Äitien tekemää

Otsikossa on tutut sanat muutaman vuoden ajalta erään Suomen suurimman valmisruokien valmistajan mainoksesta. Tutuksi tulleilla sanoilla kuopsutellaan mielikuviamme siitä lapsuutemme tyytyväisestä olosta, joka syntyi aina, kun vatsa oli hyvin ruokittu. Äidin tekemänä – kuinkas muuten.

Lapsen, aikuisen ja ikäihmisen turvallisuuden tunne syntyy, kun perustarpeet ovat kunnossa. Suurin osa meistä tunnistaa seuraavat tarvehierarkian osat: terveellinen perusravinto, turvallinen olo kotona ja kodin ulkopuolella, rakastettuna oleminen läheisten taholta, sopiva määrä ystäviä, itsensä hyväksyminen muiden hyväksynnän kera sekä vielä omien kykyjen kehittyvä haastaminen maksimaalisella tavalla. Eikö olekin helposti toteutettava kokonaisuus?

Mitäpä, kun turvallisuus kotona tai kodin ulkopuolella on huonolla tolalla tai suojelusenkelit unohtavat hommansa vähäksi aikaa? Kaikkein haavoittuvaisimmassa asemassa ovat lapset. On lastentauteja, on pientä ja isompaa haaveria, on epäluotettavia aikuisia. No, tulee niitä hankaluuksia aikuisiässäkin. Ei samalla tavoin kuin lapsella, mutta kuitenkin. Aikuisten taudeissa on jonkin verran niitä, joihin jokainen voi itse vaikuttaa omilla tavoillaan ja tottumuksillaan, ja saada sitä kautta enemmän elämää jokaiseen elinvuoteen ikäihmisenä.

Kun turvallisuus on pahasti horjunut, niin ihminen – kuka tahansa, tarvitsee sote-toimijoiden tekemistä. Ammattilaisten tekeminen on moninaista; vaatii rutkasti osaamista ja asioiden yhdistämisen taitoa, monenlaista sorminäppäryyttä muutoinkin kuin tietokoneiden näppäimistöllä, yhteistyötaitoja niin eri lailla haasteellisten kuin ehkä liiankin vähään tyytyvien asiakkaiden kanssa toimiessa. Puhumattakaan eri ammattikuntien yhteistyöstä, jottei tule törmäyksiä. Tämän alan ammattilaisten tehtävänä on kaiken kansan mielestä poistaa sairaus, poistaa vamma ja välimaastoa ei haluta helposti hyväksyä. Sote korjaa sosiaaliset ja terveydelliset harmit, jotka elämä eteen tuo. Valitettavasti meidän alan ammattilaisten huonoutta tai osaamattomuutta ei ole aina se, jos esim. aiemmin itsestään selvänä pidettyä terveyden tai toimintakyvyn tasoa ei pystytäkään palauttamaan. Lopputulokseen kun vaikuttaa moni muukin asia kuin ammattilaisten taidot. Yhtenä suurimpana jokaisen oma osallistuminen optimaalisella tasolla.

Äidit pystyvät ihmetekoihin – mm. parantamaan puhaltamalla. Sote ei pysty parantamaan puhaltamalla – mutta ihmetekoja tekemään kylläkin. Paljon on äitejä sote-ammattilaisina, kuten myös isiä, heitä yhtään väheksymättä. Äitien tekemänä tehdään päivittäin hyvää. Onnistumisen ja perusturvallisuuden palauttamisen taidolla tehdään loppu viimeksi valtava määrä hyvää oloa, niin antajalleen kuin saajalleen.

Välillä kuulen harmittelua siitä, että meidän sote-ammattilaisten työtä ei arvosteta riittävästi. Siitähän ei kuitenkaan ole kyse, etteivät ihmiset arvosta tekemäämme työtä. Päinvastoin. Kyse on siitä, että ymmärrämme itse arvostaa omaa ja kollegan työtä, niin hyvin onnistuvina kuin huonosti sujuvina työpäivinä. Jos et jonain päivinä tunne näin, niin älä huoli, sillä huomenna on uusi päivä opetella katsomaan myös itseään ja tekemäänsä työtä arvostavalla tavalla. Ja sanomaan mielessään itselle muutaman hyvän, arvostavan sanan. Kuten myös kollegalle ja joskus jopa pomolle.

Äitien tekemää työtä arvostetaan – arvostathan sinäkin.

 

Erja Pentti
Palvelujohtaja

Päivitetty 15.5.2019 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 

 
Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694
Operaattorin (CGI) välittäjätunnus: 003703575029
Operaattori CGI Suomi Oy


Paperilaskut:

Keski-Uudenmaan sote ky
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 Hyvinkää