Terveyskeskuksen tasapainoryhmä ahkeroi kaatumisen ehkäisemiseksi - Kauko sai apua heittelevään tasapainoon

Kauko jumppaa

  Kun Kauko Anttilan vaimo sattui näkemään Hyvinkään terveyskeskuksen ilmoituksen tasapainoryhmästä, tarttui hän heti puhelimeen. Siitä huolimatta, että ryhmä täyttyi heti, Kauko ja hänen vaimonsa saivat paikan ryhmään. ”Onneksi kävi niin, tästä on ollut apua”, 80-vuotias Kauko Anttila toteaa. ”Minulla on tasapaino heitellyt ja ollut huimausta. Viime vappuna kaaduin pahasti.”, Kauko jatkaa.

Ryhmä jumppaa terveyskeskuksen fysioterapeuttien Anu Koskisen ja Birgitta Sipilän ohjauksessa Lepovillassa kaksi kertaa viikossa kuuden viikon ajan. Joka kerralla tehdään alkulämmittely, tasapainorata ja voimarata sekä loppujäähdyttely. Harjoittelua tehostetaan ja vaikeutetaan asteittain. Tämän lisäksi ryhmäläiset saavat kotiharjoitteluohjeet. ”Kyllä nämä ohjaajat ovat tarkkoja. Valvovat koko ajan, että liikkeet tehdään oikein”, Kauko naurahtaa. ”Mutta kyllä nyt on jo nähtävissä paranemista tasapainossa. Huimauskin on vähentynyt. Teemme kotijumppaa kotona vaimon kanssa säännöllisesti. Ilman tätä ohjausta liikkeitä ei olisi tullut tehtyä”, Kauko toteaa.

Ikäihmisten kaatumiset ovat haaste kansanterveydelle. Kaatumiset ovat kolmanneksi merkittävin väestön terveitä elinvuosia vähentävä tekijä Suomessa. Näiden tutkimustietojen valossa Hyvinkään terveyskeskuksen fysioterapia päätti kokeilla kaatumisen ehkäisyyn tasapainoryhmää. Ryhmään haettiin +70-vuotiaita hyvinkääläisiä, joilla on tasapainovaikeuksia ja kaatumisvaara tai jo tapahtunut kaatuminen aiemmin. ”Suosio yllätti meidät, perustimme heti kaksi ryhmää keväälle 2016 ja lisäksi ihmisiä ohjattiin muihin terveyskeskuksen ryhmiin”, toteaa fysioterapeutti Anu Koskinen. ”Ryhmäläisten sitoutuminen on ollut Kauko jumppaaloistavaa, joka kerralla ryhmässä on valtaosa paikalla”, Anu jatkaa.

”Kyllä ryhmä on ollut innostava. Suosittelen kyllä kaikille muillekin tätä ryhmää”, Kauko toteaa ja jatkaa innolla jumppatehtäviä. Hyvinkään terveyskeskus tiedottaa seuraavasta tasapainoryhmästä syksyllä 2016.

-----

Taustaa

Väestö ikääntyy; +75-vuotiaiden suomalaisten määrä kaksinkertaistuu seuraavan 30 vuoden aikana. Tällöin myös potentiaalisia kaatujia on enemmän. Fyysinen toimintakyky heikkenee ja kaatumisriski kasvaa iän myötä. Kaikista kaatumisista noin 40 % tapahtuu sisällä ja joka 5. kaatuminen johtaa sairaalahoitoon.

Liikunta ehkäisee ikääntyvien murtumia. Tehokas kaatumisvammoja vähentävä liikuntaharjoittelu on yhdistettävissä jokapäiväiseen elämään ja liikkumiseen. Säännöllinen, yhdistetty tasapaino- ja voimaharjoittelu on tehokkain tapa ehkäistä vammakaatumista.

Kuvat:Anu-Kaarina Suonpää

 

Päivitetty 6.4.2016 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

 

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI
PL 46 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
sosiaalijaterveys@hyvinkaa.fi
Avoinna:
ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15
   
Kartta Villatehtaan alueesta
  
Kaupungin sähköpostiosoitteet:

etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi

  

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:
OVT-tunnus   003701258660
verkkolaskuosoite 003701258660
operaattori OpusCapita Group Oy
(välittäjän tunnus 003710948874)
Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0
  

SEURAA MEITÄ SOMESSA