastaan tai Suomesta. Se sopii myös sellaisille, joilla on jonkin verran lukion tai ammattikoulun opintoja omasta kotimaastaan, mutta kielitaito tai opiskeluvalmiudet eivät riitä jatkamaan opintoja Suomessa.

Peruskouluopiskelun voi aloittaa, kun osaa suomen kielen luku- ja kirjoitustaidon perusteet.

Miten opiskelijat valitaan?

Aikuislukion ilmoittautumislomakkeen voi tuoda täytettynä kotouttamispalvelut Mosaiikkiin osoite Suutarinkatu 2 D 2. kerros tai Yhteiskoulun lukion kansliaan Uudenmaankatu 17.  Hakuaika on 20.4.-8.6. ja 1.-13.8.2018. Lataa ilmoittautumislomake >> täältä

Esite >> täältä

Aikuisten perusopetukseen valitut hakijat kutsutaan haastatteluun, jotka toteutetaan viikoilla 20 ja 33.

Mitä AIPEssa opiskellaan?

Alkuvaihe

Alkuvaiheessa opiskellaan suomen kielen alkeis- ja keskitason kursseja, yhteiskunta- ja kulttuuritietoa, englantia, matematiikkaa ja muita peruskoulun aineita. Suomen, englannin ja matematiikan opiskelu aloitetaan opiskelijan oman tason mukaisesti. Kaikille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), ja opiskelijoiden aiemmin saamat opinnot ja taidot nopeuttavat opintoja. Opiskelun aikana on myös opinto-ohjausta, työelämätietoa sekä työelämään tutustumista.

Alkuvaihe kestää noin 1,5 vuotta, mutta sen laajuus riippuu opiskelijan lähtötasosta ja aiemmista opinnoista.

Päättövaihe

Jos alkuvaihe sujuu hyvin, voi siirtyä peruskoulun päättövaiheen opiskelijaksi. Päättövaiheen opetus alkaa Hyvinkäällä syksyllä 2019. Päättövaiheeseen voi tulla myös suoraan, jos on riittävästi aiempia opintoja ja suomen kielen taito on jo hyvä.

Päättövaihe vahvistaa yleissivistäviä taitoja ja antaa pohjaa esimerkiksi ammattiin opiskeluun. Päättövaihe kestää noin 1,5-2 vuotta ja sen laajuus on 46 kurssia.

Hakijan on otettava TE-toimistosta selvää mahdollisuudesta suorittaa opinnot työttömyysetuudella.

 

Lisäksi suomen kieltä voi opiksella vapaaehtoisten kanssa erilaisissa ryhmissä, >> lisätietoa täältä.

Opintoluotsi.fi -sivuilla kerrotaan maahanmuuttajien opiskelumahdollisuuksista Suomessa. Maahanmuuttajat osallistuvat samoihin koulutuksiin kuin suomalaiset, mutta heidän taustansa otetaan yleensä huomioon oppilaitosten opiskelijavalinnoissa ja opetuksen järjestelyissä.

Opiskelijaksi.net -sivuilla esitellään Uudenmaan alueen koulutustarjontaa sekä annetaan apua valintoihin.

Tietoa ulkomailla suoritetun tutkinnon tunnustamisesta löydät Opinluotsin sivuilta ja Opetushallituksen -sivuilta.

YKI-testi

Suomen kansalaisuutta hakiessaan ulkomaalaisen täytyy esittää virallinen todistus tyydyttävästä suomen tai ruotsin kielen kirjallisesta ja suullisesta taidosta. Kielitaidon voi osoittaa esimerkiksi suorittamalla yleisen kielitutkinnon yleistaitotasolla kolme. Yleisen kielitutkinnon testin vois suorittaa esimerkiksi Hyriassa.

Päivitetty 5.11.2018 Tulosta

   
    Linkki kaupungin etusivulle

 

 

 In English 

  

Lähetä e-kortti

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI
PL 46 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
sosiaalijaterveys@hyvinkaa.fi
Avoinna:
ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15
   
Kartta Villatehtaan alueesta
  
Kaupungin sähköpostiosoitteet:

etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

  

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:
verkkolaskuosoite OVT003701258660
operaattori CGI 003703575029
Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0
 
PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ

 

SEURAA MEITÄ SOMESSA