Latumiehen kengissä

Hiihtokausi on parhaimmillaan ja Hyvinkään laduilla riittää käyttäjiä. Useimmat ovat tyytyväisiä latujen kuntoon, mutta jotkut asiat aiheuttavat pohdintaa vuodesta toiseen. Kysyimme latukoneen kuljettajalta, Kari Lindiltä muutamia kysymyksiä.

Milloin tykkilumen teon voi aloittaa

Hyvinkään kaupungilla on jo useita vuosia ollut käytössään kaksi latujen lumettamiseen tarkoitettua tykkiä Perttulan kentillä. Syksyn pakkasten tullen kaupungin kunnossapidossa tarkkaillaan tiukasti pidemmän aikavälin sääennusteita. Lumetuskoneet huolletaan ja koekäytetään hyvissä ajoin, jotta riittävän pakkasjakson saavuttua lumetus kyetään heti aloittamaan. Lumetuksen käynnistämiseen tarvitaan mielellään vähintään viikon mittainen pakkasjakso, jonka aikana pakkanen pysyy vähintään 3-4 miinusasteen tuntumassa. Paras tuotos saadaan kuitenkin vasta, kun pakkasta on yli 10 astetta.

Tykkien käyttöä täytyy seurata niiden ollessa päällä. Vesi johdetaan tykeille pitkinä pintavetona, joten letkut jäätyvät herkästi. Myös tuulen suuntaa tulee tarkkailla. Tuulen suunnan muuttuessa tykkien suuttimet voivat jäätyä tai lumi saattaa laskeutua väärään paikkaan.  – Mikäli tuulen suunta estää suoraan latupohjan lumettamisen, keräämme lunta kasalle, joka sitten koneella levitetään latu-uralle, kertoo Lind.

Lunta on – mikseivät ladut ole auki

Hyvinkäällä on noin 70 km koneella ajettuja latuja. Alue on Salpausselän harjusta johtuen ympäristöään lumisempi ja latuja kyetään kunnostamaan leutoinakin talvina.  Haasteita kuitenkin asettavat ladut, jotka kulkevat alikulkutunnelien läpi. Siltojen aluset pysyvät pitkään vähälumisina, joten näihin paikkoihin joudutaan kuljettamaan lunta toisaalta. Mikä vain lumi ei kuitenkaan sovi ladulle, ainoastaan luistelukentiltä saadaan riittävän puhdasta lunta latukäyttöön. Kunkin sillan alle tarvitaan monta kuorma-autollista lunta, joten työ on hidasta. Latu

Latukoneelle työrauha

Latujen kunnostus pyritään aloittamaan Perttulan kentiltä, jossa käyttäjiä on eniten. Latumiehet aloittavat hieman olosuhteista riippuen useimmiten viiden-kuuden aikoihin aamulla, ennen käyttäjien saapumista. – Parhaan ladun saa aikaan, mikäli vasta-ajettu latu ehtii kovettua parikymmentä minuuttia. Tällöin latu pysyy myös paremmassa kunnossa pidempään, Lind opastaa. Latukoneelle siis tulisi antaa työrauha. On hyvä myös pitää mielessä, että latukoneen kuljettajan voi olla vaikea havaita takana tapahtuvaa liikettä.

Ulkoilureitti vai latu

Latujen käyttö puhuttaa paljon kuntalaisia sosiaalisen median kanavissa. Sopu kuitenkin löytyy, kun noudatetaan yhteisiä pelisääntöjä. Ladut ovat tarkoitettu vain hiihtäjille, kävelijöille on varattu omat reittinsä. Ulkoilureitti muuttuu laduksi siinä vaiheessa, kun latupohjien kunnostus on aloitettu. Myöskään koiria ei saa ulkoiluttaa laduilla. Koirahiihtoon on lentokentän pohjoispuolella varattu oma latunsa.

Hiihtolomalla hiihtämään

Latuja kunnostetaan läpi hiihtokauden, lumitilanteen mukaan. Nyt, kun elämme helmikuun alkua, on latupohjia kunnostettu noin 60 km. Huonon lumitilanteen vuoksi kaikille reiteille ei kuitenkaan ole saatu tehtyä perinteisen latuja. Reiteistä toistaiseksi kunnostamatta ovat Läntinen ja Usmin yhdyslatu sekä Hyyppärän pellot. Hyvinkään latujen ajantasaiset tilanteet löytyvät parhaiten osoitteesta: https://kunto.softroi.fi/LATUHYVINKAA .

Hiihtoharrastuksen ystävät latukoneen kyytiin

Hyvinkään kaupungin liikunta-alueiden kunnossapitoyksikkö tarjoaa mahdollisuuden päästä hiihtolomaviikolla latukoneen kyytiin Perttulan kentällä. Mukaan mahtuu 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Varaukset ja tiedustelut: kari.vierimaa@hyvinkaa.fi tai 040 571 4580. Varaukset tulee tehdä edellisen viikon torstaihin (15.2.) mennessä.

 Latukoneen kyydissä otettu kuva

 

 

Päivitetty 9.2.2018 Tulosta

 Linkki kaupungin etusivulle

 

  

Lähetä e-kortti

 

 

 

Työntekijöille: 
webmail
Opettajat:
- outlook.com/edu.hyvinkaa.fi 

OTA YHTEYTTÄ

PL 86 / Kankurinkatu 4-6
05801 Hyvinkää
p. 019 459 11*
kirjaamo@hyvinkaa.fi
    
Kartta Villatehtaan alueesta 

Kaupungin sähköpostiosoitteet:
etunimi.sukunimi@hyvinkaa.fi
   
Avoinna:
ma-to klo 8-16, pe klo 8-15

   

PALAUTE

Lähetä palautetta

Puhelinvaihde 019 459 11*

VERKKOLASKUT & OSOITE

Verkkolaskutunnus  ja osoite:

verkkolaskuosoite OVT003701258660

operaattori CGI 003703575029

Kaupungin Y-tunnus: 0125866-0

 

PAPERILASKUJEN TOIMITUKSET:
  

Hyvinkään kaupunki
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 HYVINKÄÄ