Uudenmaan alueellinen valinnanvapauskokeilu

Uudenmaan alueellinen valinnanvapauskokeilu on osa valtakunnallista palvelusetelikokeilua, jonka tavoitteena on kerätä tietoa ja kokemuksia uusista toimintatavoista sote-uudistusta varten. Kokeiluja on käynnissä kymmenessä eri maakunnassa.  Uudenmaan alueellinen valinnanvapauskokeilu on alkanut vuonna 2017. Kokeilu on saanut jatkorahoitusta lokakuuhun 2019 asti, mikä mahdollistaa kokeilujen jatkumisen elokuun loppuun 2019 asti. 

Valinnanvapaus sosiaali- ja terveyspalveluissa

Valinnanvapaudella tarkoitetaan asiakkaan oikeutta valita itse, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja. Jatkossa palveluita voisivat antaa julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt ja säätiöt.

Uudenmaan alueellisessa valinnanvapauskokeilussa kokeillaan valinnanvapautta osana sote-palveluja kolmessa eri osa-alueessa:       1) Hoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelujen, 2) suun terveydenhuollon ja 3) henkilökohtaisen budjetin kokeilu. Kokeiluihin osallistuvat kaikki Keski-Uudenmaan kunnat (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula). Lisäksi Porvoo ja Sipoo osallistuvat Henkilökohtaisen budjetin kokeiluun. 

1. Hoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelujen valinta

Tässä on vastaanottopalvelujen pääkuva.

Hoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelujen valinta on mahdollinen Keski-Uudenmaan kuntien (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) asukkaille. Keski-Uudellamaalla perustason hoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelut on avattu valinnanvapaudelle toukokuussa 2017 ja ne jatkuvat elokuun loppuun 2019. 

Valintaportaali on avoin kaikille kokeilukuntien asukkaille. Valintaportaalista löytyvät kokeilussa mukana olevat palveluntuottajat ja siellä voi tehdä palveluntuottajan valinnan. Valinnan tekoon tarvitset internetpankkitunnukset.

Jos et halua tehdä valintaa netissä, täältä löytyvät paikat, joissa valinnan voi tehdä kunnittain sekä kokeilussa mukana olevat palveluntuottajat.

Palveluntuottajien haku kokeiluun on auki koko kokeilun ajan. Täältä löydät lisätietoja vastaanottopalvelujen palveluntuottajille

Täältä löydät vastaanottopalvelujen valinnanvapauden usein kysytyt kysymykset.

 

2. Suun terveydenhuollon valinta 

Tässä kuvassa on suun terveydenhuollon suora valinta -pääkuva  

Suun terveydenhuollon palveluntuottajan suora valinta on mahdollinen Keski-Uudenmaan kuntien (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) täysi-ikäisille asukkaille.

Suun terveydenhuollon suoran valinnan kokeilu on alkanut tammikuussa 2018 ja jatkuu elokuun loppuun 2019 asti.

Kokeilun tavoitteena on suun terveydenhuollon palveluiden tuottaminen nykyistä asiakaslähtöisemmin, laadukkaammin, tehokkaammin sekä vaikuttavammin. 

Täältä löytyvät kokeilussa mukana olevien palveluntuottajien yhteystiedot ja paikat, joissa valinnan voi käydä tekemässä

Valinnan voi tehdä sähköisesti valintaportaalissa, kokeilussa mukana olevien palveluntuottajien toimipisteissä tai kuntien suun terveydenhuollon toimipisteissä paikan päällä.

Palveluntuottajien haku kokeiluun on auki koko kokeilun ajan. Täältä löydät lisätietoja suun terveydenhuollon palveluntuottajille.

Tänne on koottu suun terveydenhuollon suoran valinnan usein kysytyt kysymykset.

 

3. Henkilökohtainen budjetti - paljon tukea tarvitseville

Tässä on henkilökohtaisen budjetin pääkuva.

 

Henkilökohtaisen budjetin kokeilu on tarkoitettu paljon sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitseville asiakkaille. Asiakkaiden soveltuvuuden kokeiluun arvioivat kunnan sosiaalihuollon asiakaspinnassa työskentelevät sosiaalityöntekijät, sosiaaliohjaajat tai muut vastaavat työntekijät, joista käytetään nimitystä asiakasohjaajat. Asiakasohjaajat valitsevat asiakkaat kunnissa ennalta päätetyistä asiakasryhmistä. Kokeilussa pääset valitsemaan sinulle parhaiten sopivat palvelut kokeiluun hyväksytyiltä palveluntuottajilta. Henkilökohtaista budjettia kokeillaan Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Mäntsälässä, Pornaisissa, Nurmijärvellä, Tuusulassa, Porvoossa ja Sipoossa.

Täältä voit lukea lisää henkilökohtaisen budjetin kokeilusta asiakkaan ja palveluntuottajan näkökulmasta.

  

Oletko kiinnostunut osallistumisesta asiakasraatiin?

Nettiraadin löydät osoitteesta www.eraati.fi/kuuden-sote ja kokoontumiseen pääset ilmoittautumaan soittamalla numeroon 040 846 3372.

 

 

Haluatko hakea palveluntuottajaksi? Klikkaa alta itsellesi parhaiten sopivaa ryhmää.

 

Palveluntuottaja vastaanottopalveluihin

Palveluntuottaja henkilökohtaiseen budjettiin

Palveluntuottaja suun terveydenhuoltoon

 

Tule mukaan – valitsemalla vaikutat!

Päivitetty 22.2.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 

 
Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694
Operaattorin (CGI) välittäjätunnus: 003703575029
Operaattori CGI Suomi Oy


Paperilaskut:

Keski-Uudenmaan sote ky
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 Hyvinkää