Tavoitteena vähintään miljoonan asukkaan valinnanvapauspilotti Uudellemaalle

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä ja Helsingin sosiaali- ja terveystoimi valmistautuvat Suomen suurimpaan valinnanvapauspilottiin. Uudenmaan valinnanvapauspilotti tarjoaisi vähintään miljoonalle asukkaalle vapauden valita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajansa.

Valinnanvapauspilottiin on kutsuttu ja toivotaan mukaan kaikkia Uudenmaan kuntia, HUS:ia ja Eteva-kuntayhtymää.

Keski-Uudenmaan sote valmistelee parhaillaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen alueellista sote-mallia ja on mukana valinnanvapauskokeilussa. Valinnanvapauskokeilu on osa hallituksen palvelu asiakaslähtöiseksi –kärkihanketta, ja sisältää vastaanottopalveluiden, suun terveydenhuollon ja henkilökohtaisen budjetin valinnanvapauskokeilut.

Helsingin kaupunki ei ole vielä mukana jo meneillään olevassa valinnanvapauskokeilussa, mutta haluaa lähteä jatkossa tarjoamaan asukkaille nykyistä laajempia mahdollisuuksia valita sote-palvelujen tuottajan.

- Keski-Uudenmaalla on kokemusta valinnanvapauskokeilusta. Heidän osaamistaan ja kokemuksiaan kannattaa ehdottomasti hyödyntää laajemminkin. Uudellemaalle on tärkeätä kokeilla erilaisia valinnanvapauden malleja riittävän suurella volyymilla, Helsingin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen kiteyttää asiaa Helsingin näkökulmasta.

Piloteissa tullaan tekemään tiivistä yhteistyötä Uudenmaan maakuntaa valmistelevan Uusimaa2019 -hankkeen kanssa.

- Nyt meillä on mahdollisuus varmistaa, että Uusimaa muodostaa sote-palveluissa valtakunnan kirkkaimman kärjen. Tämä tehdään vahvalla yhteistyöllä ja osallisuudella. Yhdessä tehty sote on paras sote, tiivistää Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Mikä valinnanvapauspilotti?

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt valtionavustushaun valinnanvapauspilotteihin. Pilottien tarkoitus on tukea valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta, tuoda tietoa kaikkien maakuntien käyttöön ja edesauttaa valinnanvapauden sujuvaa käyttöönottoa koko maassa.

Tulevissa hankkeissa pilotoidaan valinnanvapauden tärkeimpiä elementtejä: sote-keskuksia ja suunhoidon yksiköitä, asiakasseteliä tai henkilökohtaista budjettia. Pilotti voi olla myös näiden yhdistelmä. Valinnanvapauspilotti täydentää käynnissä olevia valinnanvapauskokeiluja tulevan lainsäädännön mukaisiksi.

 

Miten tästä eteenpäin?

  • Kumppaneiden haku Keski-Uudenmaan soten ja Helsingin soten valinnanvapauspilottiin on käynnissä.
  • Pilottien hakuaika päättyy 15.3.2018, ja päätökset pilottien rahoituksesta tehdään huhtikuun 2018 loppuun mennessä.
  • Pilotit käynnistyvät, kun valinnanvapauslaki on hyväksytty eduskunnassa ja vahvistettu - tavoitteena 1.7.2018.
  • Pilottiin osallistuvalta taholta ei edellytetä omarahoitusosuutta.
  • Piloteissa noudatetaan voimassa olevaa asiakasmaksulakia ja –asetusta.

Tässä on karttakuva valinnanvapauspilotista.

Päivitetty 15.2.2018 Tulosta

 
 


Sandelininkatu 1, PL 46
05800 Hyvinkää
kirjaamo@keusote.fi

Kuntayhtymän Y-tunnus: 2844969-4

 

 
Verkko-osoite ja tunnus:
OVT tunnus: 003728449694
Operaattorin (CGI) välittäjätunnus: 003703575029
Operaattori CGI Suomi Oy


Paperilaskut:

Keski-Uudenmaan sote ky
Ostolaskujen käsittely
PL 1
05801 Hyvinkää