Ehjä elämä –seminaari kokosi yhteen ammattilaiset ja opiskelijat

Ehkäisevän päihdetyön viikkoa vietetään tällä viikolla Suomessa. Hyvinkään kaupungin ja yhteistyö-Ehkäpä-messuilla riitti vilinää.kumppaneiden toimijoista koostuva Ehkäpä -työryhmä järjesti aiheeseen liittyvän seminaarin Laureassa. Mukaan ilmoittautui lähes 200 kuulijaa.

Vs. perhe- ja sosiaalipalveluiden johtaja Leena Säkäjärvi kävi läpi lyhyen katsauksen Hyvinkään päihdetilanteeseen.  Huolestuttavaa on nuorten huumeiden käyttö, joka on lisääntynyt nopeassa ajassa sekä lastensuojeluilmoituksen kasvu, joka usein johtuu nuoren tai vanhempien päihteiden käytöstä. Lisäksi huoli ikäihmisten päihderiippuvuudesta on noussut esille vuoden aikana.

Kaupunginjohtaja Jyrki Mattila totesi, että matalan kynnyksen palveluihin on panostettava ja palveluohjaus on jokaisen tehtävä. Tärkeää on, että osataan ohjata asiakas eteenpäin. Soten siirtyessä maakunnille, on päihde- ja mielenterveystyön koordinaatiosta sovittava kaupungin sisällä ja toteutus hoidettava yhteistyössä jatkossakin. Ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö koetaan kaupungilla tärkeäksi ja sitä ollaan nostamassa osaksi kaupungin turvallisuussuunnitelmaa.

Lähisuhdeväkivallan muotoja on lähes kymmenkunta erilaista, kertoi Rikosuhripäivystyksen Tuija Hellsten.  Pahimmassa tapauksessa ne voivat johtaa psyykkiseen sairastumiseen. On tärkeää muistaa, että väkivalta ei tule näkyväksi, jos siitä ei puhuta. Ohjeena kaikille oli, että uskalla puhua väkivallasta ihan kirkkaassa päivänvalossa.

Laurean aulaan oli pystytetty messutori, jossa kävi kova kuhina asiantuntijoiden esitellessä omia palvelujaan. 

Kokemusasiantuntijan näkökulman esittelivät Laurean sairaanhoitajaopiskelijat, jotka olivat videoineet ja haastatelleet koskettavat tarinat kahdesta päihde-, mielenterveys- ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneesta asiakkaasta.
Soten tuomat muutokset näkyvät Hyvinkäällä jo vuoden alusta, kun Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä vastaa palveluiden järjestämisestä, koordinoinnista ja ohjauksesta, totesi johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen. Matalan kynnyksen palveluiden tuottaminen ja yhden luukun periaate niin, että jatkohoitomahdollisuudet ovat kunnossa, nousi esille myös tässä puheenvuorossa.

Ehkäisevän päihdetyön hoito Suomessa vaihtelee maakunnissa ja kuntien sisälläkin huomattavasti. THL:n kehittämispäällikkö Jaana Markkula antoi kehuja Hyvinkäälle, jossa tilastojen valossa päihdetyöhön on panostettu ja päihdetyö on hyvin hoidettu.

Päivitetty 8.11.2017 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

 

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI
PL 46 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
sosiaalijaterveys@hyvinkaa.fi
Avoinna:
ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15
   
Kartta Villatehtaan alueesta
  
Kaupungin sähköpostiosoitteet:

etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

  

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:
OVT-tunnus   003701258660
verkkolaskuosoite 003701258660
operaattori OpusCapita Group Oy
(välittäjän tunnus 003710948874)
Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0
  

SEURAA MEITÄ SOMESSA