Yleisluennot

Luennoille tulee ilmoittautua ennakkoon. Myös maksu tulee suorittaa ilmoittautuessa. Luennot järjestetään klo 18.00-19.30 Kipinässä, osoitteessa Kenkätehtaankatu 1.

Poikkeuksista mainitaan luennon tiedoissa

Ilmoittautumaan pääset klikkaamalla tästä.

Kevätlukukauden 2022 luennot

SOLBON TAITEILIJATALON MESTAREITA
Kipinä, B333, Kenkätehtaankatu 1
To 18.00–19.30
27.1.2022 
FM Merja Ilola
5,00 €
Näkökulmia Hyvinkään kuvataiteeseen, Hyvinkää on ollut jo yli vuosisadan ajan merkittävä kuvataidekaupunki. Paikkakunnalla on asunut ja työskennellyt suuri joukko valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettuja taiteilijoita. Luento käsittelee Hyvinkääläisen Solbon taiteilijatalon mestareita 1970-luvulla.

TÄHTITIEDE OSANA ILMASTONTUTKIMUSTA
Kipinä, B333, Kenkätehtaankatu 1
To 18.00–19.30
3.2.2022 
FM, DI Kyösti Ryynänen
5,00 €
Luennolla tutustutaan tähtitieteen menetelmiin, joita käytetään ilmastonmuutoksen tutkimuksessa. Tähtitieteessä on pitkät perinteet Maa-planeetan ja keskustähtemme Auringon tutkimuksessa, joista kertyneitä pitkiä mittaussarjoja esim. lämpötilasta ja säteilytehosta, voidaan hyödyntää ilmastomallien laadinnassa. Kasvihuoneilmiön voimakkuus, vulkaaninen toiminta, geologia ja mannerten liikkeet, planeetan heijastusominaisuudet (lumen ja jään peittämä pinta-ala ja sen puhtaus), kuten myös pilvisyyden määrä ja siihen vaikuttavat tekijät ovat planeettatutkijoille tuttuja asioita.

Tähtitieteessä Maa-planeettaa on totuttu tarkastelemaan yhtenä kokonaisuutena, jota havainnoidaan avaruudesta käsin. Tekemällä havaintoja muista Aurinkokunnan planeetoista, miten niiden lämpötila riippuu planeetan asennosta ja pyörimisestä, atmosfäärin koostumuksesta, radasta ja keskustähdestä, saadaan myös Maa-planeettaamme vaikuttavista ulkoisista ilmastotekijöistä lisää tietoa. Kansainvälisen hallitusten välisen ilmastopaneelin, IPCC:n, vuonna 2021 julkaisemasta uusimmasta raportista esitellään tähtitiedettä koskevat kohdat. Luento sopii kaikille ilmastonmuutoksesta ja tähtitieteestä kiinnostuneille.

EMPOWERING GIRLS! ANNETAAN TYTÖILLE MAHDOLLISUUS
Kipinä, B333, Kenkätehtaankatu 1
To 18.00–19.30
10.2.2022 
Empowering Girls Ambassador Johanna Talikainen
5,00 €
Maailman talousfoorumin (WEF) mukaan maailman bruttokansantuote kasvaisi 28 biljoonalla dollarilla vuoteen 2025 mennessä, jos naiset naisivat osallistuva työn tekemiseen tasa-arvoisesti miesten kanssa. Tämän esteenä on vielä paljon epäkohtia:

* 500 miljoonalta tytöltä ja naiselta puuttuu mahdollisuus kuukautishygieniaan. Sen vuoksi tytöt jäävät pois koulusta.
* Joka viides tyttö maailmassa menee tai joutuu alaikäisenä naimisiin.
* Maailmanlaajuisesti yksi neljästä 15-19-vuotiaista tytöstä ei ole töissä eikä käy koulua. Pojilla vastaava luku on 1/10.
* Joka vuosi yli 4 miljoonalla tytöllä on riski joutua sadistisen sukupuolielinten silpomisen uhriksi.
* Tyttölapsia jää joka vuosi paljon syntymättä, sillä perheeseen halutaan poika.

Rotary Internationalin presidentti Shekhar Mehta on nostanut yhdeksi kuluvan Rotary-vuoden kärkiteemaksi tyttöjen aseman ja mahdollisuuksien parantamisen. Teema kulkee englanniksi nimellä Empowering Girls. Olen itse suomentanut sen iskulauseeksi Annetaan tytöille mahdollisuus.

Johanna Talikainen on valittu Empowering Girls lähettilääksi Zone 17 alueelle (Suomi, Ruotsi, Venäjä, Viro, Latvia). Hänen tehtävänään on kertoa tyttöjen asemaa koskevista epäkohdista ja kannustaa Rotaryklubeja ottamaan tyttöjen näkökulman omissa projekteissaan huomioon.

(Luento on Hyvinkään Rotaryklubin ja Hyvinkään Opiston yhteistyönä järjestämä, kaikille avoin luento.)

NEUVOSTOLIITON SUURHYÖKKÄYS VALKEASAAREEN JA KUUTERSELKÄÄN
Kipinä, B333, Kenkätehtaankatu 1
To 18.00–19.30
17.2.2022 
Luennoitsija Raimo Suominen
5,00 €
Luennon aiheena Neuvostoliiton suurhyökkäys kesäkuussa Valkeasaaressa.Vetäytyminen VT-linjaan ja Kuuterselän taistelu.

KAUNISTA KUKILLA
Kipinä, B333, Kenkätehtaankatu 1
To 17.30–19.00
10.3.2022 
Floristi Minna Penttala
5,00 €
Kaunista kukilla -luennolla käymme läpi erilaisia tapoja kukkien käyttöön niin arjessa kuin juhlassa, saamme vinkkejä luonnonmateriaalien ja oman puutarhan antimien hyödyntämiseen ja käymme keskustelua kukkien merkityksestä. Tervetuloa mukaan kukkien kiehtovaan maailmaan!

SIJOITTAMISEN PERUSTEET
Kipinä, A312, Kenkätehtaankatu 1
To 17.30–19.00
24.–31.3.2022 
Sijoituskouluttaja / Suomen Osakeliitto ry, Ari Nässi
24,00 €
Sijoittamisen perusteet 2* 90 min luennot


Sijoittamisen perusteet luennoilla näytetään, miksi kannattaa säästää sijoittamalla. Miksi aika ja todennäköisyydet ovat sijoittajan puolella? Kurssilla opitaan, mitä ovat osakkeet, rahastot ja ETF:t ja miten löydät sinulle parhaat ja sopivimmat sijoituskohteet. Opit arvo-osuus- ja osakesäästötilin erot, molempien plussat ja miinukset. Käymme läpi sijoittamisen perusasioita laajasti ja tutustumme eri sijoitusmuotoihin. Kurssi on hyvin käytännönläheinen runsaine esimerkkeineen.

Tervetuloa oppimaan miten sijoittaminen voi auttaa sinuakin vaurastumaan!

Päivitetty 4.1.2022