Verenohennushoito uudistuu Hyvinkäällä - automatiikka keventää hoitohenkilökunnan työkuormaa ja parantaa potilasturvallisuutta

Varfariinia verenohennuslääkkeenä käyttävien potilaiden hoitoon liittyvät lääkeannostelut voidaan ensimmäisen kerran Suomessa tehdä automaattisesti. Automatiikalla tavoitellaan potilasturvallisuuden paranemista.  Se vapauttaa hoitohenkilökunnan kirjausrutiineista muihin tärkeämpiin tehtäviin.

Hyvinkää otti 13.6.2016 ensimmäisenä suomalaisena paikkakuntana käyttöön automaattiavusteiset varfariiniannostelut. Hyvinkäällä automatisointia on pilotoitu viime syksystä lähtien noin 550 varfariinia käyttävällä potilaalla. Uuden hoitokäytännön avulla tavoitellaan vähintään yhtä hyvää INR-hoitotasoa kuten tähän saakka ja INR-mittausten määrän vähenemistä turvallisuudesta tinkimättä. Siirtymisvaiheessa potilaiden hyvä informointi ohjelmasta on edellytys Forsante-seurannan onnistumiselle.

Automatiikan ansiosta hoitohenkilökunnan ei enää tarvitse tehdä varfariinihoitoon liittyviä erillisiä potilaskirjauksia. Aiemmin lääkäri tai hoitaja kirjasi samoja varfariinihoitotietoja kaksikin kertaa potilastietojärjestelmään; nyt Kanta-palvelujen ja Forsante-ohjelmiston välinen integraatio poistaa tämän kirjaustarpeen. Säästö hoitajan INR-seurantaan käyttämässä työajassa on jo nyt nähtävissä, myös kirjausvirheet ovat vähentyneet.

Potilaskirjausten automatisointi toteutetaan suomalaisen ohjelmistoyritys Valuecoden kehittämällä Forsante-ohjelmistolla. Se avustaa hoitohenkilökuntaa verenohennuslääkkeenä käytetyn varfariinin annostelussa ja siirtää lääkkeen annostelutiedon automaattisesti potilastietojärjestelmän lääkitysnäkymään (LÄÄ) Kanta-palvelun kautta. Varfariinin kauppanimi on Marevan®.

Tietokoneohjelman tekemä annostelu vähentää inhimillisten kirjausvirheiden mahdollisuutta ja parantaa potilasturvallisuutta. Potilaan verenohennushoidon ajantasaiset tiedot ovat tarvittaessa terveydenhoidon ammattilaisten käytössä valtakunnallisesti. Tieto välittyy, potilaan suostumuksella, potilastiedon arkiston kautta potilaskertomuksen lääkitysnäkymällä niihin terveydenhuollon yksiköihin, jotka ovat liittyneet Kanta-palveluihin. Esimerkiksi yllättävässä, lomapaikkakunnalla sattuvassa sairaus- tai päivystystapauksissa tämä auttaa antamaan oikeaa hoitoa. Aikaisemmin hoitohenkilökunnalla ei erillisten potilastietojärjestelmien vuoksi ole ollut akuutissa tilanteessa käytettävissään muita hoitotietoja kuin potilaalla mahdollisesti mukanaan olleet lääkitystiedot. 

Lisätietoja: 

Hyvinkää on lähes 47 000 asukkaan kaupunki Pohjois-Uudellamaalla reilun puolen tunnin matkan päässä pääkaupungista. Hyvinkää on kasvanut talousalueensa keskukseksi. Se tarjoaa asukkailleen uudenaikaisia, asukkaiden hyvinvointia parantavia palveluja esimerkiksi terveydenhuollossa.

KELA tarjoaa kansalaisen ja terveydenhuollon ammattilaisen käyttöön Kanta-palveluja. Kanta-palveluissa kansalainen antaa turvallisesti häntä Suomessa hoitavien terveydenhuollon ammattihenkilöiden käyttöön valitsemiaan terveys- ja hoitotietoja.

Valuecode automatisoi terveydenhoitoon liittyvää päätöksentekoa. Automaation kohteena ovat hoitohenkilökuntaa eniten työllistävät perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon prosessit, kuten verenohennushoito ja syöpätaudit.

Päivitetty 24.8.2016 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

 

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI
PL 46 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
sosiaalijaterveys@hyvinkaa.fi
Avoinna:
ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15
   
Kartta Villatehtaan alueesta
  
Kaupungin sähköpostiosoitteet:

etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

  

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:
OVT-tunnus   003701258660
verkkolaskuosoite 003701258660
operaattori OpusCapita Group Oy
(välittäjän tunnus 003710948874)
Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0
  

SEURAA MEITÄ SOMESSA