TYTTÖJEN URHEILU HUOMION KESKIPISTEENÄ HYVINKÄÄLLÄ ELOKUUSSA

Hyvinkääläiset urheiluseurat ja Hyvinkään kaupunki toteuttavat yhteistyössä tyttöjen liikunnan ja urheilun teemapäivän 15.8.2020. Teemapäivän avulla halutaan kertoa tyttöjen urheilun monimuotoisuudesta ja kannustaa tyttöjä mukaan seurojen järjestämään urheilutoimintaan.

”Urheiluharrastuksella on tutkitusti suuri vaikutus lasten hyvinvointiin. Esimerkiksi jalkapalloharrastuksen on todettu nostavan nuorten tyttöjen itsetuntoa sekä itseluottamusta. Toivomme teemapäivän tuovan lisää tietoisuutta seurojen järjestämän tyttöjen urheilutoiminnan vaihtoehdoista”, kertoo idean isä, Hyvinkään Palloseuran toiminnanjohtaja Janne Bruun.

Teemapäivän taakse on asettunut myös Hyvinkään kaupunki, joka samana päivänä järjestää Villatehtaan pihalla perinteisen Lystilauantai-tapahtuman yhteistyössä HyPS Concariklubin kanssa. Teemapäivä näkyy Lystilauantain ohjelmassa ja sisällöissä seurojen tuodessa omia esittelypisteitään tapahtumaan.

”UKK-instituutin mukaan ihminen valitsee liikunnan todennäköisesti myös aikuisiässä, kun erilaisia mahdollisuuksia liikkumiseen tarjotaan jo lapsena. Mitä pidempään nuoruudessa liikuntaa harrastetaan, sitä paremmin se ennustaa myös aikuisiän liikunnallisuutta. Tärkeää onkin saada nuori jatkamaan liikuntaa läpi murrosiän. Hyvinkään kaupunki haluaa olla mukana luomassa hyviä kokemuksia tyttöjen liikkumisen edistämiseksi, poikia unohtamatta”, kertoo kaupungin liikuntapäällikkö Jarmo Vakkila.

Liikkumattomuus maailmaanlaajuisesti erityisesti tyttöjen ongelma

Maailman terveysjärjestön, WHO:n, tutkimuksen mukaan neljä viidestä nuoresta ei liiku tarpeeksi ja erityisen huolestuttava tilanne on alaikäisten tyttöjen keskuudessa. Maailmanlaajuisesti tytöistä vain 15 prosenttia liikkuu suositusten mukaisesti, kun poikien vastaava määrä on 22 %. (Lähde: yle.fi/uutiset/3-11081309.)

”Lasten ja nuorten liikuntasuosituksessa kehotetaan esimerkiksi 13–18-vuotiaita liikkumaan vähintään 1,5 h päivässä, josta puolet tulisi olla reipasta liikuntaa. Nyt järjestettävä teemapäivä on hyvä tapa edistää näiden periaatteiden toteutumista ja myös tiedottaa tyttöjen liikuntamahdollisuuksista Hyvinkäällä”, Vakkila jatkaa.

Seurat yhdessä mukana teemapäivässä

Teemapäivä tulee sisältämään Lystilauantain tapahtumasisältöjen lisäksi seurojen järjestämiä urheilu- ja liikuntatapahtumia ympäri kaupunkia. Seurat järjestävät viikonlopun aikana turnauksia, leirejä, lajikokeiluja tai muita toimintaansa tukevia tapahtumia.

”Itselleni idean lähtökohtana oli alusta saakka, että tästä tehdään koko kaupungin juttu ja mukaan pääsevät kaikki seurat. Minulle ja HyPS:lle ei ole tärkeintä saada kaikkia liikkuvia tyttöjä futiksen pariin, vaan tärkeintä on, että tytöt liikkuisivat. Teemapäivä on hyvä keino myös lisätä yhteistyötä hyvinkääläisten seurojen välillä”, taustoittaa päivän tavoitteita toiminnanjohtaja Bruun.

”Seuramme järjestää viikonloppuna suuren tyttöjen jalkapalloturnauksen, johon odotetaan yli 500 tyttöjunioria, yli 50 joukkueesta. Huomioimme tapahtuman ohjelmassa, että tytöt ehtivät myös osallistua kaupungin keskustan tapahtumiin”, Bruun avaa esimerkkiä seuran järjestämästä ohjelmasta.

Hyvinkään kaupunki järjestää seuroille tilaisuuden teemapäivään liittyen ti 7.4. kello 18 kaupungintalolla. Tilaisuuteen voi ilmoittautua ennakkoon liikuntasihteeri Minna Kalmarille:
minna.kalmari@hyvinkaa.fi.

Lisätietoja:
Jarmo Vakkila, liikuntapäällikkö, Hyvinkään kaupunki, jarmo.vakkila@hyvinkaa.fi, 040 809 4386
Janne Bruun, toiminnanjohtaja, Hyvinkään Palloseura, janne.bruun@hyps.fi, 040 485 5622
Outi Raatikainen, kulttuuri- ja tapahtumapäällikkö, Hyvinkään kaupunki, outi.raatikainen@hyvinkaa.fi

Päivitetty 31.7.2020