Usein kysytyt kysymykset

Miksi päiväkodit ovat auki, vaikka koulut on suljettu?

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

En voi olla poissa työstä ja lapseni on mentävä kouluun.
Pysyykö 1.-luokkalaisen lapseni koulu samana kuin normaalistikin?

Tavoitteenamme on, että koulu jatkuisi kaikilla lapsilla omassa lähikoulussa.

Ekaluokkalaiseni joutuu aikuisten töiden vuoksi käymään koulua. Järjestetäänkö iltapäiväkerhoa?

Aamu- ja iltapäiväkerhoja ei järjestetä.

Lapseni täytyy vanhempiensa töiden vuoksi jatkaa esikoulussa/päiväkodissa. Pysyykö yksikkö samana?

Selvitimme huoltajilta kyselyllä heidän alustavaa suunnitelmaa lastensa varhaiskasvatuksen tarpeesta ajalla 18.3. - 13.4.2020. Vastausten perusteella useat perheet ilmoittivat ottavansa lapset kotihoitoon. Kyselyn vastausten perusteella varhaiskasvatus on sulkenut joitakin yksiköitä 23.3. alkaen.

Kokonaistilannetta seurataan ja tarvittaessa tehdään uusia tilanteen vaatimia ratkaisuja. Suunnitelmat tarkentuvat ja niistä tiedotetaan Muksunetissä ja verkkosivuilla. Mikäli perheen tilanne muuttuu kyselyssä ilmoitetusta, hoitoa järjestetään tarpeen mukaan.

Miksi osa varhaiskasvatuksen lapsista keskitetään muihin päiväkoteihin?

Varhaiskasvatuspalveluilla on oma valmiussuunnitelma, jota nyt noudatetaan. Toimintoja yhdistämällä pyritään varmistamaan varhaiskasvatuksen toimivuus kaikille sitä tarvitseville. Toimintamallilla pyritään myös turvaamaan varhaiskasvatushenkilöstön saatavuus pandemian edetessä sekä Keusoten mahdollisesti tarvitsema hoitohenkilöstön lisäresurssi. Siirtyvien päiväkotien lapset ja henkilöstö sijoitetaan kokonaisena ryhmänä ja sille pyritään mahdollistamaan oma ryhmätila.

Saavatko perheet päiväkodin asiakasmaksuista hyvityksiä?

Varhaiskasvatus valmistelee palveluista perittävien asiakasmaksujen alentamista koronaviruksesta / poikkeustilanteesta johtuvista poissaoloista ajalla 18.3. - 13.4.2020.

Asia käsitellään opetuslautakunnan kokouksessa 31.3.2020 ja päätöksestä tiedotetaan kokouksen jälkeen.

Lapseni joutuu vanhempien töiden vuoksi jatkamaan koulunkäyntiä ja se ahdistaa häntä. Mihin voisimme ottaa yhteyttä?

Oppilashuolto on tarvittaessa tavoitettavissa puhelimitse. Yhteystiedot löytyvät sivulta www.hyvinkaa.fi

Koteihin on lähetetty wilma-viesti, missä on kerrottu kouluittain oppilashuollon henkilöiden yhteystiedot ja miten heihin saa yhteyden.

Iäkkäät vanhempani ovat palvelutalossa. Voinko käydä heidän luona vierailulla?

Hallitus linjasi maanantaina 16.3.2020, että vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä kielletään.

Ovatko kirjastot auki?

Hallitus linjasi maanantaina 16.3.2020, että valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset suljetaan. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.

Ajantasaiset tiedot: https://www.hyvinkaa.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/kirjasto/

Laina-aikani umpeutuu lähiviikkoina. Mitä teen?

Kaikki kirjastot ovat kiinni ainakin 18.3.-13.5. välisen ajan. Myös palautusluukku on kiinni sulun ajan. Muun kuin laskutetun lainassa olevan aineiston eräpäiviä on siirretty tai tullaan siirtämään niin, että eräpäivä on kesäkuussa. Noudettavissa olevan varatun aineiston viimeinen noutopäivä on 15.6.

Jos kotieläimeni sairastuu, niin toimiiko kunnallinen eläinlääkäri normaalisti?

Poikkeusoloissa kunnallinen eläinlääkintähuolto keskittyy ensisijaisesti turvaamaan elintarvikeketjua eli tuotantoeläinten kiireellinen eläinlääkintäapu on ensisijaisena.

Kunnaneläinlääkärimme Pialiisa Toropainen on töissä ja vastaa normaalisti aamun ajanvaraus/neuvontanumeroon klo 8-9 ja tilanteen sekä harkintansa mukaan ottaa vastaan myös pieneläinpotilaita.

Vastaanotolle saa mennä vain yksi terve ihminen eläimen kanssa ja odotustilassa saa olla vain yksi asiakas kerralla. Lähtevä asiakas ohjataan ulos toista kautta kohtaamisten välttämiseksi. Vastaanotolla ei kätellä ja muutoinkin etäisyyttä asiakkaan ja eläinlääkärin välillä pyritään pitämään hoitotoimenpiteen luomien mahdollisuuksien mukaan. Kunnallinen eläinlääkäripäivystys toimii edelleen normaalisti huomioiden varotoimenpiteet toimintakäytännöissä.

Minulla on tapahtumaliput Hyvinkääsaliin tuleville viikoille. Mitä teen?

Koronavirustilanteen vuoksi Hyvinkääsalin kaikki tapahtumat 13.3.2020 alkaen perutaan tai siirretään myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. Tämä on voimassa toistaiseksi.

Siirrettävien tapahtumien osalta jo hankitut liput käyvät sellaisenaan uutena, myöhemmin ilmoitettavana päivänä. Siirrettävien ja peruttavien tapahtumien liput voi myös halutessaan palauttaa. Lippujen palautuksesta vastaa Lippu.fi. Ohjeet palautukseen löydät lippupisteen sivuilta.

Lisätietoja: https://www.hyvinkaa.fi/hyvinkaasali1/

Voiko busseja vielä käyttää?

Hyvinkään paikallisliikenne operoi koronavirusepidemiasta huolimatta toistaiseksi normaalisti. Oleellista on, että kukaan ei tule sairaana linja-autoon ja noudattaa terveydenhuoltoviranomaisten ohjeita.

Matkustajia on busseissa eniten arkisin klo 7:30-9:00 ja klo 13:00-16:00 välisinä aikoina. Mikäli voit matkustaa muuna aikana, on suositeltavaa tehdä niin. Linja-autoja pestään ja siivotaan tehostetusti.

Jokaisella asiakkaalla tulee olla edelleen matkalippu. Lipun voi ostaa myös kuljettajalta, mutta käteisen rahan käsittelyä tulisi välttää. Jos kuitenkin asiakas haluaa maksaa käteisellä, niin suositellaan varaaman tasaraha. Suosittelemmekin käyttämään "Paikkuri" -mobiililippua tai kausi- / sarjakortteja erityisesti nyt. Matkakorttien lataaminen onnistuu verkkosivujemme kautta. Ajantasaiset tiedot: http://www.hyvinkaanliikenne.fi/

Kokoontuvatko lautakunnat, valtuusto ja kaupunginhallitus normaalisti?

Tällä hetkellä kaupungin hallintosääntö ei salli sähköisiä kokouksia. Kaupunginhallitus pitää ylimääräisen kokouksen 23.3.2020. Kaupunginhallitukseen valmistellaan hallintosäännön muutosesitys mahdollistamaan sähköiset kokoukset kaikille toimielimille. Mikäli kaupunginhallitus hyväksyy esityksen, tuodaan muutosesitys ylimääräisenä asiana kaupunginvaltuuston 23.3.2020 kokoukseen. Tavoite on, että muutos tulee voimaan heti.

Kuinka monta todettua tartuntatapausta Hyvinkäällä on?

Hyvinkää kuuluu Keusoten alueeseen yhdessä Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan kanssa. Pääset tarkastamaan ajantasaiset Keusoten alueella todetut koronavirustartunnat: https://www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus

Voiko minut testata koronaviruksen varalta?

Koronavirustestauksessa keskitytään jatkossa rajattujen ryhmien näytteidenottoon. Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveysasemalle tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

Näytteenotto kohdennetaan terveyden- ja sosiaalihuollon toimijoihin sekä riskiryhmiin kuuluviin henkilöihin, mm. potilaat, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole selvillä tai ikääntyneet, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita eikä niille löydy muuta selkeää selittäjää ja joilla on puolustuskykyä heikentävä sairaus.

Lisäksi koronavirusnäytteitä otetaan kaikilta ulkomaanmatkailijoilta, joille on ilmaantunut ylähengitystieoireita 14 vuorokauden sisällä matkan päättymisestä.

Mitä teen, jos epäilen tartuntaa?

Lievät oireet:

Jää kotiin. Mikäli oireesi ovat lieviä, oireita voi tarvittaessa lieventää kipu- ja särkylääkkeillä. Valtaosa koronavirukseen tai influenssaan sairastuneista toipuu viikon kotilevolla. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Terveysasemiin tai päivystysapuun tulee olla yhteydessä ainoastaan, jos vointi on sellainen, että kotihoito-ohjeilla ei pärjää.

Jos oireesi vaativat hoitoa:

Jos et selviä kotihoidolla, soita Päivystysapuun, p. 116 117.

Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia ylähengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Hätätapauksissa soita 112.

VALTAKUNNALLINEN NEUVONTAPUHELIN

Uudesta koronaviruksesta on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 0295 535 535.

Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. lähde: https://www.keski-uudenmaansote.fi/ajankohtaista/Koronavirustilannetietoa-kuntalaisill

 

Päivitetty 22.1.2021