Hyvinkäällä käytössä Ilmatieteen laitoksen liukkausvaroituspalvelu

Hyvinkään kaupunki tiedottaa
1.2.2021

 

Muistathan Hyvinkään kaupungin liukkausvaroituspalvelun talvikaudelle 2021-2022

Hyvinkään kaupungilla on viimevuotiseen tapaan käytössä Ilmatieteen laitoksen liukkausvaroituspalvelun. Palvelun voi tilata tekstiviestillä ja palvelussa voi määritellä, haluaako varoitusviestin heti meteorologin tehtyä sen vai esimerkiksi vain klo 9-21 välisenä aikana.

Mistä palvelussa on kyse?

Palvelussa lähetetään tekstiviesti, jos jalankulkukeli on erittäin liukas tai muuttuu seuraavan 24 tunnin aikana erittäin liukkaaksi. Viestejä tulee korkeintaan 3 vuorokaudessa.

Ilmatieteen laitoksen varoitukset perustuvat kelimalliin, joka on kehitetty tiesäämallista jalankulkuväylille sopivaksi yhdessä Työterveyslaitoksen kanssa.

Kyseessä on siis ennuste, eikä vallitsevan tilanteen arvio. Malli määrittelee jalkakäytävien ja muiden jalankulkualueiden olosuhteita: onko niillä jäätä, vettä, lunta tai kuuraa.

Hyvinkäällä erittäin liukkaita tilanteita talven aikana keskimäärin noin 15 päivänä

Jalankulun kelimalli luokittelee tilanteen normaaliksi, liukkaaksi ja erittäin liukkaaksi. Varoituksia annetaan, kun yleisesti on erittäin liukasta. Paikallista liukkautta on jossain lähes päivittäin talviaikaan. Hyvinkäällä erittäin liukkaita tilanteita on talven aikana noin viitenätoista päivänä, mutta määrä vaihtelee talven säiden mukaan muutamasta yli kahteenkymmeneen.

Lopullisen päätöksen varoittamisesta tekee aina meteorologi.

Palvelun käyttöönotto

Palvelun voit tilata lähettämällä viestin: jalankulku välilyönti hyvinkää numeroon 16167 eli jalankulku hyvinkää. Kaupunginnimi toimii, mutta kaupunginosa ei.

Oletuksena viestit lähetetään heti, kun meteorologit tekevät sen. Jos haluat vastaanottaa viestejä esimerkiksi vain klo 9-21, niin lähetä viesti: jalankulku välilyönti hyvinkää välilyönti 9 välilyönti 21 eli jalankulku hyvinkää 9 21. Tällöin palvelu lähettää esimerkiksi kello 3 tehtävän varoituksen kännykkään vasta klo 9. Kannattaa valita tämä vaihtoehto, jos ei halua yöllä viestejä.

Palvelun voit lopettaa lähettämällä viestin: jalankulku välilyönti sulje numeroon 16167 eli jalankulku sulje.

Tarkemmat ohjeet löydät ao. linkin takaa:
Liukkauspalvelu_2021_hyvinkaa.pdf

Päivitetty 15.11.2021