Erityisruokavaliot Hyvinkään kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja muissa laitoksissa 1.8.2017 alkaen

Kaupunginjohtajan päätöksellä on perustettu eri ammattialojen työryhmä, jonka tehtävänä oli laatia uudet ohjeet ja lomakkeet erityisruokavalioiden tarjoamiselle. Hyvinkään kaupunki noudattaa Allergia- ja astmaliiton ohjeita.

Uudet ohjeet otetaan käyttöön 1.8.2017 alkaen kaikissa Hyvinkään kaupungin kouluissa, päiväkodeissa ja muissa laitoksissa, ohjeet koskevat myös aikuisruokailijoita. Uusien erityisruokavalio-ohjeiden noudattaminen alkaa elo-syyskuussa riippuen kunkin keittiön aterioiden tilausrytmistä.

Perusteena ohjeille käytettiin mm. Kansallista allergiaohjelmaa, www.allergiaterveys.fi,. Allergiaa ei enää tueta, vaan vältetään vain niitä elintarvikkeita, jotka aiheuttavat vaikeita oireita tai vältettävä ruoka-aine on ruokavaliossa keskeinen.

Kouluissa ja päiväkodeissa valmistetaan laktoositonta ruokaa, tieto laktoosittomasta ruokavaliosta tarvitaan vain ruokajuomaa varten.

Kasvisruokailijoille tarjotaan lakto – ovovegetaarista kasvisruokaa, joka sisältää kasviskunnan tuotteiden lisäksi kananmunaa ja maitovalmisteita. Ruoka on vapaavalintaisena ruokavaihtoehtona yläkouluilla ja lukioissa. Kasvisruoan valmistukseen ei käytetä lihaa, lihavalmisteita tai makkaraa. Sen sijaan liivatetta, eläinrasvaa (esim. margariineissa) ja eläinrasvasta valmistettuja lisäaineita voi ruoissa olla. Muille se valmistetaan, kun se on tilattu eettisten ruokavalioiden lomakkeella.

Lääketieteellisiin syihin perustuvat erityisruokavalioiden valmistamiseen tarvitaan täsmällistä tietoa ruokailijan ruokavaliosta. Ruoka tilataan erityisruokavalioilmoituksella, joka on samalla lääkärintodistus.

Hyvinkään kaupungin erityisruokavalio-ohjeet löytyvät täältä.

Lomakkeita on kaksi:

1)    Ilmoitus erityisruokavaliosta, on myös lääkärintodistus,

ð  Alkuperäinen lomake on terveydenhoitajalla, kopiot keittiölle, opettajalle, varhaiskasvatuksen tai talon muulle henkilökunnalle.

2)    Ilmoitus eettisestä erityisruokavaliosta

ð  Lomake keittiölle.

Kouluilla, päiväkodeissa ja muissa laitoksissa on syytä olla lomakkeita ja ohjeita saatavana vanhempia ja ruokailijoita varten. Lomakkeita on saatavana myös keittiöissä.

  

terveisin Pirjo Kujanpää, ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö
Erityisruokavaliotyöryhmän puolesta 

Päivitetty 6.4.2017 Tulosta

   
    Linkki kaupungin etusivulle

 

 

 In English 

  

Lähetä e-kortti

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 86 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
kirjaamo@hyvinkaa.fi
    
Kartta Villatehtaan alueesta 

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi
   
Avoinna:
ma-to klo 8-16, pe klo 8-15

   

PALAUTE

Anna ja lue palautetta

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0

 

PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:
  

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ