Hyvinkäälle Vuoden diabetesteko -palkinto iäkkäiden diabeteshoidon kehittämisestä!

Vuoden diabetesteko tuo turvallisuutta vanhusten insuliinihoitoon.

Hyvinkään kaupungin sosiaali- ja terveystoimi palkittiin Diabetes 2016 -messuilla 

Vuoden diabetesteko -palkinnon saa tänä vuonna Hyvinkään kaupungin sosiaali- ja terveystoimi kotihoidon ja asumispalveluiden hoitajien koulutuksesta insuliinihoidon turvalliseksi toteuttamiseksi.

Iäkkäitä diabeetikoita hoitavan henkilöstön koulutuksen palkitseminen nostaa esiin sen, että ikäihmisissä on yhä enemmän diabeetikoita. Hyvän diabeteksen hoidon ansiosta myös tyypin 1 diabeetikoita on enemmän vanhuspalveluiden piirissä. Iäkkäiden diabeetikoiden hoidon kehittämistarve tuli esiin myös Diabetesbarometrissa 2015.

- Terveydenhuollon toimijan palkitseminen kannustaa toivottavasti muitakin hoitoyksikköjä diabeteshoidon kehittämistyöhön sekä korostaa yhteistyön merkitystä diabeetikoiden parhaaksi Diabetesliiton strategisten linjausten mukaisesti, Diabetesliiton hallitus perustelee valintaansa palkinnon saajaksi.

Palkinnon vastaanottivat Diabetes 2016 -messuilla 23.9.2016 diabeteshoitaja Tarja Mattila, diabeteshoitaja Ritva Ryhänen, diabeteshoitaja Eija Rontu, diabeteslääkäriTeija Nyandoto ja diabeteslääkäri Susanna Satuli-Autere. He yhdessä toteuttivat Hyvinkään kotihoidon työntekijöiden innovatiivisen koulutuksen.

- Lähtökohta oli se, että kotihoidossa ilmeni tietyntyyppisiä haittatapahtumia toistuvasti. Työntekijät kotihoidossa vaihtuvat usein ja heillä on vastuullaan vaikeahoitoisiakin potilaita, diabeteslääkäri Susanna Satuli-Autere kuvaa lähtötilannetta.

Kolmen diabeteshoitajan ja kahden diabeteslääkärin työryhmä kehitti yhteistyössä kotihoidon kanssa koulutuspäivän, jossa ei istuttu luennoilla, vaan ennakkoperehtymisen jälkeen kotihoidossa insuliinihoitoa toteuttavat työntekijät osallistuivat toiminnalliseen oppimispäivään.

- Osallistujat (noin 30henkilöä) jaettiin viiteen ryhmään. Kaikki kiersivät viisi eri aiheista oppimispistettä, joissa ratkottiin kuvitteellisen potilastapauksen avulla insuliinihoidon ongelmia.. Työpisteissä oli keskustelua vetämässä joko diabeteshoitaja tai diabeteslääkäri, Satuli-Autere kertoo.

Kotihoidon työntekijöiden pohjakoulutuksessa ei insuliinihoitoa käsitellä kovin laajasti.

- Onkin tärkeää, että insuliinihoidosta tulee kokonaiskuva, jotta osaa kysyä ja kyseenalaistaa. Esimerkiksi pienikokoisen asiakkaan hyvin suuret insuliiniannokset voivat aiheuttaa vakavia ongelmia, Satuli-Autere mainitsee. 

Koulutuksen lopputulos ei ollut vain uutta oppia kotihoidon työntekijöille, vaan diabeteksen hoidon ammattilaiset saivat paljon uutta tietoa kotihoidon työskentelyoloista.

- Jos asiakkaalla on matala verensokeri mutta jääkaappi on tyhjä, mitä tehdään? Tai jos asiakkaan matala tai korkea verensokeri tarvitsisi seurantaa, mutta on kiire seuraavan asiakkaan luo, miten toimitaan? Kotihoitoa toteutetaan vaativissa oloissa ja opimme kotihoidon oloista paljon. Pyrimme tekemään listan ohjeista miten tulisi toimia eri tilanteissa; milloin soitan ambulanssin, milloin kysyn neuvoa ja mistä. 

Ensimmäisen, kotihoidon työntekijöille tarjotun koulutuksen jälkeen Hyvinkäällä koulutettiin myös asumispalveluiden työntekijöitä.

- Tavoitteenamme on toteuttaa koulutuksia vuosittain tästä eteenpäin.

Tiedote, kuva: Suomen Diabetesliitto

Päivitetty 24.9.2016 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

 

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI
PL 46 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
sosiaalijaterveys@hyvinkaa.fi
Avoinna:
ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15
   
Kartta Villatehtaan alueesta
  
Kaupungin sähköpostiosoitteet:

etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

  

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:
OVT-tunnus   003701258660
verkkolaskuosoite 003701258660
operaattori OpusCapita Group Oy
(välittäjän tunnus 003710948874)
Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0
  

SEURAA MEITÄ SOMESSA